Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vinícius sa posilnil hetrikom, v El Clásicu chce potvrdiť rolu favorita Zlatej lopty

Pablo Gallego
Vinícius Júnior oslavuje svoj tretí gól proti Dortmundu.
Vinícius Júnior oslavuje svoj tretí gól proti Dortmundu.JEAN CATUFFE/Jean Catuffe/DPPI via AFP
V utorok večer Vinícius Júnior (24) opäť rozžiaril svoju auru jedného z najlepších futbalistov na svete. Po hetriku do siete Dortmundu v Lige majstrov sa brazílsky loptový kúzelník pripravuje na sobotňajšie El Clásico, ktoré je na programe len dva dni pred slávnostným odovzdávaním Zlatej lopty. Ideálna príležitosť umlčať hlasy kritikov a pochybovačov? Ak by vyhral, prestížne ocenenie by putovalo do Brazílie po 17 rokoch...

Prvý polčas vystúpenia bieleho baletu proti Borussii bol katastrofálny, rovnako ako výkon samotnej "sedmičky". Na druhej strane, druhý polčas sa zapísal do histórie, keď Real Madrid ako prvý tím v Lige majstrov dokázal v jednom polčase otočiť dvojgólové manko. Odveta jarného finále vo Wembley (2:0) sa tak nekonala.

K obratu pomohla aj ostrá polčasová debata. "Takto to ďalej nejde! Musíme zmeniť prístup a sústrediť sa," opísal dianie v kabíne strelec tretieho gólu Lucas Vázquez. Fanúšikovia úradujúceho šampióna LM nie sú zvyknutí na obraz hry, ktorý bol k videniu počas prvých 45 minút, hoci od začiatku sezóny je až nečakane častý.

Real, ktorý je schopný totálneho zlyhania aj úplnej geniality, sa teraz pripravuje na ďalšie derby proti lídrovi tabuľky. Ak Los Blancos zvíťazia, vyrovnajú ligový rekord svojho rivala v počte neprehratých stretnutí v rade (42). Naposledy ich zdolalo Atlético 24. septembra minulého roka (3:1). To všetko len dva dni pred slávnostným odovzdávaním Zlatej lopty, kde je Vinícius jedným z favoritov.

Už deväť mesiacov vyčnieva nad ostatnými. Napriek pomalšiemu začiatku sezóny, ktorý kopíroval výkony tímu, sa Brazílčan zlepšoval zápas od zápasu a utorňajší duel proti Dortmundu bol čerešničkou na torte.

"Pripomínal mi Pelého," povedal po zápase bývalý reprezentant Emilio Butragueño pre platformu Movistar+. Viníciusovi spoluhráči z národného tímu Marquinhos a Gabriel už počítajú s jeho triumfom a priznali, že sa tešia na to, ako získa individuálnu trofej. "Vinícius získa Zlatú loptu vďaka svojej minulej sezóne, keď nám pomohol vyhrať Ligu majstrov, nie vďaka dnešnému výkonu," pripomenul na tlačovej konferencii Carlo Ancelotti.

Brazílsky ofenzívny univerzál si v 14 zápasoch pripísal osem gólov a päť asistencií, čo je výrazne lepšia bilancia ako v minulej sezóne. Mnohí sa pýtali, ako sa mu bude dariť po príchode Kyliana Mbappého - a doterajšie výsledky sú zatiaľ pozitívne.

"Vieme, že na Santiago Bernabéu môžeme dosiahnuť čokoľvek," povedal po meraní síl muž zápasu. "Liga majstrov je naša súťaž a chceme ju opäť vyhrať. Čo sa týka môjho vzťahu s klubom, urobili pre mňa všetko a vďačím im za to. Chcem tu zostať navždy," dodal.

Dvadsaťštyriročný hráč, ktorý bol v prvých sezónach ostro kritizovaný, je už len niekoľko dní od zaslúženej korunovácie. Najskôr však chce doviesť svoj tím v derby k rekordu. Na druhej strane ihriska bude podobne rozbehnutý krajan Rafinha, ktorý v poslednom zápase Ligy majstrov strelil v drese Barcelony tiež hetrik. Pri víťazstve 4:1 nad Bayernom bol vyhlásený za najlepšieho hráča.

Real Madrid - Barcelona (sobota 21:00)