Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najzaujímavejší nováčikovia v TOP 5 ligách: Návrat anglického majstra či Fabregasovo Como

Como má byť veľmi príjemným prekvapením Serie A.
Como má byť veľmi príjemným prekvapením Serie A.Profimedia
Štart nových sezón v TOP 5 najlepších európskych súťažiach sa nezadržateľne blíži. Flashscore Správy sa tesne predtým pozreli na to, ktorí nováčikovia by mali byť najzaujímavejším osviežením Premier League, La Ligy, Bundesligy, Serie A alebo Ligue 1.

Como

Vlastníkom Coma je indonézska spoločnosť Djarum Group. Medzi menšinových akcionárov patria legendárni futbalisti a majstri sveta Thierry Henry či Cesc Fabregas. Druhý menovaný, bývalý španielsky stredopoliar, dokonca zastáva pozíciu trénera tímu. Tento klub zo severu Talianska sa medzi tamojšiu elitu vracia po dlhých 21 rokoch.

Sledovať výkony mužstva bude o to zaujímavejšie, že súčasťou hráčskeho kádra sa stali aj hviezdne mená. Veľkou rybou je hlavne francúzsky majster sveta a dlhoročná opora Realu Madrid, ktorou je stopér Raphaël Varane. Ten má v zbierke aj štyri tituly z Ligy majstrov, trikrát vyhral La Ligu a pozbieral ďalšie značné úspechy.

Okrem neho pribudli tiež Pepe Reina, Alberto Moreno, Andrea Belotti a pre slovenských fanúšikov dobre známy Peter Kováčik, ten v drese Podbrezovej patril medzi najlepších futbalistov Niké ligy. Teraz sa posunul priamo na najväčšiu scénu a bude sa snažiť presadiť sa do nabitej zostavy v konkurencii hviezdnych spoluhráčov.

Leicester City

Leicester sa v sezóne 2015/16 postaral o jeden z najúžasnejších príbehov histórie futbalu, keď v Premier League namiesto boja o záchranu vyhral majstrovský titul. Neskôr hral Ligu majstrov a pozbieral aj ďalšie úspechy ako FA Cup, lenže postupom času sa klub v tabuľke posúval smerom nadol a počas ročníka 2022/23 vypadol.

Po roku v Championship je späť a znova sa pokúsi spraviť čo najväčší progres. Od spomínanej sezóny sa síce káder obmenil, ale ostáva v ňom napríklad legendárny útočník Jamie Vardy, takisto ďalšie známe mená ako Wilfred Ndidi, Conor Coady, Wout Faes, Harry Winks alebo Ricardo Pereira.

Počas leta pribudli Caleb Okoli aj Facundo Buonanotte, blízko k príchodu má Adam Hložek. Záujem je takisto o ďalších hráčov. Líšky začnú po návrate do najvyššej anglickej súťaže na domácej pôde proti Tottenhamu, kde sa pokúsia pretaviť naplno nováčikovský elán. Leicester jednoznačne bude oživením Premier League.

Espanyol

Z historického hľadiska tradičný účastník La Ligy vypadol do druhej najvyššej súťaže v sezóne 2022/23, no po roku je naspäť. V dlhodobej súťaži síce skončil na štvrtom mieste, potom sa cez play-off dostal medzi španielsku elitu. Zas tak príde na rad napríklad aj barcelonské derby. Espanyol sa každopádne bude chcieť vyhnúť bojom o záchranu.

To nebude až také jednoduché. Dôvodov je viacero, primárnym výrazná konkurencia a takisto fakt, že potrebuje strieľať góly a o tie prišiel, keďže najlepší strelec Martin Braithwaite sa nedohodol na predĺžení zmluvy. Nahradiť by ho mal Alejo Véliz z Tottenhamu, prišiel aj stredopoliar Alex Král.

Zo skúsenejších mien sú oporami kapitán Leandro Cabrera, Fernando Calero, Sergi Gómez, Javi Puado či brankár Fernando Pacheco. Tréner mužstva Manolo González prišiel na lavičku v marci tohto roka a dotiahol postup Espanyolu do úspešného konca. Povýšený bol z béčka tohto klubu.

Ipswich Town

Ipswich sa vracia do Premier League po 22 rokoch, pričom ako piaty klub anglickej histórie postúpil dvakrát v rade. Najskôr sa dostal z tretej ligy do druhej a teraz na najvyššiu úroveň, čo sa mu podarilo vďaka druhému miestu v Championshiop. Dokázal to tréner Kieran McKenna, o ktorom po tomto úspechu uvažovala aj Chelsea.

Práve z tímu The Blues prišiel jamajský stredopoliar Omari Hutchinson, ten v Ipswichi minulú sezónu hosťoval a stal sa rekordným nákupom klubu, stál takmer 24 miliónov eur. Odišiel ale jeden zo strojcov úspechu - český brankár Václav Hladký. Nahradiť ho má kosovský reprezentant Arijanet Murič.

Medzi ďalšie opory mužstva budú patriť Axel Tuanzebe, Benjamin Johnson, Liam Delap či Conor Townsend. V tíme ostáva tiež kapitán Sam Morsy. Počas bohatej histórie Ipswich vyhral i anglický titul či FA Cup, pôsobil v európskych pohároch a zaujímavosťou je, že v nich na domácej pôde nikdy neprehral.

AJ Auxerre

Tento klub bol dlho slávny hlavne vďaka svojej akadémii, z ktorej sa do veľkého futbalu dostali aj také mená ako Eric Cantona, Philippe Mexés, Bacary Sagna či Djibril Cissé. Za Auxerre hrával takisto Laurent Blanc. Klub z mesta ležiacom v centrálnej časti Francúzska vyhral v sezóne 1995/96 svoj prvý a zatiaľ jediný titul.

Štyrikrát ovládol Coupe de France, dva razy aj Intertoto Cup. Do skupinovej fázy Ligy majstrov sa pritom dostal naposledy počas ročníka 2010/11, čo nie je až tak ďaleko, lenže už v ďalšej sezóne skončil v Ligue 1 na poslednom 20. mieste a spadol do nižšej súťaže, odkiaľ sa vyhrabal v roku 2022, hneď aj vypadol a teraz sa opäť vrátil.

Spoločne s Auxerre bude pre najvyššiu francúzsku súťaž zaujímavé aj AS Saint-Étienne, ktoré je desaťnásobným majstrom, no naposledy sa tešilo ešte v roku 1981. Medzi francúzsku elitu sa vrátilo po dvoch sezónach v Ligue 2. V minulosti zaň hrával aj Michel Platini.

Parma

Parma na konci minulého tisícročia patrila medzi najlepšie talianske kluby a takisto zaznamenala úspechy v Európe, kde sa jej podarilo dvakrát vyhrať Pohár UEFA (1995, 1999), ovládla Pohár víťazov pohárov (1993), ale na titul z domácej súťaže sa jej nikdy nepodarilo dosiahnuť. Najbližšie bola v ročníku 1996/97, keď skončila druhá.

Postupne sa začal pád klubu výrazne poznačený finančnými problémami. Všetko viedlo k tomu, že Parma vyhlásila bankrot, pôvodný klub zanikol a nový bol v roku 2015 preradený do štvrtej najvyššej súťaže. Odtiaľ sa skvelým spôsobom v najkratšom možnom čase predrala až späť do Serie A.

Po troch rokoch Parma vypadla a ďalšie tri trvalo, kým sa dostala naspäť. Jednoznačne najlepším odchovancom je legendárny brankár Gianluigi Buffon. V minulosti za Parmu hrávali mená ako Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Juan Sebastián Verón, Adriano, Gianfranco Zola a Carlo Ancelotti zastával ako hráčsku, tak trénerskú funkciu. V jej farbách sa predstavil aj Juraj Kucka.

Holstein Kiel

Kiel je nemeckým majstrom z roku 1912, ale od vzniku Bundesligy (1963) v nej bude hrať prvýkrát. Tento klub sa v posledných desaťročiach potácal v tretej či štvrtej najvyššej súťaži, od sezóny 2017/18 bol súčasťou druhej ligy a teraz premiérovo postupuje medzi elitu.

Tím, za ktorý v minulosti hrával napríklad aj Lászlo Bénes, trénuje Marcel Rapp, no on a ani jeho zverenci nie sú pre bežného futbalového fanúšika veľmi známi. Výnimku tvorí asi len Lewis Holtby, bývalý hráč Schalke, Tottenhamu či Hamburgu. Niekdajším veľkým talentom nemeckého futbalu je Fiete Arp.

Do Bundesligy postupuje aj St. Pauli, teda tím, ktorý do najvyššej súťaže dostal iba 31-ročný tréner Fabian Hürzeler. Ten následne odišiel do Brightonu, aby sa stal najmladším koučom v histórii Premier League. Nahradil ho Alexander Blessin, pričom jeho asistentom je naďalej Slovák Peter Németh.