Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prelomový verdikt: Traja fanúšikovia odsúdení na osem mesiacov za urážky Viníciusa

Vinícius Júnior je v španielskej lige častým terčom rasistických urážok.
Vinícius Júnior je v španielskej lige častým terčom rasistických urážok.AFP
Traja fanúšikovia Valencie boli v Španielsku odsúdení na osem mesiacov väzenia za rasistické urážky na adresu útočníka Realu Madrid Viníciusa Júniora (23). Prelomový verdikt za správanie na štadióne oznámilo vedenie španielskej ligy. Okrem toho všetci traja odsúdení dostali dvojročný zákaz vstupu na futbalové štadióny.

Šéf španielskej ligy Javier Tebas vo vyhlásení uviedol: "Toto rozhodnutie je skvelou správou pre boj proti rasizmu v Španielsku, pretože napravuje škody, ktoré utrpel Vinícius Júnior, a vysiela jasný signál tým, ktorí chodia na futbalové štadióny len urážať, že La Liga ich identifikuje, nahlási a budú pre nich vyvodené trestnoprávne dôsledky."

Pred vynesením rozsudku na súde trojica odsúdených prečítala ospravedlňujúci list Viníciusovi, ktorého hrubo rasisticky urážali počas ligového zápasu vo Valencii v máji minulého roka. Ospravedlnili sa aj Realu Madrid.

Zatiaľ nie je jasné, či fanúšikovia budú musieť ísť do väzenia. V Španielsku si v prípade prvého odsúdenia za nenásilný trestný čin na menej ako dva roky môžu vinníci odpykať trest na slobode, pokiaľ nespáchajú ďalší trestný čin.

Vinícius Júnior je v španielskej lige častým terčom rasistických nadávok. Za posledné dve sezóny bolo na španielsku prokuratúru podaných 16 sťažností v súvislosti s útokmi na jeho osobu. Dvadsaťtriročný brazílsky reprezentant bol v minulej sezóne vyhlásený za najlepšieho hráča súťaže.