Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť príbehov El Clásica. Na Ronalda s Messim sa môže zabudnúť, Real i Barca majú nové hviezdy

Tomáš Rambousek
Rafinha a Vinícius, nové hviezdy Barcelony a Realu.
Rafinha a Vinícius, nové hviezdy Barcelony a Realu.Xavi Urgeles / Zuma Press / Profimedia
Dlhé roky bol súboj medzi dvoma najslávnejšími španielskymi klubmi stretom futbalových celebrít Lionela Messiho (37) a Cristiana Ronalda (39). Po trochu slabšom medziobdobí sa teraz možno práve teraz začína nová éra tohto vždy emotívneho duelu. Oba tímy majú nové hviezdy, ktoré pomaly dávajú zabudnúť na nedávne ikony.

Pred sobotňajším duelom je dôležité, že Barca a Real sú na prvých dvoch miestach La Ligy a obaja podali v týždni Ligy majstrov veľmi pôsobivé výkony. Je teda jasné, že sú v ideálnej forme.

Hetriky hviezd ako pozvánka

Real Madrid dostal v utorok doma od Dortmundu dva góly v prvom polčase, ale po návrate zo šatní spustil kanonádu a Borussiu deklasoval 5:2. Vinícius Júnior, v súčasnosti pravdepodobne najlepší ofenzívny hráč na svete, zaznamenal hetrik. Barcelona však deň nato poslala odpoveď. Nie príliš obľúbený Bayern Mníchov, s ktorým prehrala šesť po sebe idúcich zápasov, vybavila pomerom 4:1. Hlavnú úlohu prevzal kapitán Raphinha, ktorý tiež vsietil hetrik. "V žiadnom z mojich tímov som nemal nikoho takého, ako je on. Do futbalu dáva svoje srdce. Je veľmi dobrý s loptou aj bez nej, núka sa do šancí a zakončuje ich. Je skvelý," rozplýval sa tréner Hansi Flick.

Premiéra pre Mbappého a Flicka

Pokiaľ ide o nemeckého trénera, ten si El Clásico užije prvýkrát v živote. Flick nahradil pri kormidle Barcelony legendárneho Xaviho a katalánskemu tímu sa pod jeho vedením zatiaľ darí. Blaugranas síce v tejto sezóne prehrali dva zápasy a fanúšikom sa nepáči defenzíva, ale góly padajú vo veľkom a tím vedie domácu ligu.

Do ostro sledovaného boja prvýkrát vstúpi aj Kylian Mbappé, ktorý sa stal pre káder Realu Madrid pomyselnou čerešničkou na torte. "Pomaly si zvyká na našu hru. Proti Dortmundu bol veľmi dôležitý pri prvých dvoch góloch. Sme spokojní s jeho prácou, ale vieme, že ešte stále sa približuje k svojej najlepšej forme," nechal sa počuť tréner Carlo Ancelotti. Francúzsky útočník je síce občas v tieni agilnejšieho Viníciusa, ale čísla hovoria za všetko. V deviatich ligových zápasoch za Biely balet strelil už šesť gólov.

Denník Livesport #375: El Clásico je najväčší futbalový zápas na svete, ktorý osloví až 3 miliardy ľudí, hovorí Sifta
Livesport

Bez brankárskych jednotiek

Futbal vie byť niekedy krutý, čo teraz pociťujú obe brankárske jednotky. Sobotňajšie El Clásico sa preto odohrá bez dvoch výnimočných brankárov. To, že Thibaut Courtois a Marc-André ter Stegen nebudú k dispozícii, však nie je nič nové. Aj v minulej sezóne sa práve v ligovom dueli na Santiago Bernabéu proti sebe postavili Andrij Lunin a Iňaki Peňa. Ukrajinec bol vlani úspešnejší a zo svojej siete vylovil jedinú loptu. Brankára Barcelony Real prestrelil hneď štyrikrát.

Zatiaľ čo Lunin chytal fantasticky celú minulú sezónu, u jeho náprotivka z Barcelony boli pochybnosti. Katalánci však pri zranení Ter Stegena priviedli z dôchodku aj Wojciecha Szczesneho. "Sú to už tri týždne, čo som prišiel do Barcelony, ale do brány som sa ešte nedostal. A absolútne to chápem, Iňaki Peňa nedal nikomu dôvod na zmenu," pochválil svojho kolegu práve poľský brankár. 

Najmladšia Barca od Guardiolu

Barcelona je vo výbornej forme. Unavený a trápiaci sa tím z minulého roka nahradilo nadšené mužstvo, ktoré ťahá božská mladosť. Nová generácia je ešte veľmi mladá, ale dostáva čoraz viac priestoru a prispôsobuje sa veľkému futbalu. Nie je to len Lamine Yamal, je tu aj Pau Cubarsí a najnovšie aj Marc Casadó.

Pri stredajšom víťazstve 4:1 nad Bayernom Mníchov nastúpila Barcelona v najmladšej zostave od novembra 2011, keď Pep Guardiola zvolil káder s priemerným vekom 23 rokov a 93 dní. O viac ako desať rokov neskôr Hansi Flick postavil jedenástku, ktorá mala aj s veteránmi Iñigom Martínezom a Robertom Lewandowskim priemerný vek 24 rokov a 185 dní.

Jediný Španiel v základe Realu

Zatiaľ čo Barcelona mala v zostave posledného zápasu Ligy majstrov osem Španielov, v Reale zostal jediný. Po odchode Nacha a zranení Daniho Carvajala sa zdá, že Lucas Vázquez bude jediným domácim hráčom, ktorý zostane v základnej jedenástke. Vždy oddaný a spoľahlivý člen tímu, ktorý sa nikdy nesťažoval na podradnú porciu minút, dostal v novom ročníku dôležitú úlohu. Je dokonca jedným z kapitánov.

"Je to veľmi príjemné a výnimočné. Je to odmena za roky, ktoré som strávil s tímom. Real Madrid je môj domov a miesto, kam som prišiel, keď som mal 16 rokov. Som tu už viac ako polovicu svojho života," rozprával nedávno. Na svojom konte má päť majstrovských titulov a naposledy o sebe dal vedieť v stredu nádherným gólom do siete Dortmundu. Ak Luka Modrič nebude v základnej zostave, je veľmi pravdepodobné, že práve on bude lídrom s páskou na ruke.

Real Madrid - Barcelona (21:00)