Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

APOEL získal hráča, ktorý mal byť hviezdou. Klub zaujal Mourinha, doplatil na Ronalda

Meyer (vpravo) mal byť hviezdou svetového formátu.
Meyer (vpravo) mal byť hviezdou svetového formátu.AFP
Tretím súperom Slovana Bratislava na ceste do hlavnej fázy Ligy majstrov bude cyperský tím APOEL Nikózia, ktorý je na európskej scéne známou značkou a dosiahol už aj zaujímavé úspechy.

Slovan Bratislava - APOEL (streda, 20:30)

Klub vznikol v roku 1926 a čoskoro tak bude oslavovať veľké jubileum. Domáce zápasy hráva na štadióne GSP pre necelých 23 tisíc divákov. APOEL je najúspešnejším cyperským klubom, pretože vyhral rekordných 29 titulov. Vládca krajiny bol hlavne od začiatku tisícročia. Medzi rokmi 2002 a 2019 sa stal majstrom dvanásťkrát, z toho sedemkrát v rade.

Odvtedy sa trochu odmlčal, ale predošlý ročník mu opäť priniesol najvyšší stupienok. Celok z Nikózie to dokázal pri rovnakom počte bodov s Larnakou, rozhodli lepšie vzájomné stretnutia. Na lavičke sedel portugalský kouč Ricardo Sá Pinto, v júni ho nahradil španielsky lodivod David Gallego.

Paradoxné je, že aj keď hrá APOEL o tie najvyššie méty, jeho dlhy dosahujú necelých 40 miliónov eur. Tento klub sa teraz snaží vrátiť na miesta, kde kedysi pravidelne patril. V Lige majstrov totiž nie je žiadnym nováčikom. Prvý raz sa do skupinovej fázy dostal v sezóne 2009/10, doplatil však na silnú konkurenciu.

Najbližší program APOEL-u.
Najbližší program APOEL-u.Flashscore

Vedľa Chelsea, Atlética a Porta získal iba dva body. Z toho sa každpádne na Cypre poučili a zažili veľký úspech v sezóne 2011/12. APOEL veľmi prekvapivo a navyše bez prehry vyhral svoju skupinu so Zenitom, Portom a Šachťarom. Každý tím raz zdolal a v jednom prípade s ním remizoval.

Historický postup do osemfinále pritom nebol maximom. S francúzskym Lyonom najskôr 1:0 vyhral a potom takým istým skóre aj prehral, takže rozhodovali penalty. Stopka pre Nikóziu prišla až vo štvrťfinále proti Realu Madrid po prehrách 0:3 a 2:5.

S bielym baletom sa APOEL stretol aj v skupinovej fáze edície 2017/18, lenže znova tvrdo narazil (0:3, 0:6). V rámci týchto štyroch duelov sa až šesťkrát presadil Cristiano Ronaldo. Klub z juhu Európy si každopádne vyslúžil rešpekt a pochvalu svetových mien, zaujal aj Josého Mourinha.

V skupinovej fáze Ligy majstrov bol celkovo štyrikrát, no v troch prípadoch skončil posledný, nakoľko až na jeden spomínaný prípad mal vždy silných súperov. Hral aj proti Barcelone, Tottenhamu, Dortmundu, PSG alebo Ajaxu. Teraz je isté, že APOEL sa dostane do skupiny aspoň Konferenčnej ligy.

Naposledy do tejto fázy prenikol v ročníku 2019/20, keď bol súčasťou Európskej ligy. O to, aby sa znova dostavil čo najlepší úspech sa majú starať aj veľmi kvalitné letné posily. Z Olympiakosu totiž dorazil marocký útočník Youssef El-Arabi, ktorý v minulom roku vyhral Konferenčnú ligu.

Ešte známejším menom je Max Meyer. Svojho času bol považovaný za jeden z najväčších talentov sveta a dostal prezývku nemecký Messi, ale nikdy nenaplnil svoj potenciál. Po piatich rokoch v Schalke posilnil Crystal Palace, kde sa nepresadil. Neskôr hral za Kolín, Fenerbahçe či Luzern.

Ako kapitán Nemecka získal striebro na Olympijských hrách v roku 2016, vtedy v rozstrele vyhrala Brazília a vyhral MS do 21 rokov. Aktuálne je však asi najnebezpečnejším hráčom brazílsky útočník Marquinhos. V akadémii Chelsea vyrastal stredopoliar Sergio Tejera, Xavi Quintillà je zas produktom barcelonskej La Másie.

Brankárska jednotka tímu Vid Belec začínala seniorskú kariéru v milánskom Interi, útočník Tasos Donis zas v Juventuse. Gro mužstva APOEL-u tvoria legionári hlavne z Brazílie, no aj iných krajín. V minulosti si tím z mesta s niečo cez 300 tisíc obyvateľov už dvakrát vyskúšal v predkolách hrať proti slovenským súperom a zakaždým uspel.

Najskôr v 3. predkole Ligy majstrov 2011/12 prešiel cez Slovan Bratislava po remíze 0:0 a výhre 2:0, o rok neskôr v 2. predkole Európskej ligy vyradil Senicu (2:0, 1:0).