Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Že zarábam 37 miliónov? Absurdné. De Jong otvorene o traume zo zranenia a procese návratu

De Jong počas tréningu s Barcelonou.
De Jong počas tréningu s Barcelonou.Enric Fontcuberta / EPA / Profimedia
Frenkie de Jong sa prakticky už druhé leto po sebe stal terčom médií. Zo všetkých strán sa valili opäť informácie o tom, ako môže Holanďan pomôcť Barcelone v jej neľahkej finančnej situácii svojím odchodom. Lenže Holanďan nie je dlhodobo fit a v ostatnom období si prechádzal viacerými traumami. Oficiálnemu webu Barcelony sa 27-ročný stredopoliar otvoril a priblížil pocity pred návratom na trávniky.

Psychická trauma zo zranenia

Tlak médií a výrazne vyššia pozornosť mimo ihrisko spôsobila de Jongovi neželanú nevraživosť u niektorých fanúšikov. Medzitým si doma prechádzal náročným obdobím bez futbalu. "Bol to veľmi ťažký proces, pretože hrať futbal je to, čo milujem. Je to moja celoživotná vášeň. Keď nemôžete hrať dôležité zápasy a prichádzate o tie najdôležitejšie či najväčšie ako majstrovstvá Európy či súťažné s Barcou...," začal Holanďan rozhovor.

Ako sa ukázalo, zranenie bolo vážnejšie. Frenkie de Jong vynechal už 38 zápasov nielen v drese Barcelony, ale aj za národný tím. Na uplynulom európskom šampionáte v Nemecku krajinu reprezentovať nemohol.

"Tri zranenia v jednom členku mi spôsobili miernu psychickú traumu, ale postupne získavam sebadôveru, aby som mohol znova tvrdo kopať do lopty a ísť do súbojov. Darí sa mi, idem krok za krokom," priznal psychicky náročné obdobie.

Suma, ktorá je veľmi vzdialená od reality

Napriek všetkému je 27-ročný stredopoliar presvedčený, že jeho návrat pred zaplnené tribúny nebude už trvať tak dlho. Nielen zranenie, ale de Jonga hneval aj fakt, že o ňom médiá vykresľovali obraz ako o hráčovi, ktorému ide iba o peniaze. "Nie je pravda, že zarábam 37 miliónov. To je vysoká suma a hlavne veľmi, veľmi vzdialená od reality. Je to absurdné. Od tejto čiastky som ďaleko. Chápem však ľudí, ktorí sú frustrovaní," prekvapil ďalej v obsiahlom interview. 

"Keď sa hovorí, že on berie veľa peňazí, nechce ísť na operáciu. Má dovolenku, netrénuje. Skutočnosť je však iná. Nič z toho nie je pravda. Zotavoval som sa. Prechádzal som si a prechádzam ťažkým procesom. Zlepšuje sa všetko, som blízko návratu," upokojil fanúšikov de Jong.

Operácia by nebola správna voľba

O tom, že so zraneným členkom nepodstúpi operáciu, viedol dlhé debaty aj s klubovými lekármi. Obe strany sa nakoniec zhodli, že najlepšie bude pokračovať v konzervatívnej liečbe a do členka chirurgicky nezasahovať. "Všetci v klube sme to videli ako najlepšiu možnosť. Na verejnosti sa to vykreslilo inak. Nechápem, odkiaľ tieto fámy vôbec pochádzajú. Ani tie nie sú pravdivé," vrátil sa k ďalšej dlhodobo rozoberanej téme s jeho menom.

Holanďan a jeho zranenia.
Holanďan a jeho zranenia.Flashscore

De Jong má v klube veľkú podporu, o čom svedčí aj fakt, že sa pred novou sezónou stal jedným z kapitánov mužstva. "Je to veľká česť. Ako vždy, budem dávať do toho všetko. Chcem byť ľuďom a spoluhráčom dobrým príkladom. Prvá vec je, aby som bol v zdravotne v poriadku a následne sa pustím do ďalších cieľov," reagoval na kapitánsku pásku. 

Návrat v Lige majstrov 

Holanďan chýbal na trávnikoch od konca apríla, keď sa zranil pri prehre v El Clásico (2:3). Prvotné prognózy hovorili o niekoľkých týždňoch. Z tých vzišlo nakoniec päť mesiacov. Frenkie de Jong sa Hansimu Flickovi hlásil o niečo skôr ako plánoval. Prvé minúty si pripísal v Lige majstrov pred svojimi fanúšikmi proti Young Boys Bern (5:0). Odohral záverečnú pätnásťminútovku.

Nemec má za sebou mimoriadny vstup na lavičke Blaugranas. Cez víkend zaknihoval po siedmich ligových výhrach len prvú prehru na trávniku Osasuny 2:4. Katalánci na ňu zareagovali ideálne a pokračovať budú v nedeľu na trávniku Alavésu.