Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preruší Atlético nadvládu Realu a Barcelony? Pri obmene utratilo viac ako zvyšok La Ligy

Diego Simeone počas letnej prestávky výrazne okysličil mužstvo.
Diego Simeone počas letnej prestávky výrazne okysličil mužstvo.Profimedia
S grandióznymi výdavkami počas prestupových okien sú v posledných rokoch spájané najmä tímy Premier League, ale toto leto na seba upriamilo pozornosť španielske Atlético. Len Julián Álvarez (24) vyjde madridský celok až na 95 miliónov eur, celkovo však víťaz La Ligy z ročníka 2020/21 získa minimálne päť hráčov, ktorí okamžite posilnia základnú zostavu. Ide o cielenú obnovu kádra, ktorá finančne predčí všetky španielske tímy dohromady.

Kto každý príde?

Zoznam oficiálnych posíl Atlética sa začína kanonierom, ktorý v minulej sezóne za Villarreal strelil 26 gólov a na ďalších šesť asistoval. Aleksander Sörloth, ktorému len tesne ušiel titul najlepšieho strelca La Ligy na úkor Arťoma Dovbyka, bol žiadanou alternatívou za ukrajinského kanoniera, ktorý napokon zamieril do AS Rím. Nór stál Los Colchoneros až 35 miliónov eur, rovnako ako základný kameň španielskej obrany pri víťazstve na Eure Robin Le Normand.

Ďalšie posily sú na ceste, pričom madridskí fanúšikovia sa určite najviac tešia na Álvareza. Hráč Manchestru City, ktorý je sériovým zberateľom trofejí, sa v minulej sezóne vďaka 19 gólom a 13 asistenciám podieľal na presnom zásahu každých 109 minút. Stred poľa bude potom pre vášnivého trénera Diega Simeoneho strážiť neúnavný Conor Gallagher. V Chelsea kraľoval všetkým štatistikám vypovedajúcim o bojovnosti stredopoliara a okrem toho sa priamo podieľal na 16 góloch.

Aj s bonusmi budú tieto štyri posily stáť Atlético 207 miliónov eur. Prestup takmer 1,9 metra vysokého Javiho Guerru ešte nie je dokončený. Len 21-ročný stredopoliar, ktorý má záľubu v defenzívnych zákrokoch, bol napriek svojmu mladému veku kľúčovým prvkom Valencie. Klub z Madridu chce aj defenzívneho univerzála Dávida Hancka, ktorý v minulej sezóne z pozície stopéra strelil za Feyenoord sedem gólov. Z prestupu by výrazne profitovala aj Sparta, ktorá má z predaja percentuálny podiel. V konečnom zúčtovaní plánujú Los Colchoneros minúť približne 277 miliónov eur.

Kde na to Atlético získa peniaze?

Španielske tímy sú s prehľadom najväčšími držgrošmi v TOP 5 súťažiach, avšak štvrtý celok La Ligy ostatnej sezóny je na najlepšej ceste minúť viac ako všetci jeho ligoví konkurenti - viac ako 200 miliónov eur. V tejto sume však nie je zahrnutý astronomický podpisový bonus za Kyliana Mbappého, ktorý predstavuje viac ako polovicu tejto čiastky. Ako si teda Atleti môžu dovoliť prebudovať tím? Odpoveď je jednoduchá: predaje, zisk zo súťaží, zníženie mzdových nákladov a predovšetkým trpezlivosť s nahromadenými prostriedkami.

Účtovníkom už oficiálne odľahlo po odchodoch Álvara Moratu, Memphisa Depaya a ďalších šiestich hráčov. Profit 110 miliónov eur sa potom bude skladať zo zisku z minulého roka a tohto leta po tom, čo Samu Omorodiona posilní Chelsea. Očakávať možno aj uvoľnenie Joaa Felixa. Madridčania sú navyše pravidelným účastníkom Ligy majstrov, ktorá má nie nadarmo prezývku milionárska súťaž. Z hľadiska zárobkov jej bude konkurovať nový formát majstrovstiev sveta klubov, pričom každý tím vrátane Atlética dostane už len za kvalifikáciu 50 miliónov eur.

Žiadny z kaufov nie je výstrelom do tmy. Jadro mužstva starlo a potrebovalo omladiť. Priemerný vek spomínaných posíl je 25 rokov, odídených hráčov zase 31 rokov. Nejde teda o hľadanie senzácie v tínedžerských prospektoch, ale o posilnenie sa hráčmi, ktorí kombinujú skúsenosti s relatívne nízkych vekom. Dlhoročný tréner Simeone má pri prestupoch slovo a získava hráčov šitých na mieru jeho systému. Víťazné ambície tímu z Madridu nemusia byť len zbožným želaním.

Futbalové prestupy ONLINE