Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bude Marciniak rozhodovať finále Ligy majstrov? UEFA už rozhodla

Michał Karaś
Aktualizované
Szymon Marciniak rozhodoval aj finále MS.
Szymon Marciniak rozhodoval aj finále MS.Profimedia
Poľský rozhodca Szymon Marciniak (42), ktorého UEFA vybrala, aby pískal finále Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Interom, by mohol byť zbavený nominácie na tento zápas. Dôvodom je jeho účasť na krajne pravicovom podujatí v Poľsku, ktoré propagovala strana Slawomira Mentzena. Okrem samotného arbitra sa k prípadu vyjadril aj poľský minister športu a cestovného ruchu, ktorý mu vyjadril podporu.

UEFA vyzvala rozhodcu, aby objasnil okolnosti svojho vystúpenia na obchodnom podujatí Everest, ktoré organizoval líder strany Nová nádej Mentzen a svoje väzby na neho. Očakávalo sa, že v piatok  rozhodne o prípadných dôsledkoch pre Marciniaka. Poliakovi hrozilo, že nebude môcť rozhodovať blížiace sa finále Ligy majstrov.

Marciniakovo vysvetlenie sa ukázalo ako nevyhnutné po tom, čo ho združenie Never Again vyzvalo, aby sa dištancoval od hesiel, ktoré Mentzen v minulosti presadzoval. Tejto témy sa rýchlo chopili médiá, a to najmä pre obsah politikových minulých výrokov, najmä z roku 2019 - problematická je "konfederačná päťka", teda slogan "Nechceme Židov, homosexuálov, potraty, dane a Európsku úniu".

Rozhodca po obvineniach vyhlásil, že o skutočnej podstate udalosti nevedel. "Chcem vyjadriť najhlbšie ospravedlnenie za svoju účasť a akékoľvek utrpenie či bolesť, ktorú som tým mohol spôsobiť. Po premýšľaní a následnom skúmaní sa ukázalo, že som bol vážne pomýlený a vôbec som si neuvedomoval pravú podstatu danej udalosti. Nevedel som, že bola spojená s extrémistickým hnutím. Keby som si bol tejto skutočnosti vedomý, pozvanie by som kategoricky odmietol. Je dôležité pochopiť, že hodnoty, ktoré toto hnutie podporuje, sú v úplnom rozpore s mojím osobným presvedčením a zásadami, ktoré sa snažím vo svojom živote dodržiavať," citovala Marciniaka agentúra DPA.

UEFA Poliakovo ospravedlnenie prijala. "Po vyjadrení pána Marciniaka uznávame jeho hlboké ospravedlnenie a vysvetlenie. Oslovili sme aj mimovládnu organizáciu Never Again, ktorá vyvolala počiatočné obavy z účasti pána Marcinaka na podujatí. Žiadali, aby pán Marciniak zostal v úlohe rozhodcu na blížiace sa finále Ligy majstrov. Jeho suspendovanie by podkopalo presadzovanie antidiskriminácie," uviedla UEFA vo vyhlásení.