Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tréner mesiaca očami analytikov: Real, Barcelona a Girona? V čom spočíva kúzlo trénera Míchela?

Míchel odvádza v katalánskom klube skvelú prácu.
Míchel odvádza v katalánskom klube skvelú prácu.Profimedia
V uplynulej sezóne predviedla Girona, španielsky tím, ktorý sa vrátil do La Ligy, pôsobivý ofenzívny futbal, ktorý jej nakoniec vyniesol umiestnenie v strede ligovej tabuľky. A tréner Míchel (47) ani v aktuálnej sezóne neubral nič zo svojej hernej filozofie. Po odohratí ôsmeho kola sú Katalánci dokonca na treťom mieste ligovej tabuľky za gigantmi Realom a Barcelonou. Na to, čo stojí za ich aktuálnym úspechom, sa pozrieme z taktického a analytického hľadiska.

Po sérii ôsmich zápasov bez prehry Girona cez víkend privítala na domácej pôde vedúci Real Madrid a napriek prehre 0:3 bola slávnemu klubu dôstojným súperom. Potvrdzujú to aj pokročilé dátové modely hodnotiace kontrolu hry či kvalitu vytvorených šancí. Oba tímy sa počas celého zápasu dokázali dostať s loptou do záverečnej tretiny a vytvoriť si nebezpečné strelecké príležitosti.

Real napokon nazbieral 2,89 očakávaných gólov a dokázal svoje ďalšie šance premeniť na zásahy, zatiaľ čo Girona si môže trhať vlasy pri 1,73 xG.

Zápas tiež jasne ukázal silné a slabé stránky katalánskeho klubu. Na jednej strane výborne fungujúci útok, na druhej strane obrana, ktorá súperom umožňuje naozaj vysoký počet nebezpečných striel. Zatiaľ čo útok je z hľadiska kvality šancí tretí najlepší za Realom a Barcelonou, obrana je piata najslabšia v lige.

Tréner Míchel dokáže štýl hry a koncepciu organizácie útoku prispôsobiť súperovi a hernej časti, ale pri zakladaní útoku uprednostňuje predovšetkým hru na troch obrancov. V prvej fáze rozostavenia sa dvaja stopéri presúvajú viac na pravú stranu, zatiaľ čo ľavý bek Daley Blind invertuje na ich úroveň do stredu ihriska. Pravý obranca Yan Couto je postavený vysoko v šírke. Vzniká tak štruktúra 3-2 s tromi stopérmi a dvoma pivotmi. Je to systém budovania hry proti bloku súperovho stredného poľa, ktorý je typický pre tímy hrajúce pozičný futbal, ako sú Manchester City, Arsenal alebo Barcelona.

Štruktúra 3-2.
Štruktúra 3-2.11Hacks

Ďalším typickým prvkom a trendom súčasného futbalu je vytváranie tzv. "box midfield", teda štvorcovej zálohy. Girona to dosahuje tak, že pravé krídlo Viktor Tsygankov zoskakuje do stredu a spolu s ofenzívnym záložníkom a dvoma pivotmi vytvorí spomínaný štvorec s cieľom prečísliť súpera a získať pozičnú výhodu.

Štvorcový stred poľa, resp.
Štvorcový stred poľa, resp. 11Hacks

Keď sa ofenzívnemu záložníkovi otvorí priestor, často dokáže rozohrať prienikovú prihrávku na útočníka Arťoma Dovbyka do priestoru za vystupujúceho stopéra. Vďaka svojej rýchlosti a sile ukrajinský internacionál nielenže hrozí svojimi nábehmi, ale vytvára priestor aj pre ostatných hráčov. Proti stredným a vysokým blokom je Dovbyk často aj adresátom dlhých lôpt, vždy pripravený nabehnúť za obranu.

Nájazdy Arťoma Dovbyka.
Nájazdy Arťoma Dovbyka.11Hacks

Proti hlbším stredným blokom sa Girona spolieha na prenášanie ťažiska hry pomocou diagonálnych prihrávok. Keď sa hra dostane na pravé krídlo, stredopoliari sa spolu s Tsygankovom snažia vyplniť stranu a vytvoriť priestor pre center. Hlavnou myšlienkou je prehusťovať priestor - to znamená stiahnuť blok súpera do strany a potom preniesť hru na osamoteného Savia na opačnej strane. Ten má zvyčajne dostatok času na to, aby vyhral súboj jeden na jedného so súperovým obrancom.

Zámerné preplnenie priestoru.
Zámerné preplnenie priestoru.11Hacks.

Veľkou zbraňou Girony v záverečnej tretine ihriska sú centre z krajných pozícií, a to v prípade Sávia z ľavej strany aj Yanna Couta z pravej. Centry často smerujú na zadnú žrď, kde si Míchelov tím chce vytvoriť početnú výhodu vhodným prienikom do šestnástky. Katalánci navyše držia dobrú štruktúru z druhej vlny a často dostávajú odrazené lopty priamo pred šestnástku.

Girona využíva aj centrované lopty na zadnú žrď.
Girona využíva aj centrované lopty na zadnú žrď.11Hacks

Stále len 19-ročný brazílsky krídelník Sávio je pre Gironu nesmierne nebezpečnou zbraňou pri prechode do finálnej tretiny. S loptou pri nohách ponúka množstvo možností na prechod a vďaka svojej rýchlosti a dynamike je pre obrancov často úplne nečitateľný. Jedným z častých variantov je držanie lopty v strede. Jeho spoluhráči sú si dobre vedomí jeho kvalít, preto mu neponúkajú priestor v medzihre, čím mu nechávajú priestor na zrýchlenie a potiahnutie lopty do priestoru, v čom je aj podľa dátových modelov najlepším hráčom v La Lige.

Sávio vyniká v súbojoch jeden na jedného, v ktorých dokáže krátkymi dotykmi obísť obrancov zvonka do stredu. Po prieniku potom ponúka rôzne variácie, ktoré vznikajú pri nábehoch útočiacich hráčov medzi obrancov súpera.

Sávio má pri prechode stredom rôzne možnosti prihrávok.
Sávio má pri prechode stredom rôzne možnosti prihrávok.11Hacks

Snaha byť neustále v pohybe a v ponuke robí z Girony jeden z najnebezpečnejších tímov v priamom útoku po získaní lopty aj zo statickej rozohrávky. Hráči s loptou v medzipriestore, zvyčajne strední záložníci, útočiaci stopéri alebo invertované krídla, majú vždy niekoľko možností na prihrávku do krídla aj do takzvaných "cutback zón" (priestory vo vápne, odkiaľ je možnosť spätnej prihrávky).

Nábehy do tzv.
Nábehy do tzv. 11Hacks

Hoci má Girona svoj osobitý štýl, nemá len jeden typ akcie, ktorý z nej robí jeden z najnebezpečnejších tímov v La Lige. Je to skôr súbor rôznych mechanizmov v rôznych fázach hry, počas ktorých si hráči Girony dobre uvedomujú svoje silné stránky a postavenie v rámci organizácie útoku. Katalánci síce nemajú vo svojich radoch veľké hviezdy, ale spoliehajú sa na technicky vyspelých hráčov vo všetkých častiach ihriska. Väčšina z nich navyše môže hrať na rôznych pozíciách - napríklad krajní obrancovia môžu hrať ako invertovaní stredopoliari alebo krídelníci. V Španielsku v súčasnosti pravdepodobne neexistuje lepší tandem pravých obrancov ako Yan Couto a Arnau Martínez.

Popri výborných Tsygankovi a Saviovi je dôležitým prvkom ofenzívy aj spomínaný ukrajinský útočník Dovbyk, ktorý je agresívny, fyzicky silný, veľmi technicky zdatný a chrbtom k bráne sťažuje zavretie súpera. Je to prakticky falošná deviatka vo veľkom tele, ktorá je pred bránkou mimoriadne nebezpečná. Vzhľadom na variabilitu a rôzne možnosti, ktoré má tréner Michel k dispozícii, niet divu, že útočné ťaženie Girony je - a bude - úspešné.