Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nastal správny moment, vraví Gündogan. V Barcelone bude mať špeciálnu úlohu

Gündogan pri svojej prezentácii.
Gündogan pri svojej prezentácii.AFP
FC Barcelona predstavila Ilkaya Gündogana (32) ako svoju novú posilu. Nemec opustil Manchester City po zisku historického treble ako kapitán a prichádza do tímu, ktorý zúfalo potrebuje lídra.

Prišiel správny moment

Po niekoľkých týždňoch čakania bol Ilkay Gündogan predstavený ako nový hráč Barcelony. Stredopoliar sa rozhodol po siedmich rokoch opustiť Manchester City a obliecť si dres "Blaugranas". Po Bundeslige a Premier League si vyskúša španielsku La Ligu.

Počas prvej tlačovej konferencie skúsený futbalista pripomenul, že na Camp Nou mohol hrať už skôr. Vedenie katalánskeho celku sa ho snažilo prehovoriť niekoľkokrát. Naposledy sa rozhodol dať prednosť Guariolovmu projektu v City.

"Na to, že môžem byť hráčom tohto klubu, som veľmi hrdý. Obliecť si tento dres bol sen. V niekoľkých prípadoch som bol blízko už skôr, ale nebol na to správny moment. Našťastie, nastal teraz a som poctený, že som hráčom Barçy," prízvukoval prítomným novinárom. 

Gündogan a prezident klubu Laporta
Gündogan a prezident klubu LaportaAFP

Na adresu Guardiolu Nemec povedal, že katalánsky tréner sa z jeho dohody s Barcelonou tešil.

"Riešili sme to po telefóne. Mali sme dovolenku. Napriek tomu bolo pre mňa dôležité, aby sa to dozvedel ako prvý. Vyjadril som mu poďakovanie. Myslím, že je svojím spôsobom šťastný. Keď budem potrebovať vedieť niečo o meste, klube... Požiadam ho o radu," nadviazal Gündogan.

Faktor X = Xavi

Rovnako ako Pep Guardiola, bol Xavi rozhodujúcim faktorom pre Gündoganovu budúcnosť. Tréner sa so svojím novým zverencom rozprával a presvedčil ho, aby podpísal zmluvu s Barcelonou. V pozadí sa o jeho služby zaujímal Bayern či PSG.

"V prvom rade mi veľmi jasne vysvetlil svoje predstavy. Sú podobné tým, ktorými som si prešiel v Manchestri. Od prvého momentu sme si sadli. Niekedy je dôležitejšie to, ako to poviete, než čo poviete," zložil kompliment svojmu novému kormidelníkovi 32-ročný futbalista.

Gündogan sa nevyhol ani rivalite s Realom Madrid. Prvý deň v úlohe "Culé" vyslal jasný odkaz. "Nezáleží na tom, kto hrá za Madrid, chceme ho poraziť aj s Mbappém, alebo bez neho. Musíme vyhrať tak, že sa budeme pozerať na seba, nie na súpera," zdôraznil.

Mentor mladíkom okolo neho 

Prakticky jednu z najdôležitejších úloh, ktorú bude mať nielen na ihrisku, ale najmä mimo neho, bude odovzdať svoje dlhoročné skúsenosti vyrastajúcej generácii. Okolo seba bude mať mladíkov ako Pedri či Gavi

"Sú neuveriteľní. Patrí medzi nich aj de Jong. Prichádzam so skúsenosťami, pretože môj život a kariéra neboli jednoduché. Tieto skúsenosti môžu byť veľmi nápomocné. Pripojím sa k nesmierne talentovanej skupine mladých hráčov, ktorí robia veci lepšia ako ja. Ak im odovzdám aspoň 1 %, budem šťastný," uviedol pokorne novinárom.