Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Finančné problémy idú stranou. Inter chce po trinástich rokoch dosiahnuť európsky vrchol

Tréningová jednotka futbalistov Interu.
Tréningová jednotka futbalistov Interu.AFP
"Nerazzurri" sú po postupe do Istanbulu jeden zápas od štvrtého titulu európskeho šampióna, ale ich finančné problémy sú v ostrom kontraste s mega bohatým súperom Manchestrom City.

Finančné problémy

Inter, ktorý sa na ihrisku prebúdza, je príkladom problémov, ktoré postihujú staré európske veľkokluby. Obrovské dlhy totiž ohrozujú klub, ktorý pred dvoma rokmi vyhral Seriu A. K tomu môže v sobotu ovládnuť Ligu majstrov.

Nad Interom visí hrozba splatenia núdzovej pôžičky vo výške 275 miliónov eur, ktorú si pred dvoma rokmi vzali čínski majitelia spolu s investičným fondom Oaktree Capital a ktorej úroková sadzba je údajne 10 %.

Obmedzenia týkajúce sa vyvedenia kapitálu z Číny a pandémia COVID-19 boli pre taliansky celok bolestivou dvojitou ranou a viedli k tomu, že klub za veľké peniaze rýchlo predal dve hviezdy, ktoré v roku 2021 získali ligový titul - Romelua Lukakua a Achrafa Hakimiho. Okrem toho prišiel o trénera Antonia Conteho.

Pôžička sa musí do roka v plnej výške splatiť, inak by "Nerazzurri" mohli skončiť v rukách Oaktree podobne, ako keď fond Elliott v roku 2018 prevzal kontrolu nad AC Miláno od čínskeho podnikateľa Li Yonghonga. V minulej sezóne Inter vykázal stratu 140 miliónov eur, rok po rekordných stratách 245,6 milióna eur, keďže štadióny zostali zatvorené počas pandémie.

Hrozba nového majiteľa

"Splácanie dlhu na úrovni úrokov, ktoré klub platí spoločnosti Oaktree, nie je udržateľné," povedal minulý mesiac bývalý generálny riaditeľ Interu Ernesto Paolillo. "Steven Zhang nebude môcť vyvážať kapitál z Číny a ani nebude môcť pokryť dlh inými zdrojmi. Nebude mať inú možnosť ako nedodržať dohodu a klub im predať," doplnil.

Postup do sobotňajšieho finále, nech už bude výsledok akýkoľvek, by mal Interu pomôcť s problémami, ktoré sa ešte viac prehĺbili v dôsledku toho, že sponzor DigitalBits, ktorý sa zaoberá kryptomenami, nezaplatil splátky na 80 miliónov eur.

Finančne sa však Taliani nedajú porovnávať so City, ktoré podporuje Abú Zabí a ktoré je príjemcom obrovských televíznych peňazí, vďaka ktorým majú aj postupujúce tímy do Premier League vyššiu váhu na prestupovom trhu ako najväčšie talianske kluby.

Vzostupy a pády

Na ihrisku to však v posledných sezónach bola obrovská jazda. Od získu titulu až po jeho stratu v polsednom kole s AC Miláno či nedávny hladký postup cez mestského rivala do finále milionárskej súťaže.

Postup prišiel v ligovej sezóne, v ktorej sa Interu nedarilo podľa predstáv. Nazbieral o 12 bodov menej než v minulom ročníku. 

Už vo februári však bolo jasné, že Neapol vyhrá Seriu A a jeho dominancia v lige umožnila ostatným talianskym klubom sústrediť sa viac na Európu, kde sa im často nedarilo. Keď sa v marci uskutočnil žreb štvrťfinále a semifinále, Inter vedel, že má veľkú šancu dostať sa do finále prvýkrát od posledného víťazstva v tejto súťaži pred 13 rokmi.

A ich snaha o kontinentálnu slávu vzkriesila sezónu, ktorá v istom momente vyzerala na Inzaghiho koniec, keďže kvalifikácia do budúcoročnej edície Ligy majstrov bola veľmi otázna.

Ofenzívna sila

Od vyradenia Benficy v poslednom osemfinále vyhral Inter 11 z ostatných 12 zápasov vo všetkých súťažiach, pričom jedinú prehru utrpel v Neapole. 

To, čo dáva Interu nádej, že sa mu podarí potrápiť strojové City Pepa Guardiolu, je forma jeho útočníkov. Lautaro Martínez, pred odvetou s Benficou neskóroval v ôsmich dueloch, ale odvtedy nazbieral jedenásť gólov v posledných 13 vystúpeniach, zatiaľ čo Romelu Lukaku v rovnakom období skóroval sedemkrát a päťkrát asistoval. Proti veľkému favoritovi to, samozrejme, nemusí stačiť. Bez ohľadu na výsledok, finančné rozdiely tak skoro nezmiznú.

Prehľad zápasu Manchester City - Inter