Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Klaksvík prepísal históriu. Skalpom ďalšieho favorita si zaistil premiéru v Európe

Faerské ostrovy zažijú európsku jeseň.
Faerské ostrovy zažijú európsku jeseň.Profimedia
Futbalisti KÍ Klaksvík sa v stredu postarali o historický moment. Úradujúci šampión z Faerských ostrovov šokoval po Ferencvárosi Budapešť aj švédsky BK Häcken a premiérovo sa prebojoval do 3. predkola Ligy majstrov.

Klub z päťtisícového mesta si ako prvý tím z Faerských ostrovov zahrá skupinovú fázu niektorej z európskych klubových súťaží, keďže už má istú účasť minimálne v skupine Európskej konferenčnej ligy.

"Slzy radosti. Tím, klub, mesto, príbeh. Úžasná podpora. Toto je neskutočné," napísal Klaksvík na sociálnej sieti po stredajšej odvete 2. predkola LM. V nej vyradil Häcken 4:3 po jedenástkovom rozstrele.

Odveta na pôde švédskeho šampióna sa po remíze z prvého duelu tiež skončila nerozhodne, a to 3:3. Stredopoliar Arni Frederiksberg svojím druhým gólom na 2:2 zariadil predĺženie a v ňom hostia opäť dotiahli tesný náskok veľkého favorita, keď si dal Häcken v 109. minúte vlastný gól. Domáci v rozstrele nepremenili záverečné dva pokusy a obranca Vegard Forren v piatej sérii definitívne rozhodol o historickom postupe Klaksvíku.

Po tridsiatich rokoch sa klubu z Faerských ostrovov podarilo preniknúť cez predkolá európskych pohárov do hlavnej súťaže, HB Tórshavn sa v roku 1993 dostal na úkor lotyšskej Jelgavy do 1. kola vtedajšieho Pohára víťaza pohárov.

Poloamatérsky Klaksvík sa postaral o senzáciu už v prvom predkole, keď vyradil vysoko favorizovaný Ferencváros Budapešť. Maďarský šampión ukončil po blamáži spoluprácu s trénerom Stanislavom Čerčesovom.

Strelci duelu Häcken - Klaksvík
Strelci duelu Häcken - KlaksvíkFlashscore

Nepríjemnú skúsenosť s Klaksvíkom má aj bratislavský Slovan, ktorý v auguste 2020 nemohol na Faerských ostrovoch nastúpiť v prvom predkole LM po pozitívnych testoch na koronavírus v dvoch svojich výpravách a UEFA preto prisúdila kontumačné víťazstvo 3:0 i postup ďalej pre domáci tím. Ten potom vypadol v 2. predkole s Young Boys Bern.

Faerský tím bude po skalpoch Ferencvárosu a Häckenu bojovať o postup do play-off o skupinovú fázu Ligy majstrov. Jeho ďalší súper bude nórsky šampión Molde FK, prvý duel sa hrá budúcu stredu na Faerských ostrovoch.