Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Celtic si jednoznačne podmanil zápas. Wimmerov historicky gól Slovanu nestačil

Aktualizované
Slovan v prvom vystúpení na Celtic nestačil.
Slovan v prvom vystúpení na Celtic nestačil.TASR - Martin Baumann / Opta by StatsPerform
Zverenci Vladimíra Weissa st. (59) majú za sebou krst ohňom. Na úvod ligovej fázy nového formátu najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe sa predstavili proti škótskemu Celticu. Z Glasgowa sa však vrátili s prehrou 1:5. O jediný gól slovenského tímu sa postaral Kevin Wimmer (31).

Celtic - Slovan Bratislava 5:1

Pre trénera Weissa išlo o prvý súboj po tom, čo sa vyliečil zo silnej chrípky. V predchádzajúcich dvoch meraniach belasí hrali bez neho. Skúsený lodivod, pre ktorého to je po takmer 20 rokoch druhá účasť v kariére v hlavnej fáze Ligy majstrov, dal základnej zostave priestor najnovšej akvizícii Danylovi Ignatenkovi. Na lavičke zostal Róbert Mak, ale tiež uzdravený Sharani Zuberu.

Belasých hnalo za pozitívnym výsledkom takmer 600 fanúšikov, ktorí povzbudzovali svoj klub v obkľúčení vypredaného 60 tisícového Celtic Parku. Do prvej príležitosti sa dostali domáci, keď zo stredového kruhu nakopol loptu za defenzívu Engels a našiel aktívneho Maedu. Zvnútra šestnástky pálil nad bránu Takáča

Najzaujímavejšie štatistiky.
Najzaujímavejšie štatistiky.Opta by StatsPerform

Sebavedomie ukázal aj Slovan. Zakrátko Barseghjan vysunul po pravej strane Strelca, ktorý sa preštrikoval individuálne do šestnástky a aj zakončil, ale defenzíva Celticu stihla jeho pokus vytečovať na rohový kop. Hostia si z neho príležitosť nevypracovali. Naopak, o niekoľko minút domáci na opačnej strane áno. Sprava centroval pred bránu Tayolor a Maeda hlavou preveril Takáča do stredu brány. 

Lenže v 16. minúte zverenci Vladimíra Weissa už inkasovali. Engels poslal z ďalšieho rohu prudkú loptu pred päťku a tam vyskočil najvyššie Scales, ktorý otvoril skóre - 1:0. Nechýbalo veľa a otvorená obrana belasých takmer okamžite vyťahovala loptu zo svojej siete po druhý raz. Furuhaši však v stopercentnej šanci nechal vyniknúť Takáča. 

Metrika xG (očakávaných gólov) po prvom dejstve.
Metrika xG (očakávaných gólov) po prvom dejstve.Flashscore

Nikéligový zástupca v najprestížnejšej klubovej súťaži využíval ojedinelé priestory na útok a jeden taký sa mu naskytol krátko po polhodine hry. Tolič vysunul Weissa, ale otáľal a defenzíva Celticu sa stihla sformovať, jeho zakončenie na brankára Schmeichela neprešlo. 

Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán. Úvodné sekundy patrili domácim. Hneď aj preverili Takáča, ten sa mal ešte na pozore, ale v 48. minúte kapituloval po druhý raz. Príliš veľa priestoru dostal Kuhn, sprava vnikol do pokutového územia a jeho center zakončil do "prázdnej" brány Furuhaši - 2:0. Škótsky majster kontroloval loptu i hru a diktoval tempo. Slovan musel odvádzať penzum práce bez lopty. 

Dochádzala mu para a v 55. minúte Ignatenko pri pokuse odkopnúť loptu z vlastnej šestnástky nakopol nohu napádajúceho Johnstona a arbiter Makkelie ukázal na biely bod. Loptu naň si postavil Engels a poslal Takáča do opačnej strany - 3:0.

Za tohto stavu opadla zo Celticu mierne aktivita, čo využili hráči z hlavného mesta Slovenska. Po nedôraznom odkope v pokutovom území pripravil Tolič loptu pre Wimmera a ten vonkajškom zľava krížne, za pomoci jemného teču Johnstona znížil na rozdiel dvoch zásahov - 3:1. Belasí sa tak v 61. minúte dočkali historicky premiérového zásahu v najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe. Rakúsky stopér sa zároveň prvýkrát presadil v drese Slovana. 

Radosť bola však iba krátka, pretože Celtic deväť minút po inkasovaní opäť viedol rozdielom triedy, o čo sa zblízka po prihrávke Hatateho postaral Maeda - 4:1. Zeleno-bieli strelili naposledy štyri alebo viac zásahov v jednom vystúpení Ligy majstrov len druhýkrát v histórii a zároveň prvý od roku 2001.

Konečné xG (očakávané góly).
Konečné xG (očakávané góly).Flashscore

V samom závere oba celky prestriedali a po pomerne pokojne fáze prišla ofenzívna kolmica z kopačky Forresta za defenzívu Slovana, kam si nabehol Idah, no a zoči-voči Takáčovi neváhal - 5:1. Belasí sa tak z Glasgowa vracajú s päťgólovou nádielkou a krst ohňom v hlavnej fáze Ligy majstrov im tak nevyšiel úplne podľa predstáv. Škótsky celok pokračuje v aktuálnej sezóne naďalej bez prehry.