Keď sa Real stretol v LM s Borussiou: Náhradná brána, štyrikrát za sezónu i Lewandowského poker

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Keď sa Real stretol v LM s Borussiou: Náhradná brána, štyrikrát za sezónu i Lewandowského poker

Organizátori zápasu v roku 1998 museli rýchlo hľadať novú bránu.
Organizátori zápasu v roku 1998 museli rýchlo hľadať novú bránu.AFP
Real Madrid a Borussia Dortmund sa v sobotu stretnú o titul Ligy majstrov. Španieli sa budú snažiť získať svoju 15. trofej z najprestížnejšej európskej súťaže, zatiaľ čo nemecký veľkoklub bude mať šancu vyhrať prvý medzinárodný primát od roku 1997. Bude to zároveň prvýkrát, čo sa tieto dva tímy stretnú vo finále, aj keď medzi sebou už odohrali množstvo zaujímavých duelov.

Celkovo sa Real a Dortmund stretli v histórii 14-krát, pričom Los Blancos dokázali zvíťaziť šesťkrát, Borussia trikrát a päťkrát sa zápas skončil nerozhodne.

K prvému stretnutiu došlo v sezóne 1997/98, keď na seba oba tímy narazili v semifinále Ligy majstrov. Biely balet sa v tom čase snažil prelomiť čakanie na trofej, ktoré trvalo vyše 32 rokov. Vtedajší duel sa odohral na štadióne Santiago Bernabéu a do futbalových dejín sa zapísal nielen z dôvodu výsledku.

Niekoľko minút pred výkopom sa totiž zrútila jedna z futbalových brán. Nedisciplinovaní fanúšikovia vyliezli na ochrannú mrežu, ktorá držala aj laná od brány, a zhodili ju. Kluboví zamestnanci potom museli rýchlo zaimprovizovať, aby sa zápas mohol vôbec začať.

Agustin Herrerin, vtedajší delegát Realu, odišiel na motorke do Ciudad Deportiva, tréningového centra Los Blancos, kde našiel novú. Tá bola neskôr premiestnená na Santiago Bernabéu. Domácich odložený výkop o hodinu a pol nerozhodil, vďaka gólom Fernanda Morientesa a Christiana Karembeua zvíťazili 2:0. Odveta v Nemecku sa skončila bez gólov a madridský veľkoklub si v následnom finále Ligy majstrov v Amsterdame poradil s Juventusom.

Oba tímy sa neskôr stretli v skupinovej fáze ročníka 2002/03. Madridčania vyhrali doma 2:1 a na nemeckej pôde remizovali 1:1. Ďalší duel prišiel o 10 rokov neskôr v sezóne 2012/13.

Vtedy sa Los Blancos stretli s Borussiou hneď štyrikrát. Najprv v skupinovej fáze, v ktorej sa Dortmundu podarilo vyhrať domáci zápas 2:1 a v Španielsku bral bod za remízu 2:2, po ktorej oba tímy postúpili až do semifinále. Tam na seba zhodou okolností narazili opäť.

Dortmund, ktorý mal vo štvrťfinále problémy s Málagou, v prvom semifinálovom zápase rozdrvil Real 4:1. Poker (štyri góly) vtedy zložil poľský kanonier Robert Lewandowski, jediný gól Španielov strelil Cristiano Ronaldo.

Odvetný duel na Santiago Bernabéu odohrali zverenci Josého Mourinha veľmi dobre, chýbal im však pokoj v zakončení, ktorý by im pomohol vývoj dvojzápasu otočiť. Góly BenzemuRamosa v 83. a 88. minúte dali Realu nádej, ale potrebného tretieho zásahu sa hráči z metropoly Španielska už nedočkali. Dortmund si víťazstvom zabezpečil účasť vo finále vo Wembley, v ktorom tesne prehral s odvekým rivalom Bayernom.

Posledný vzájomný stret vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov (štvrťfinále) sa odohral v sezóne 2013/14. Real v domácom súboji rozdrvil svojho súpera 3:0, keď skórovali Bale, Cristiano Ronaldo a Isco. Hráči BVB sa snažili o zvrat, ale napriek dvom gólom Reusa im jeden zásah chýbal. Španielsky gigant následne tento postup pretavil do celkového triumfu v lisabonskom finále proti mestskému rivalovi Atléticu.

Posledné štyri duely medzi európskymi veľkoklubmi sa odohrali v skupinovej fáze. V sezóne 2016/17 sa oba zápasy skončili 2:2, v ročníku 2017/18 sa tímu Los Blancos podarilo ovládnuť oba súboje (3:1 a 3:2).

Ako to bude v sobotu?

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)