Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Haraslín prispel k jednoznačnej výhre Sparty. Krutá prehra Girony v Paríži, City zakoplo

Aktualizované
Sparta vstúpila do hlavnej fázy Ligy majstrov skvelým výkonom.
Sparta vstúpila do hlavnej fázy Ligy majstrov skvelým výkonom.Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Futbalisti Sparty Praha vyhrali v stredajšom zápase Ligy majstrov na domácej pôde po výbornom výkone proti Salzburgu hladko 3:0. PSG vyhralo proti Girone, zatiaľ čo Manchester City si na domácom trávniku rozdelil body s Interom.

Sparta Praha - Salzburg 3:0

Sparta mala skvelý vstup do zápasu, pretože Lukáš Haraslín sa dostal k strele z hranice pokutového kopu. Tú síce brankár Blaswich vyrazil, ale iba pred seba a dobre postavený Kaan Kairinen už mal jednoduchú pozíciu. Fín strelil svoj prvý gól od októbra minulého kalendárneho roka a zároveň najrýchlejší zásah tejto sezóny LM.

Spomínaný slovenský krídelník Haraslín bol veľmi aktívny. V prvom polčase vyslal celkovo štyri strely, z toho dve išli medzi tri tyče a pri jednej nepresnej iba tesne minul vzdialenejšiu žrď po zlom vybehnutí Blaswicha. Odohral 71 minút.

Tesne pred prestávkou druhú raz rozjasal Letnú útočník Victor Olatunji, čím ukončil sedemzápasové gólové suchoty. Po zmene strán tento nigérijský futbalista pridal asistenciu, z tej ťažil Qazim Laci. Olatunji sa stal tretím Afričanom, ktorý pri debute v Lige majstrov ako skóroval, tak aj prihrával.

Pred ním to dokázali iba Daniel Cousin v roku 2007 za Rangers proti Lyonu a o osem rokov neskôr Serge Aurier v drese PSG na úkor Šachtaru. Pražský tím nevyužil ďalšie veľké možnosti a podal skvelý výkon, vďaka ktorému prakticky celý čas dominoval.

Sparta neprehrala už 27 súťažných zápasov po sebe, v tejto sezóne zo štrnástich vyhrala až dvanásť (12-2-0). Naposledy podľahla Liverpoolu ešte v marci 2023. Pre domácich to je prvá výhra v LM od roku 2003. V tabuľke ligovej fázy Ligy majstrov je na treťom mieste s rovnakým skóre ako má aj druhá Aston Villa. Lepší je iba Bayern.

Bobby Clark sa v drese Salzburgu stal iba piatym anglickým tínedžerom so štartom v LM za klub zo zahraničia. Predtým takýto moment zažili Patrick Roberts (Celtic), Jadon Sancho, Jude Bellingham a Jamie Bynoe-Gittens (všetci Dortmund).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Bologna - Šachtar Doneck 0:0

Bologna sa vrátila do Ligy majstrov po 60 rokoch, čo je najdlhší rozostup medzi dvomi účasťami niektorého klubu. Naposledy odohrala zápas na tejto úrovni ešte 14. októbra 1964. Už po štyroch minútach mohla prehrávať, lenže Sudakov nepremenil pokutový kop, ten mu skvele chytil brankár Skorupski.

Poliak chytil za ostatné tri sezóny už piatu penaltu, čo je najviac z brankárov v TOP 5 ligách. Šachtar navyše v prvom polčase prišiel až o dvoch zranených hráčov, pre zdravotné problémy museli odstúpiť ako Sikan, tak aj Konoplja. V zápase gól nepadol, a tak sa v Taliansku zrodila prvá bezgólová remíza tejto sezóny LM.

Rossoblù neprehrali v európskych pohárových súťažiach na domácej pôde ani raz v 34 zápasoch, vrátane predkôl. Historicky ide o najvyššie číslo spomedzi všetkých mužstiev. Na druhom mieste je Ipswich Town (31).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Celtic - Slovan Bratislava 5:1

Zo zápasu Slovana prinášame samostatný detailný článok.

Club Bruggy - Dortmund 0:3

Veľmi dlho sa na belgickej pôde čakalo na prvý gól zápasu. Až v 76. minúte udrel Jamie Bynoe-Gittens, ktorý sa zakrátko presadil aj druhý raz. V tejto sezóne má na konte už štyri súťažné góly, čo je jeho nové kariérne maximum. Stále iba dvadsaťročný futbalista skóroval v Lige majstrov trikrát.

Podarilo sa mu to aj v novembri minulého roka proti milánskemu AC. Angličan je druhým najmladším hráčom s dvomi zásahmi v stretnutí LM po tom, ako prišiel z lavičky (20 rokov, 41 dní). Skôr to dokázal iba David Trézéguet (20 rokov, 7 dní) v roku 1997 za Monako proti Lierse.

Kapitán Emre Can pri úvodnom zásahu zaknihoval vôbec prvú asistenciu v LM od sezóny 2013/14, keď hral za Leverkusen. V závere stanovil konečný výsledok z penalty svojim prvým gólom v tomto ročníku Serhou Guirassy.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Manchester City - Inter 0:0

V repríze finále Ligy majstrov z roku 2023 sa hral celkom opatrný futbal. Zaujala aspoň štatistika obrancu Gvardiola, keďže v prvom polčase vyhral všetky súboje vo vzduchu aj na zemi a mal stopercentnú úspešnosť prihrávok. Jack Grealish vytvoril za prvých 45 minút štyri šance, mal aj najviac dotykov s loptou v šestnástke súpera (5).

Inter v úvodnom dejstve vyslal až desať striel, no len dve išli na bránu a neboli obzvlášť nebezpečné. Napriek tomu na takéto číslo za polovicu stretnutia na Etihade nedosiahol v LM nikto od februára 2017, keď to dokázalo Monako. Do druhého dejstva tak naskočili Foden a Gündoğan.

Gól však v Manchestri nepadol, s čím nebudú spokojní hlavne domáci. Predĺžili však šnúru bez prehry v LM na domácom trávniku už na 32 stretnutí. Cityzens zároveň ťahajú v LM sériu 24 zápasov bez prehry (počíta sa riadny hrací čas). Rekord drží Manchester United z rokov 2007 - 2009 (25).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

PSG - Girona 1:0

Girona sa prvýkrát vo svojej histórii predstavila v Lige majstrov a debut zažila na horúcej parížskej pôde. Za všetko hovoril fakt, že pred výkopom mal domáci útočník Marco Asensio sám o sebe v milionárskej súťaži rovnaký počet odohraných stretnutí (65) ako všetci hráči hostí dokopy.

Cristhian Stuani sa vo veku 37 rokov a 342 dní stal druhým najstarším debutantom v LM. Rekord drží Anastasios Mitropoulos (40 rokov, 109 dní). Warren Zaïre-Emery (18 rokov, 194 dní) ako druhý najmladší futbalista odohral pätnásť stretnutí v LM. Skôr to dokázal iba Jude Bellingham (18 rokov, 148 dní).

Španielsky tím v prvom polčase vôbec nevystrelil. To sa mu v predošlých 138 zápasoch pod vedením trénera Michela Sáncheza nestalo ani raz. Napriek tomu siahal na remízu, lenže o tú v 90. minúte krutým spôsobom prišiel. Paulo Gazzaniga si ako prvý brankár španielskeho tímu strelil v LM vlastný gól.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

PSG ako jediný tím vyslal v posledných piatich sezónach počas druhého polčasu 20 alebo viac striel. Podarilo sa mu to druhý raz, stalo sa tak aj v máji 2024 proti Dortmundu (22). Zároveň však francúzsky majster nestrelil ani jeden gól z ostatných 70 streleckých pokusov, ak teda nepočítame vlastný gól, pričom jeho xG je za tento čas až 6,9.

Parížania tak potvrdili pozíciu favorita a Girona prehrala pri debute v Lige majstrov len ako tretí španielsky tím v histórii. Predtým sa to stalo Realu Sociedad (CSKA Moskva, 1981) a Betisu (Liverpool 2005). Slovenský obranca Milan Škriniar sledoval stretnutie iba zo striedačky. Na jeho úkor dostali šancu Marquinhos a Pacho.