Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Biopotraviny i ofsajdy v prípravke. Keď má loptu, už je neskoro, vraví prvý tréner Haalanda

Lukáš Pečeně
Haaland dal v 109 zápasoch za City 101 gólov.
Haaland dal v 109 zápasoch za City 101 gólov.Conor Molloy/ProSports/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Erling Haaland (24) patrí medzi najväčšie hviezdy futbalového sveta, dáva jeden gól za druhým a každú sezónu posúva svoje maximá. O jeho kvalitách sa najbližšie presvedčí pražská Sparta, ktorá v stredu vyzve v Lige majstrov Manchester City. Ako nórskeho fenoména zastaviť? Rady ponúkol Alf-Ingve Berntsen, prvý Haalandov tréner.

Svoju famóznu kariéru naštartoval v Bryne. Teda v obyčajnom nórskom mestečku, ktoré by ste ako rodisko jedného z najlepších útočníkov posledných rokov odhadovali len ťažko.

"Erling v detstve nezažil nič iné ako náš klub, ale myslím, že spôsob našej práce mu skutočne vyhovoval," spomínal Berntsen na začiatky Haalanda pre českú verziu Flashscore Správ v podcaste Livesport Daily a pokračoval:

"Pre iného chlapca je možno lepšie byť v akadémii veľkého klubu. Niekto sa skvele rozvinie v takom prostredí, inému viac vyhovuje byť v menšom, aj odtiaľ sa môže dostať na vrchol. Erling vyrastal vo svojom prirodzenom prostredí, náš klub žiadnu skvelú akadémiu nemal. Ale pre neho to bolo dobre, pretože sa potom mohol v pokoji rozvíjať a užívať si futbal."

Malý Erling (vľavo dole) vo svojom materskom klube Bryne.
Malý Erling (vľavo dole) vo svojom materskom klube Bryne.Archiv Alfa-Ingveho Berntsena

Než sa tak stalo, prešiel si Haaland tamojšou výchovou. Nikto ho do ničoho netlačil, on napriek tomu makal a už v útlom veku pochopil, o čom veľký futbal je. Príprava, strava, rešpekt k spoluhráčom aj protihráčom, ale aj potrebné tréningové dávky navyše. "Je veľmi talentovaný, ale takisto aj veľa trénoval," potvrdil Berntsen.

Niekedy až príliš. Lásku k futbalu jednoducho syn niekdajšieho reprezentanta Alfa-Ingeho nemohol zastaviť. "Takých hráčov musíte nútiť, aby si oddýchli, aby vôbec mali nejaké hodiny voľna a relaxácie. Pri tých najlepších je to normálne. Stále sa chcú baviť futbalom, hrať sa s loptou, trénovať. Je to pre nich obrovská vášeň, ktorú ako tréner musíte občas trochu brzdiť," priblížil jeho prvý kouč.

Nadaných futbalistov je v mladosti veľa, ale okrem vlastnej usilovnosti potrebujú aj to, aby im sadol klub a príprava v ňom. "Už od jeho začiatkov sme hrali s ofsajdom. To ho malo naučiť, ako sa pohybovať. Malo to byť čo najbližšie k normálnemu dospelému futbalu," odhaľuje jeden z príkladov nórsky tréner.

Okrem futbalových génov, fyzických predpokladov alebo talentu Haalandovi na ceste k úspechu pomohlo prostredie, v ktorom vyrastal. "Žijeme v oblasti, kde je čistý, čerstvý vzduch. Na juhu Nórska. Žiadne veľké znečistenie. Je to poľnohospodárska oblasť, takže máme veľa dobrých druhov bio potravín. Ryby, mäso a zeleninu," opisuje Berntsen na prvý pohľad nenápadné faktory, ktoré však tvoria veľkú skladačku.

Alf-Ingve Berntsen bol Haalandovým prvým trénerom.
Alf-Ingve Berntsen bol Haalandovým prvým trénerom.Archiv Alfa-Ingveho Berntsena.

Z Bryne odišiel Haaland do Molde, kde sa naplno presadil v dospelom futbale a upevnil si status jedného z najväčších európskych talentov. To postrehli v Salzburgu a potom aj v Dortmunde. Avšak nielen tam, práve vybranú cestu však Berntsen s rešpektom oceňuje.

"Celá rodina Haalandovcov urobila v danej chvíli veľmi dobré rozhodnutie. Presne vedeli, čo robia, veľa o tom premýšľali. Dosť ich zaujímalo, aké sú v jednotlivých kluboch tréningové priestory. Hľadali, kde bude mať Erling dosť herného času a kde sú dobré podmienky," odobril voľbu rodičov.

Z Liverpoolu sme sa poučili, sľubuje Haraslín pred stretom so City a želá si bezchybný duel

V rakúskej, nemeckej a teraz aj v anglickej lige podáva výkony, ktorými pravidelne atakuje priemer jedného gólu na zápas. "Góly dával vždy, v každej vekovej kategórii. Bolo jasné, že to bude pokračovať," tvrdil Berntsen.

Pridá nejaký aj v stredu do siete Sparty? "Snažte sa ho zastaviť, čo viac môžem poradiť? Ale myslím si, že hráči Sparty sú dosť dobrí na to, aby to vedeli. Radiť nebudem, som si istý, že Sparta má dobrých trénerov, ktorí majú plán. Každopádne jedna vec, ktorú treba urobiť, je zabrániť ostatným, aby mu prihrávali. Keď už má loptu, je zložité ho zastaviť, takže najlepšia myšlienka je, aby sa k nemu lopta vôbec nedostávala,“ uzavrel Haalandov prvý kouč.

Podcast Livesport Daily s prvým trénerom Haalanda.
Livesport