Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Lautaro Martínez - kanonier, ktorý pomáha i prácou vzadu

11Hacks / Filip Novák
Lautaro Martínez je hviezdou Interu.
Lautaro Martínez je hviezdou Interu.Profimedia
Vystrieľal Interu Miláno cestu k Talianskemu poháru, finále Ligy majstrov a umiestnenie, ktoré znamená istú účasť v budúcoročnej milionárskej súťaži. Argentínsky útočník Lautaro Martínez (25) mal výborný máj a preto ho analytici spoločnosti 11Hacks vyhlásili za hráča mesiaca.

Počas piateho kalendárneho mesiaca odohral Inter osem zápasov. Navyše takých, ktoré sa rozhodne nehrajú stále. V Serii A išlo o postup medzi najlepšiu štvorku a opätovný vstup do Ligy majstrov, v európskej súťaži číslo jeden bol na programe semifinálový dvojzápas proti odvekému rivalovi AC Miláno a na rad prišlo aj finále domáceho pohára proti Fiorentine.

Tím vedený Simonem Inzaghim v náročnej skúške obstál. V poslednom kole ho z elitnej štvorky nedokázal zosadiť žiaden klub, pohárová jazda sa skončila obhajobou a v slávnom derby umocnenom atmosférou Ligy majstrov bol postup do finále napokon jasnou záležitosťou.

Jedným z hlavných architektov týchto úspechov bol argentínsky útočník Lautaro Martínez, ktorý mesiac zakončil s bilanciou osem duelov, sedem gólov a tri asistencie. Mimoriadne úspešný bol vo finále Coppa Italia, v ktorom dvoma presnými zásahmi v prvom polčase nasmeroval svoj tím k víťazstvu 2:1.

Tabuľka Serie A.
Tabuľka Serie A.Livesport

Hoci sa nestal očakávanou oporou Argentíny na majstrovstvách sveta v Katare, počas celej sezóny v Serii A podával dobré výkony. Problémy súperovým obranám robil najmä výborným pohybom, výberom priestoru na zakončenie a streleckou aktivitou.

Lepší bol len Osimhen

V metrike očakávaných gólov, ktorá hodnotí kvalitu hráčových pokusov, bol lepší len Victor Osimhen z Neapolu. Zatiaľ čo Martínez mal v zápase priemernú 62-percentnú šancu na skórovanie, nigérijská superhviezda sa dostala na 77 %. Argentínčan zaznamenal elitný výsledok aj v počte striel na zápas - v priemere vystrelil na bránu 3,8-krát.

Opäť sa musel skloniť len pred Osimhenom a jeho 4,2 pokusmi. Hoci Martínez v máji zvádzal pozornosť futbalovej verejnosti na svoju stranu, určite sa nedá vylúčiť, že sa niekedy v budúcnosti na rovnakom mieste objaví podrobná analýza práve jeho ofenzívneho súpera. Otázne je len to, či to bude v rámci rovnakej súťaže.

Vzhľadom na obrovské množstvo príležitostí, do ktorých sa Lautaro prepracoval, nazbieral celkovo 20,35 očakávaných gólov, pričom sa mu skutočne podarilo skórovať v 21 prípadoch. To stačilo na druhé miesto v tabuľke strelcov Serie A, pričom asi sami tušíte, ku komu smerovalo prvenstvo. 

Premenil 18 % svojich striel, čo je stále nadpriemerný výsledok, ale najlepší zakončovatelia sú ešte o niečo vyššie. Zároveň treba povedať, že v kontexte takého obrovského počtu streleckých pokusov z dobrých priestorov to nie je niečo, nad čím by sa dalo mávnuť rukou. Naopak, je to dobrý príklad mantry, ktorá sa v analytickej komunite skloňuje, že schopnosť pravidelne sa dostávať do dobrých šancí je dôležitejšia ako mať fantastickú kopaciu techniku.

Štatistiky Martíneza
Štatistiky MartínezaFlashscore

Zaujímavé je, že hoci Martínez meria len 174 centimetrov, je možno až prekvapivo schopný hlavičkár. V ligových porovnaniach sa dostáva do výrazne nadpriemerného počtu vzdušných súbojov a len 10 % futbalistov hrajúcich na jeho pozícii má vyššie percento úspešnosti. Zo svojich 117 striel na bránu vyslal 64 silnejšou pravou nohou, 26 ľavou a 27 hlavou. Vo vzduchu mal však trochu smolu pri zakončení a pri hodnote 4,14 xG sa trafil len dvakrát.

Nie je to typický zabijak

Martínez rozhodne nepatrí medzi typických zabijakov čakajúcich na svoju šancu v šestnástke, ale je hojne využívaný aj v strede poľa. Jeho priemerná ihrisková výška dotykov s loptou je na úrovni 67,5 metra, zatiaľ čo napríklad spoluhráč Lukaku je na 72. Osimhen a Hojlund z Atalanty operujú ešte bližšie k súperovej bráne - obaja o dva metre vyššie. Máloktorý hrotový útočník rozdá toľko prihrávok v priestore medzi poliacou čiarou a finálnou tretinou ako Argentínčan.

V pokročilom dátovom modeli, ktorý počíta, do akej miery dotyky hráča s loptou pozdĺž celej osi ihriska zvyšujú šance tímu na strelenie gólu, sa Lautaro radí medzi 10 % najlepších futbalistov na svojom poste. Nie je prekvapením, že vo vzorke za posledné štyri sezóny patrí medzi útočníkov s najlepšou finálnou prihrávkou v Serii A. V práve končiacej sa sezóne sa mu v tomto smere darilo o niečo menej a bol len mierne nadpriemerný, ale jeho čísla sa v budúcnosti pravdepodobne vrátia na predchádzajúcu úroveň.

Jeho ligová bilancia je pôsobivá.
Jeho ligová bilancia je pôsobivá.Livesport

Dátové modely tiež ukazujú, aký je pracovitý smerom dozadu. Pripisuje si vysoký počet obranných zákrokov na zápas, najmä v podobe pressingových súbojov a tých, do ktorých je zapojený v strede poľa. Zároveň sa mu v nich darí získavať slušný počet lôpt.

Aby mal Inter šancu poraziť vo finále Ligy majstrov favorizovaný Manchester City, bude musieť Martínez spojiť svoje nesporné futbalové schopnosti s fyzickými výkonmi na hranici možností. Práve to by mohlo byť prípadným kľúčom k úspechu.