Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Finále na San Sire padlo. O vyvrcholenie Ligy majstrov v roku 2027 sa bijú Madrid a Baku

TASR
UEFA bude vyberať ďalšie miesta pre finálové duely LM.
UEFA bude vyberať ďalšie miesta pre finálové duely LM.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Marcel van Dorst/DeFodi Images
Dejiskom finálového zápasu Ligy majstrov LM v roku 2027 bude Metropolitano Stadium v Madride alebo Olympijský štadión v Baku, metropole Azerbajdžanu. Boj o titul v najprestížnejšej klubovej súťaži sa mal pôvodne konať v Miláne, ale talianske mesto nedokázalo zaručiť, že rekonštrukcia San Sira a okolia bude dokončená včas. V stredu o tom informovala Európska futbalová únia (UEFA).

Olympijský štadión v Baku v minulosti hostil zápasy ME v roku 2021 a pred piatimi rokmi bol dejiskom finále Európskej ligy medzi Chelsea a Arsenalom. Estadio Metropolitano, ktorý je domovským stánkom Atlética Madrid, už raz privítal finále LM. V roku 2019 Liverpool zdolal Tottenham 2:0.

Oficiálne ponuky musia byť predložené do marca budúceho roka a hostiteľ bude oznámený o dva mesiace neskôr. Finále v rokoch 2025 a 2026 sa uskutoční v Mníchove a Budapešti.

Hľadanie nového dejiska sa začalo po tom, ako výkonný výbor UEFA rozhodol, že finále sa nebude konať na slávnom milánskom štadióne San Siro. Strešný orgán európskeho futbalu poskytol Milánu predĺžený čas na to, aby preukázalo, že štadión bude k dispozícii počas plánovaných rekonštrukčných prác medzi usporiadaním otváracieho ceremoniálu ZOH 2026 a organizovaním zápasov ME 2032. Mestské orgány však tieto záruky poskytnúť nemohli.

UEFA v stredu tiež oznámila, že o finále ženskej Ligy majstrov v roku 2027 majú záujem štyria uchádzači. Poľsko (Varšava), Španielsko (Barcelona), Švajčiarsko (Bazilej) a Wales (Cardiff).