Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sedem hlbokých stôp. Mbappé písal históriu PSG i francúzskej reprezentácie

Mbappé toho v kariére dokázal už naozaj veľa.
Mbappé toho v kariére dokázal už naozaj veľa.AFP
Posledné špekulácie sú preč, dlhý príbeh sa končí a Kylian Mbappé sa po siedmich rokoch sťahuje z Paríža Saint-Germain. Stále len 25-ročný útočník zanechal v hlavnom meste Francúzska veľmi hlboké stopy, rovnako ako sa už nezmazateľne zapísal do histórie národného tímu.

Šestnásťročná kométa

AS Monako vychovalo pre špičkový futbal množstvo vynikajúcich futbalistov, pričom v jeho drese začínalo viacero skvelých útočníkov. Mená ako David Trézéguet a Thierry Henry budili súperových obrancov zo sna, 2. decembra 2015 sa k nim pomaly začal pridávať Kylian Mbappé. Vo veku 16 rokov a 47 dní sa stal najmladším debutantom za kniežatá, keď nastúpil proti Caen, a o dva mesiace neskôr, v súboji s Troyes, sa stal aj najmladším strelcom.

Už pred deviatimi rokmi Mbappé začal písať historické tabuľky, keď v Monaku prekonal Henryho v oboch spomínaných aspektoch, a po rýchlom rozpozeraní sa začal pridávať do ohňa. V ligovej sezóne 2016/2017 už patril do základnej zostavy, odohral 44 zápasov, vsietil 26 gólov a bolo jasné, že sťahovanie inam je iba otázkou času.

Najdrahší tínedžer histórie

Špekulácie a rokovania o prestupe na seba nenechali dlho čakať a na drahého útočníka si v tom čase brúsilo zuby najmä vedenie PSG. Klub z hlavného mesta investoval do Neymara 220 miliónov eur a ďalších 35 miliónov eur poslal do Monaka. Mbappé pôvodne prišiel len na hosťovanie, ktoré sa o rok neskôr zmenilo na prestup a všetko vyšlo na 180 miliónov eur.

Talent sa dnes vyvyžuje zlatom a sume za Mbappého nemôže konkurovať žiadny iný futbalista prestupujúci s nálepkou tínedžer, hoci vzduchom lietali prehnané sumy. Ousmane Dembélé prestúpil z Dortmundu do Barcelony (135 miliónov eur), drahý bol aj prestup Joaa Félixa (127,2) a Jude Bellingham (103) sa vlani tiež dostal nad sto miliónov.

Medzi mladíkmi nemal konkurenciu

Mbappé začal vysokú sumu splácať veľmi rýchlo a jedným z prvých individuálnych ocenení sa stala Kopa Trophy. V ankete, ktorú organizuje časopis France Football, sa vyberajú najlepší mladíci a v roku 2018 bol výber veľmi jednoduchý. Mbappé strelil 39 gólov, na ďalších 17 asistoval a konkurenciu zdemoloval. Na chrbát mu z obrovskej diaľky dýchali druhý Christian Pulisic (7+6) a tretí Justin Kluivert (11+5).

Dňa 8. augusta 2018 vyhralo PSG doma nad Lyonom 5:0 a francúzsky reprezentant skóroval štyrikrát len za trinásť minút. Vďaka tomu začal dominovať Ligue 1, na konci sezóny sa stal najlepším hráčom súťaže a v nasledujúcich troch sezónach trón nikomu neprenechal.

Mbappé je oficiálne hráčom Realu Madrid. V Španielsku sa dohodol na päťročnej zmluve

Najlepší strelec v histórii PSG

Mbappé nakoniec odohral za PSG sedem sezón a tie mu stačili na to, aby sa stal najlepším strelcom klubu všetkých čias. Do siete súperov poslal 256 lôpt, čím prekonal ďalšie slávne mená ako Edinson Cavani (200), Zlatan Ibrahimovič (156), Neymar (118), Pauleta (109) a Dominique Rocheteau (100).

Úctyhodný je aj priemerný počet strelených gólov za sezónu (35). V tomto prípade však zostane len pri slove úctyhodný, nie rekordný, keďže prvenstvo patrí Zlatanovi Ibrahimovičovi (39).

Majster sveta

Keď sa Francúzsko stalo v roku 1998 majstrom sveta, Mbappé ešte ani nebol na svete. O dvadsať rokov neskôr však nechýbal v nominácii trénera Didiera Deschampsa a nikoho neprekvapilo, že ho bolo tak vidieť. V národnom tíme debutoval rok a štvrť predtým, na šampionáte v Rusku nastúpil na všetkých sedem zápasov a účty súperov zaťažil štyrmi gólmi.

V skupinovej fáze pokoril peruánsku obranu a ďalšie tri zásahy si schoval do vyraďovacej fázy. Boli to dôležité trefy. V osemfinále zariadil postup v prestrelke proti Argentíne, keď dvakrát skóroval a mal veľký podiel na víťazstve 4:3. A nesklamal ani v zápase o zlato proti Chorvátsku (4:2).

Mbappé si domov odniesol zlatú medailu a do kufra si pribalil aj cenu pre najlepšieho mladého hráča turnaja.

Tímové trofeje

Mbappé je vo veku 25 rokov trojnásobným najlepším strelcom Francúzska, pravidelne dominuje v rebríčku najlepších strelcov a každoročne oslavuje klubové triumfy. So spoluhráčmi z PSG vyhral šesťkrát Ligue 1, na konte má štyri triumfy v Coupe de France, dva v Ligovom pohári a tri v Superpohári.

Sezóna 2019/2020, ktorú poznačila pandémia koronavírusu, mohla byť historická. PSG začalo triumfom v Trophée des Champions, majstrovský titul bol samozrejmosťou a v júli pribudli trofeje za obe domáce pohárové súťaže. Čerešnička na torte mohla byť pridaná v auguste, ale vo finále Ligy majstrov sa tešil Bayern.

Veľký porazený z Kataru

Na MS 2018 skóroval štyrikrát, predminulý rok v Katare pridal ďalších osem zárezov a s dvanástimi bude v budúcnosti atakovať historický rekord Miroslava Kloseho, ktorý na svetových šampionátoch skóroval šestnásťkrát.

Francúzsko obhajovalo v Ázii zlaté medaily. Vo vyraďovacej fáze zdolalo Poľsko, Anglicko a senzáciu z Maroka, pričom Mbappé si najlepší výkon schoval na finále. V súboji o najlepšieho hráča šampionátu s Lionelom Messim zaznamenal hetrik, o to väčšie bolo výsledkové sklamanie. Gólovo ho zo spoluhráčov nikto nepodporil, zatiaľ čo Juhoameričania zvíťazili na penalty a titul brali oni.