Liga majstrov: Dortmund pre mňa znamená všetko, hovorí Reus pred rozlúčkou s klubom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dortmund pre mňa znamená všetko, hovorí Reus pred posledným zápasom v klube

Pre Reusa bude finále Ligy majstrov posledným zápasom v drese Borussie Dortmund.
Pre Reusa bude finále Ligy majstrov posledným zápasom v drese Borussie Dortmund.Reuters
Marco Reus (34) bol považovaný za jedného z najtalentovanejších hráčov svojej generácie, ale po dlhých 12 sezónach definitívne opustí žlto-čierne farby po sobotňajšom finále Ligy majstrov. Ofenzívny stredopoliar, ktorého väčšinu kariéry brzdili zranenia, sa chce vo svojom poslednom vystúpení zapísať do histórie a získať s BVB prvú medzinárodnú trofej od roku 1997.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)

"Borussia Dortmund pre mňa znamená všetko," povedal Reus tento týždeň. "Keď ste v klube viac ako 12 rokov, potom to nemôže byť inak," dodal. Bývalý nemecký reprezentant, ktorý strávil necelých 10 rokov v dortmundskej akadémii, odohral za nemecký veľkoklub 428 zápasov. Strelil 170 gólov a pridal 131 asistencií.

Tridsaťštyriročného stredopoliara, ktorý je známy svojou elegantnou hrou a inteligentným myslením, nazval tréner Dortmundu Edin Terzič "žijúcou legendou". Reus bol kapitánom od roku 2018 až do tejto sezóny, keď od neho túto zodpovednosť prevzal Emre Can. Hráč, ktorý nosil na chrbte číslo 11, dokázal počas svojho pôsobenia na západe Nemecka dvakrát vyhrať domáci pohár a trikrát nemecký Superpohár.

Okrem týchto trofejí sa mu však s die Borussen nepodarilo uspieť nikde inde. Jeho kariéru navyše do značnej miery limitovali zdravotné problémy, keďže počas 12 rokov v klube vynechal 219 zápasov. V roku 2014 mal smolu, že prišiel o majstrovstvá sveta, keďže sa zranil v poslednom prípravnom strete pred odchodom do Brazílie.

Reus nemohol prispieť svojimi kvalitami ani na EURO 2016 a majstrovstvách sveta 2022. V sezóne 2022/23 bol s Dortmundom najbližšie k vysnívanej bundesligovej trofeji, ale v poslednom dueli proti Mainzu pred domácim publikom zlyhali a na poslednú chvíľu prišli o titul.

"Marco tu bol pre nás 12 rokov ako profesionál a tiež ako náš odchovanec. Ešte neskončil," zdôraznil v utorok tréner Terzič. "V Londýne chce zažiť úžasný zápas s čo najlepším výsledkom, aby úspešne ukončil svoj angažmán. Tím potrebuje jeho kvality, pretože má tie skúsenosti a na tejto scéne už hral," dodal nemecký kouč.

Reus nebude hrať prvé finále Ligy majstrov, v roku 2013 podľahol vo Wembley úhlavnému rivalovi Bayernu Mníchov. Vtedy to bola pre dortmundský celok zdrvujúca prehra, ale teraz je situácia úplne iná. "Bolo to pred jedenástimi rokmi. Teraz je to iný súper a iní hráči," povedal Reus. "Sú horšie spôsoby, ako ukončiť klubovú kariéru, než ju začať vo finále Ligy majstrov v roku 2013 a ukončiť ju o jedenásť rokov neskôr rovnakým zápasom na rovnakom mieste," uzavrel.