Liga majstrov: Finále? Ani vo sne by mi nenapadlo, že to stihnem, priznal po zranení Militão

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Finále Ligy majstrov? Ani vo sne by mi nenapadlo, že to stihnem, priznal po zranení Militão

Militão sa po zranení zotavil rýchlejšie, ako sa očakávalo.
Militão sa po zranení zotavil rýchlejšie, ako sa očakávalo.Reuters
Keď Éder Militão (26) v lete 12. augusta schádzal z ihriska počas úvodného zápasu ligovej sezóny proti Athleticu Bilbao, vyzeralo to s ním naozaj vážne. Brazílsky stopér si poranil ľavé koleno a bol si istý, že sezóna 2023/24 sa preňho už skončila. Teraz si však môže zahrať vo finále Ligy majstrov.

Päť rokov po príchode z Porta za 50 miliónov eur bol Militão v ideálnych futbalových rokoch a všeobecne považovaný za jedného z najlepších obrancov na svete, ktorý pravidelne nastupoval za Real aj Brazíliu. Keď však ležal na nemocničnom lôžku a pripravoval sa na operáciu pretrhnutého predného skríženého väzu, sníval už len o tom, že na rekonvalescenciu mu bude stačiť menej než bol odhadovaný čas.

Dokopy sa mal dávať približne 10 mesiacov a v ideálnom prípade sa mal vrátiť tesne pred vrcholom klubovej sezóny a štartom Copa América 2024. Stredný obranca však prekonal očakávania a zotavil sa v predstihu, sedem mesiacov po operácii obnovil plný tréning a koncom marca bol v plnej záťaži.

Následne povedal, že "ani v najdivokejších snoch" by sa nevidel v pozícii, v akej je teraz, keďže je pred svojím druhým finále Ligy majstrov. "Cítim sa, akoby som sledoval film," povedal v čase, keď sa Los Blancos pripravujú na sobotňajší zápas s Borussiou Dortmund vo Wembley.

"Zranenie prišlo v čase, keď som sa cítil naozaj dobre, na fyzickej aj psychickej úrovni. Teraz sa zdá, že to všetko prešlo tak rýchlo, však? Ale pre mňa to bolo veľmi ťažké a bolestivé obdobie," vravel Militão a pokračoval:

"Zrazu ste nútení prestať robiť všetko, na čo ste boli zvyknutí v rámci svojej rutiny. Ste doma neschopní robiť jednoduché veci sami, musíte byť odkázaní na pomoc iných, aby ste vstali, osprchovali sa... Pre mňa ako športovca to bola ponižujúca skúsenosť."

Brazílčan povedal, že samota a izolácia boli jeho najväčšími nepriateľmi počas najtemnejších chvíľ na začiatku jeho zotavovania. Vtedy sa spoliehal na rodinu, ktorá mu pomohla vidieť veci z inej perspektívy. "Ak ste vonku sami a stopercentne sa sústredíte na zranenie, máte pocit, že sa nakoniec trochu zbláznite," uviedol.

"Východiskom bolo vážiť si dobré veci, ktoré som z toho obdobia získal, napríklad tráviť viac času s rodinou. Asi päť mesiacov po operácii, keď som si dokonca robil žarty, že už ani nie som futbalista, som sa opäť pristihol, že hovorím o lopte," zaspomínal si sa dodal:

"Začal som vtipkovať so svojím fyzioterapeutom, že by som možno mohol neskôr v sezóne odohrať pár zápasov, možno tri... Myslel som len na to, aby som sa zotavil a aby všetko šlo bez komplikácií..."

Zotavenie brazílskeho stopéra postavilo manažéra Carla Ancelottiho pred zložité rozhodnutie. Talian využíval v obrane Tchouaméniho a Nacha spolu s Rüdigerom po tom, čo Militão aj Alaba utrpeli na začiatku sezóny roztrhnutie predného skríženého väzu.

Keďže Tchouaméni je aktuálne mimo hry so zranením nohy, Ancelotti sa musí rozhodnúť medzi Brazílčanom a 34-ročným Španielom Nachom, ktorý má za sebou vydarený ročník a vybojoval si miesto v predbežnej zostave Španielska na EURO 2024.

Štart v sobotňajšom finále Militãa netrápi, je len vďačný za to, že je späť v pozícii a môže pomôcť svojmu tímu získať rekordný 15. titul v Lige majstrov. "V lete by ma ani vo sne nenapadlo, že by som mohol byť k dispozícii na ďalšie finále európskeho pohára o deväť mesiacov neskôr. Je to jednoducho šialené. Cítim sa pripravený a stopercentný," priznal.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)