Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hral za Slovan i akadémiu City. Oršula obdivoval Weissa ml., teraz verí v genialitu jeho otca

Oršula verí, že na Tehelnom poli sa môže stať čokoľvek.
Oršula verí, že na Tehelnom poli sa môže stať čokoľvek.Profimedia / TASR / Lukáš Grinaj
Bratislavu, Slovensko a celú športovú verejnosť čaká veľký futbalový sviatok. Na Tehelné pole v rámci druhého zápasu hlavnej fázy Ligy majstrov zavíta gigant z Manchestru City. S pôsobením pod obomi značkami má skúsenosti Filip Oršula (31), ktorý si v rozhovore pre Flashscore Správy zaspomínal na časy strávené v akadémii Citizens po boku Vladimíra Weissa ml. (34), ponúkol svoj pohľad na kvalitu anglického šampióna a ocenil genialitu trénera Weissa st. (60).

Oršula je aktuálne už hráčom bratislavskej Petržalky. V kariére okúsil aj futbal v Nemecku, Česku či Gruzínsku. Pred prechodom k seniorom však hrával aj v Holandsku a Anglicku. V roku 2008 smeroval z Trnavy práve k mládeži Citizens už ako 15-ročný. Ako si spomína na toto obdobie?

"Bol som ešte mladý chlapec, prišiel som do úplne nového sveta, bol to veľký krok a veľa ma to naučilo. Mám na to naozaj pekné spomienky, do kariéry mi to dalo veľa," začal svoje rozprávanie.

V tom čase City ešte nezažívali taký rozmach ako teraz, no pôsobilo tam viacero skvelých hráčov ako Joe Hart, Micah Richards, Vincent Kompany či Robinho. Oršula sa však vyjadril, že aj napriek tomu najviac obdivoval Weissa ml.

"V tom období a aj celkovo mal Vlado kvalitu, v ktorej sa mu vyrovnal len málokto. V ofenzíve bol fantastický a veľmi kreatívny. Keď hral futbal, všetci sme sa len s nemým úžasom pozerali na to, aký je to veľký talent a výborný futbalista," priznal obdiv krajana.

Weiss ml. (vľavo) v súboji s Messim.
Weiss ml. (vľavo) v súboji s Messim.TONI GARRIGA / EPA / Profimedia

Práve s ním bol v Anglicku súčasťou domácnosti jednej rodiny. "Veľmi mi vtedy pomohol, bol mi ako starší brat. Aj keď medzi nami nie je veľký vekový rozdiel, staral sa o mňa. Predsa len už tam pôsobil nejaký ten čas, bol ostrieľanejší, vedel po anglicky. Prakticky si ma zobral pod svoje krídla," nepriamo ďakoval Oršula.

Tvorca hry petržalského mužstva môže zhodnotiť, ako náročné je presadiť sa z akadémie City až medzi seniorov, ku ktorým sa prepracovali mená ako Phil Foden, Rico Lewis, Oscar Bobb či James McAtee. 

"Majú také možnosti a rozpočet, že si môžu dovoliť veľké hviezdy a v podstate už hotových hráčov. Pre mladých z akadémie je nesmierne ťažké sa dostať do A-tímu. Dobrým príkladom je aj Cole Palmer, ktorý tam nedostával dosť priestoru, odišiel do Chelsea a tam patrí k najlepším. Príchody veľkých hráčov sa začali v čase, keď som tam bol. Klub kúpili šejkovia a prichádzali veľké hráčske mená."

Oršula si aktuálne oblieka dres Petržalky.
Oršula si aktuálne oblieka dres Petržalky.Facebook: FC Petržalka

Tréner Guardiola spravil z mužstva mašinu na držanie lopty i na góly. V čom Oršulovi imponuje hra zverencov španielskeho kouča?

"City, Real Madrid a podobné kluby hrajú veľmi kvalitný futbal, loptu majú pod kontrolou prakticky nonstop, málokedy dajú súperovi možnosť niečo vytvoriť. Majú na to hráčov a hlavne trénerský tím, ktorí robí podrobné analýzy a vie, ako na koho hrať. V ich podaní je futbal veľkou chémiou a zároveň je to krásne jednoduché. Za City však stojí tvrdá práca celého tímu geniálnych ľudí. Na to všetko potrebujú značný rozpočet, bez ktorého by to nebolo možné," vysvetlil.

Oršula má skúsenosti aj z pôsobenia v Slovane.
Oršula má skúsenosti aj z pôsobenia v Slovane.Profimedia / TASR / Martin Baumann

V minulosti teda rodák zo Sebedražia obdivoval schopnosti Weissa juniora, určite by tak jemu a aj celému klubu dopriali pozitívny výsledok. Ako vníma futbalovú horúčku, ktorú Slovan postupom do LM na Slovensku spustil?

"Podľa mňa sa to všetko začína od trénera Weissa, je naozaj géniom, mužstvo vie dať dokopy a nastaviť ho na dôležitý zápas. Rozhodne nie je náhodou, že sú v hlavnej fáze LM. Tréner vie, čo robí. Takisto to vedia aj samotní hráči, ktorí majú svoju kvalitu. Som veľmi rád, že sa to po dlhých rokoch niekomu zo Slovenska opäť podarilo a že Slovan sem prilákal veľké mužstvá," uviedol.

Na otázku, či pre Slovan pred domácim duelom s favoritom existuje nejaký recept na úspech, Oršula odpovedal opatrne. "Stať sa môže čokoľvek, dôležité je užiť si to a nemať zviazané nohy. Kvalita je na strane City, momentálne je to jeden z najlepších tímov na svete. Recept na nich nepoznám, nechám to na pána trénera Weissa, ktorý je v tomto geniálny. Dúfam, že Tehelné pole bude hnať domácich dopredu," uzavrel.

Slovan - Manchester City (21:00)