Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový Leicester na obzore? Girona môže vyhrať La Ligu, myslí si Luis Garcia

Girona je výzvou pre najlepšie tímy v Španielsku.
Girona je výzvou pre najlepšie tímy v Španielsku.Reuters
Drvivá väčšina futbalových fanúšikov možno považuje ohromujúci vstup Girony do sezóny La Ligy za akúsi odchýlku na začiatku, ale bývalý španielsky a barcelonský útočník Luis Garcia (45) medzi nich nepatrí.

Podobný scenár ako v prípade Leicesteru

Tréner Girony Michel bagatelizoval šance svojho tímu na zisk titulu a zdôraznil, že nie je na úrovni ligovej elity, hoci má s Realom Madrid rovnaký počet 38 bodov a za lídrom ligy zaostáva len o gólový rozdiel.

Girona má na konte 12 víťazstiev, dve prehry a jednu remízu, teda rovnako ako madridský Real a je o štyri body pred treťou Barcelonou. Doterajšie prekvapenie ročníka zaznamenalo dokonca viac gólov (34) než katalánsky veľkoklub (28). O jeden menej má na konte "biely balet" (33).

"Girona prišla z ničoho nič," povedal Garcia agentúre Reuters v Bengalúre a dodal, že vidí paralely medzi ich vzostupom a rozprávkovým ziskom titulu v Premier League v sezóne 2015/16 zo strany Leicesteru City. "Je to nový Leicester, však? Pri Leicesteri si pamätám, že sa hovorilo presne to isté - "No viete, oni vypadnú."

Po tom, čo si Leicester v roku 2014 vybojoval postup do Premier League, potreboval pozoruhodnú neskoršiu mobilizáciu, aby sa hneď v nasledujúcej sezóne vyhol zostupu. O rok neskôr sa pustil do neuveriteľného ťaženia za titulom.

Aktuálna TOP 5 španielskej La Ligy.
Aktuálna TOP 5 španielskej La Ligy.Flashscore

Zdá sa, že Girona, ktorá postúpila prostredníctvom play-off v sezóne 2021/22 a v minulom ročníku skončila v La Lige na 10. mieste, postupuje podľa podobného scenára.

"Prečo by to nemohla byť Girona?" spýtal sa Garcia. "Nehrajú v Európe. Nemajú veľa reprezentantov. Môžu odpočívať, rotovať každý týždeň a cez víkend postaviť svoju najlepšiu jedenástku. Nie je ľahké poraziť takýto tím. Budú v poslednej časti sezóny cítiť tlak? Mohli by. Ale to isté sme hovorili aj o Leicesteri."

Čierny kôň na obzore

Atlético Madrid je okrem Realu a Barcelony jediným tímom, ktorý vyhral La Ligu v poslednom desaťročí, keď získal titul v rokoch 2014 a 2021, ale Garcia verí, že vyššie investície znamenajú, že sa európske futbalové prostredie mení.

"Vidíme to už teraz v prípade Newcastlu. Preto je futbal takým sledovaným športom na celom svete. Radi vidíme, ako najlepšie tímy bojujú o každú jednu trofej. Všetci však máme radi čierneho koňa. Všetci ho mu fandíme," doplnil 18-násobný reprezentant "La Furia Roja".

Luis Garcia počas zápasu legiend Liverpoolu v roku 2022.
Luis Garcia počas zápasu legiend Liverpoolu v roku 2022.Reuters

Pred dvomi desaťročiami bol Garcia súčasťou barcelonského tímu z ročníka 2003/04, ktorý mal jednu ruku na titule, lenže v posledných dvoch mesiacoch sezóny stratil 10 bodov a skončil druhý za Valenciou.

"Vyrastal som na Barcelone. Premrhanie príležitosti vyhrať La Ligu bolo pre mňa obrovskou ranou," prezradil s odstupom času. 

"Blaugranas" vyhrali ligu v nasledujúcej sezóne, ale to už Garcia prestúpil do Liverpoolu, s ktorým triumfoval v Lige majstrov a v FA Cupe, no na trofej Premier League nesiahol. "Bolo to veľmi ťažké. Premier League bola pre nás snom," uzavrel dnes 45-ročný bývalý futbalista.