Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspešný baby boom v Barcelone. Flickove deti vládnu La Lige a chcú zdolať Real

Daniel Núňez
Cubarsí (vľavo) a Casadó (vpravo) v drese Barcelony.
Cubarsí (vľavo) a Casadó (vpravo) v drese Barcelony.PEDRO SALADO / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Barcelona prešla v posledných sezónach výraznou obnovou. Preč sú časy, keď v modro-červenom drese kraľovali tridsiatnici Lionel Messi, Sergio Busquets či Jordi Alba. Fanúšikovia v Katalánsku teraz obdivujú novú generáciu hviezd zo slávnej La Masie. V azyle na Olympijskom štadióne žiaria chlapci mladší ako 18 rokov. A nad nimi všetkými vyčnieva generačný talent Lamine Yamal (17).

Okrem Yamala sa Barcelona spolieha na ďalšieho 17-ročného hráča Paua Cubarsího, 21-ročného Fermína Lópeza a rovnako starého Pedriho. Okrem toho sa po vážnom zranení kolena vrátil ešte len 20-ročný Gavi. Barcelonský klenot je späť po 11 mesiacoch a rovno si, na znak tvrdej drinky v uplynulých mesiacoch, navliekol na svoj rukáv kapitánsku pásku. 

V stredajšej demolácii Bayernu Mníchov (4:1) Gavi v úvode zápasu na ihrisku chýbal, ale Hansi Flick aj tak postavil najmladšiu základnú zostavu od novembra 2011. Barcelona zmietla bavorského giganta jedenástkou s vekovým priemerom 24 rokov a 185 dní. Objavili sa v nej aj tridsaťtriročný Iñigo Martínez a Robert Lewandowski, ktorý je ešte o tri roky starší.

Ostatné vzájomné strety.
Ostatné vzájomné strety.Flashscore

Posledným trénerom, ktorý postavil mladšiu zostavu ako Flick, bol Pep Guardiola. V decembri 2011 proti BATE Borisov stlačil vekový priemer pod 24 rokov. Guardiola bol však v úplne inej pozícii. Katalánci mali istotu postupu do osemfinále a navyše hrali proti bieloruskemu outsiderovi. Tréner si mohol dovoliť dať priestor širšiemu kádru a do zápasu poslať Marca Bartru, Andreu Fontasa alebo Thiaga Alcantaru.

Proti Realu nemá nemecký lodivod dôvod robiť unáhlené zmeny. Preto sa aj v súboji jesene bude spoliehať na mladé pušky na čele s Yamalom. Otáznik visí snáď len nad Fermínom, ktorého by mohol nahradiť Dani Olmo. Reprezentant Španielska sa vracia do zápasového kolotoča po svalovom zranení.

Otázkou zostáva aj to, či bude chcieť Hansi Flick meniť fungujúce stredové trio, ktoré spolu s Fermínom vytvorili Pedri a Marc Casadó. Bývalý kapitán B-tímu Barcelony sa chopil príležitosti po vážnom zranení Marca Bernala a stal sa srdcom barcelonského stredu poľa. Proti Bayernu opäť odohral plnú minutáž a blysol sa asistenciou.

Casadó a jeho čísla proti Bayernu.
Casadó a jeho čísla proti Bayernu.Opta by StatsPerform / PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY / Alamy / Alamy / Profimedia

Spolu s Pedrom a Fermínom boli v základnej zostave len tretíkrát, no už stihli vytvoriť veľmi nebezpečné trio. "Casadó číta výborne hru. Precízne čistí stred ihriska a získava veľa lôpt. Celá stredová trojica bola neustále v pohybe a bola motorom Barcelony," povedal pre BBC po záverečnom hvizde s Bayernom bývalý obranca Liverpoolu Jamie Carragher.

Barcelonskí mladíci si v stredu poradili s veľmi neobľúbeným súperom. Barca porazila mníchovský klub po šiestich zápasoch, čím dala fanúšikom lákavý predkrm pred sobotňajším El Clásicom. Triumf nad Bayernom je navyše prísľubom zaujímavého zvyšku sezóny. Po posledných dvoch úspešných ťaženiach nad Bavormi totiž Katalánci oslavovali treble.

Real Madrid - Barcelona (sobota, 21:00)