Hakan Calhanoglu: Univerzálna hviezda Interu bude kľúčom vo finále LM

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hakan Calhanoglu: Univerzálna hviezda Interu bude kľúčom vo finále LM

Hakan Calhanoglu sa stal kľúčovou postavou v strede poľa Interu.
Hakan Calhanoglu sa stal kľúčovou postavou v strede poľa Interu.Profimedia
Hakan Calhanoglu (29) stojí na pokraji histórie. Ak Inter získa štvrtý triumf v Lige majstrov, stane sa prvým tureckým reprezentantom, ktorý vyhrá túto súťaž. Keďže finále sa bude konať v Istanbule, bolo by to veľmi vhodné prostredie. Talianski giganti však budú nepochybne potrebovať, aby ich stredopoliar bol v najlepšej forme, ak chcú zdolať Manchester City, ktorý sa ženie za historickým treble.

Keď Calhanoglu prišiel do Interu ako voľný hráč od mestského rivala AC Miláno, bol futbalistom, ktorý mal tendenciu robiť väčšinu svojej práce v záverečnej tretine ihriska. Často sa ocitol na pozícii tvorcu hry alebo dokonca na ľavom krídle.

Jeho úloha v tíme "Nerazzurri" však bola iná. Začal obsadzovať hlbšie priestory, pričom zlepšil aj ďalšie aspekty svojej hry. Pod vedením Simoneho Inzaghiho sa stal komplexnejším a univerzálnejším stredopoliarom.

Calhanoglu na tréningu Interu pred finále
Calhanoglu na tréningu Interu pred fináleProfimedia

Turek má v tejto sezóne na konte len štyri góly a osem asistencií vo všetkých súťažiach, čím príliš nevyniká. Pri analýze jeho výkonov je však dôležité pozrieť sa aj na iné čísla, nie na tie najviditeľnejšie. V Serii A si vytvoril 70 šancí, v priemere 2,7 na zápas, čo je najviac v tíme Interu. Jeho šesť asistencií v lige nemá v klube obdobu. Je dirigentom stredu poľa a vytvára množstvo príležitostí pre svojich spoluhráčov.

Ako už bolo spomenuté, stal sa z neho hráč s viacerými prednosťami. Žiadny stredopoliar Interu nemá v lige viac odobratých lôpt ako Calhanoglu (25) - jednu získa priemerne 4,2-krát za 90 minút, čo je viac ako ktokoľvek iný z jeho mužstva. V defenzíve odvádza vynikajúcu prácu. Jeho výkon proti AC Miláno v druhom semifinále Ligy majstrov bol jednoducho skvelý.

Štatistiky Calhanoglua v odvete semifinále LM
Štatistiky Calhanoglua v odvete semifinále LMFlashscore

Jeho 68 dotykov s loptou, 40 dokončených prihrávok, osem prienikov do finálnej tretiny, deväť vyhratých súbojov - to všetko bolo najviac zo všetkých hráčov Interu. Možno nestrieľa mnoho gólov, ani nerobí všetky efektné veci, ktoré vás držia pri obrazovke, ale popri Nicolovi Barellovi je dôležitým článkom Interu.

Proti Manchestru City budú Taliani naozaj potrebovať kvalitu Calhanoglua. Keď nastúpi na trávnik Atatürkovho olympijského štadióna, bude to najväčší zápas v jeho kariére. Od zápisu do histórie tureckého futbalu ho bude deliť možno iba 90 minút.