Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zo 4. španielskej ligy až do Getafe. Uche vďaka gólu zažil rozprávkový vstup do nového sveta

Uche oslavuje debutový zásah proti Bilbau.
Uche oslavuje debutový zásah proti Bilbau.Ander Gillenea / AFP
Jednou z výrazných postáv štartu futbalovej La Ligy bol nigérijský stredopoliar Christantus Uche (21). Nová posila Getafe úplne nečakane pomohla tímu pri svojom debute k bodu na ihrisku Athleticu Bilbao.

Uche mal po svojej premiére dôvod na radosť. "Je to skvelý deň, nikdy naň nezabudnem. Prvý zápas v La Lige a hneď gól. Proste neuveriteľné," vravel hráč, ktorého kariéra je pomerne netypická. Predtým, ako sa dostal na výslnie, prešiel tvrdou školou nižších súťaží. Hral v piatej, štvrtej aj tretej španielskej lige.

Svoju púť zahájil predvlani prestupom do štvrťligového Moralo CP. "Kontaktoval nás jeho agent a ukázal nám videá, na ktorých hrá doma v Nigérii," spomínal prezident klubu Horacio Gil.

"Veľmi rýchlo sme rozpoznali jeho potenciál. Zapadal do nášho projektu, ktorý má byť odrazovým mostíkom pre mladých zahraničných hráčov s veľkým potenciálom. Prevzali sme všetky povinnosti, ktoré so sebou prestup z Afriky nesie," dodal.

Uche najskôr začal v béčku. "Čoskoro sme si všimli, že jeho telesná stavba je pre danú kategóriu nadštandardná. Osobne ma zaujala jeho taktická disciplína v porovnaní s ostatnými africkými hráčmi, ktorí prichádzajú do Európy. Okrem toho je veľmi inteligentný, vie hrať oboma nohami a je silný v prechodovej fáze. Po dvoch zápasoch s rezervným tímom sa posunul do áčka a zostal tam do konca sezóny," vravel Gil.

Potom sa s jeho klubom skontaktoval treťoligový zástupca AD Ceuta. Prestup, ktorý podľa španielskych médií stál len 800 eur, sa bez problémov zrealizoval. "Chceli sme, aby sa ako futbalista posunul ďalej. Mysleli sme si, že tento klub bude najlepší pre jeho následný prechod do profesionálneho futbalu," vysvetľoval Gil a jedným dychom dodal, že spomínaná prestupová suma nie je pravdivá. Konkrétnejší však byť nechcel.

Hneď ako Nigérijčan prišiel do Ceuty, podpísal zmluvu s B-tímom. Všetko to aj napriek tomu, že ľudia okolo neho mu hovorili, že v rezerve dlho nezostane. Tréner José Romero ho do prvého tímu povýšil už po jednom tréningu...

Uche čoskoro upútal pozornosť klubov nielen z najvyššej španielskej súťaže, s hráčovým agentom boli v kontakte aj prvoligové tímy z Portugalska, Poľska a Belgicka. Vyhralo Getafe, ktoré sa na transfere dohodlo už vo februári s tým, že hráč príde až v lete. "Vyhliadol si ho tréner Bordalás, ktorý má veľkú znalosť nižších súťaží," priblížil španielsky novinár Isa Pacheco z denníka Relevo.

Pôvodným plánom Getafe bolo hráča poslať na hosťovanie, z toho však rýchlo vzišlo. "Vzhľadom k jeho úrovni i potrebe klubu v ňom videli stredopoliara, ktorý by mohol byť využitý hneď. Zatiaľ jeho začlenenie do tímu prebehlo perfektne. Uche zase vedel, že Getafe je pre neho tou najlepšou destináciou a že bude mať kouča, ktorý ho môže posunúť na vyššiu úroveň,“ komentoval Pacheco.

V Getafe majú tréneri od Nigérijčana vysoké, ale zároveň realistické očakávania. Vedia, že sa z neho hneď nestane hviezda tímu, pretože prichádza z poloprofesionálneho futbalu. Opatrnosť je na mieste, Bordalás chce talentovaného hráča držať nohami na zemi.

"Jeho túžba uspieť v Morale bola ohromná, na každom tréningu nechával kus seba. To bol kľúč k úspechu," hovorí predseda Moralu. "Bol som hrdý, keď som ho teraz videl. Prišiel k nám domov, bol s mojimi deťmi a starali sme sa oňho, ako by bol súčasťou rodiny. Vieme, že má obrovský potenciál a že bude ďalej rásť, pretože je to ťahúň a má jasný cieľ," uzavrel Gil.