Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košice, Petržalka, Žilina a už aj Slovan. Ako si v LM počínali zástupcovia Slovenska?

Pod Dubňom sa v roku 2010 predstavil aj Didier Drogba.
Pod Dubňom sa v roku 2010 predstavil aj Didier Drogba.TASR / Profimedia
História samostatného Slovenska si v hlavnej fáze Ligy majstrov doposiaľ pamätala troch zástupcov futbalu spod Tatier, teraz sa k ním pridal štvrtý. Úspešné kádre Košíc, Petržalky a Žiliny doplnil bratislavský Slovan, ktorý však okúsi úplne nový formát prestížnej súťaže. Kedy sa medzi európskou smotánkou objavilo spomínané trio klubov a ako sa im darilo?

1. FC Košice - 1997/98

Historicky prvými zástupcami slovenských farieb v Lige majstrov boli Košičania. Účasť v letných predkolách si zabezpečili triumfom v domácej najvyššej súťaži, v ktorej po 30 zápasoch oslavovali titul vďaka náskoku iba jediného bodu na vicemajstra z Trnavy.

Bitku o Európu odštartoval výber trénera Jána Kozáka proti islandskému IA Akranes, doma protivníka zdolali 3:0, vonku 1:0. Následne východniarov čakal Spartak Moskva, ktorý zavítal na ich pôdu. Košičania doma zvíťazili 2:1 po trefách Ivana Kozáka a Jozefa Kožleja, v Rusku uhrali bezgólovú remízu a prenikli do skupinovej fázy LM.

Metropola východu priniesla na Slovensko kluby najvyššieho rangu - Manchester United, Juventus a Feyenoord. Košice síce nezískali ani jediný bod, no hanbu si rozhodne neurobili. Holandskému mužstvu podľahli 0:1 a 0:2, Turínčanom tesne 0:1 a 2:3 a s anglickým gigantom prehrali dvakrát 0:3.

Ivan Kozák (vľavo) v súboji s Karlom Poborským z Manchestru United.
Ivan Kozák (vľavo) v súboji s Karlom Poborským z Manchestru United.Profimedia / ČTK / Krecl Aleš

Artmedia Petržalka - 2005/06

Ikonický káder Artmedie sa po 36 odohraných súbojoch stal majstrom vtedajšej Corgoň ligy so ziskom 72 bodov, druhá Žilina ich získala 65. Tím z bratislavského sídliska začal svoju cestu za slávou domácou prehrou 0:2 s Kajratom Almaty, rovnakým skóre však uspel po 90 minútach v Kazachstane. Šlo sa do predĺženia, v ktorom sa po pár sekundách dostali do vedenia domáci, o chvíľu vyrovnal Ján Kozák a o infarktový záver a postup Petržalky sa gólovou hlavičkou postaral striedajúci Pavol Staňo.

Na rad prišiel legendárny dvojzápas so Celticom. Jednoznačného favorita zverenci trénera Weissa doma rozprášili 5:0, hetrikom sa zaskvel teraz už nebohý Juraj Halenár, na listine strelcov ho doplnili Vaščák a Mikulič. V Glasgowe sa už hralo podľa nôt hostiteľa, ten však vyhral "iba" 4:0 a z hry o LM bol von.

Čerešničkou na postupovej torte boli merania síl s Partizanom Belehrad. Oba duely sa skončili bezgólovým skóre, nerozhodlo ani predĺženie a o slovo sa tak prihlásil penaltový rozstrel, po ktorom hráči slovenského majstra mohli bozkávať ruky brankárovi Jurajovi Čobejovi - Artmedia mierila do skupiny Ligy majstrov.

Na úvod sa Petržalka pred vlastnými fanúšikmi prezentovala tesnou prehrou 0:1 s milánskym Interom. Potom však nasledoval pamätný zápas v Porte, ktorý Slováci po zásahoch Petráša, Kozáka a Borbélyho otočili z 0:2 na konečných 3:2.

Po portugalskej zastávke prišli remízy 0:0 a 2:2 s Glasgowom Rangers, prehra v Miláne 0:4 a domáci súboj s Portom bez presných zásahov. Celok z hlavného mesta Slovenska získal dohromady šesť bodov, obsadil tretiu priečku a smeroval do vyraďovacej fázy Pohára UEFA (dnes Európska liga). Tam stroskotal (0:1 a 0:2) hneď na prvej prekážke menom Levski Sofia.

MŠK Žilina - 2010/11

V roku 2010 sa slovenskými šampiónmi stali hráči Žiliny, keď po 33 zápasoch mali na konte o tri body viac ako druhý Slovan (70). Na európsku scénu vstúpili dvojzápasom 2. predkola s maltskou Birkirkarou, cez ktorú prešli po celkovom výsledku 3:1. Prišla bulharská stopa a súboje s Litexom Loveč. Od oponenta si hráči spod Dubňa vzali remízu 1:1, doma ho pokorili 3:1 a zaistili si derby boje s pražskou Spartou.

V Česku na Letnej uspeli šošoni vďaka gólom Ceesaya a Oravca 2:0. V Žiline takisto neinkasovali, ekvilibristickou parádou sa prezentoval Ceesay, zabezpečil výhru 1:0 a spečatil prienik do skupiny LM.

Ceesay vytiahol proti Sparte akrobatické zakončenie.
Ceesay vytiahol proti Sparte akrobatické zakončenie.Barbora Reichová / CNC / Profimedia

MŠK sa v hlavnej fáze Champions League dokázal trikrát presadiť, nanešťastie však veľa vody nenamútil - odniesol si šesť prehier a skóre 3:19. Postupne podľahol Chelsea, Spartaku Moskva aj Marseille. Najviac bolela domáca potupa 0:7 od francúzskeho protivníka.

ŠK Slovan Bratislava - 2024/25

Do partie pamätných mužstiev po novom pribudne Slovan, ktorý jednoznačne ovládol uplynulú sezónu Niké ligy a získal šiesty titul v rade. V prvom predkole Ligy majstrov si v júli poradil s macedónskou Strugou (4:2 a 2:1). Ďalej si zo slovinského Celje odniesol remízu 1:1, no doma súpera pokoril 5:0. V tretej kapitole bol jeho prekážkou APOEL Nikózia, v Bratislave zvíťazili domáci 2:0, na Cypre góly nepadli a do play-off smerovali belasí.

Tam Slovanisti narazili na nepríjemný Midtjylland, do odvety na Národnom štadióne v Bratislave si z Dánska doviezli rezultát 1:1. Pred vlastnými fanúšikmi sa vybičovali k heroickému výkonu, v elektrizujúcej atmosfére po dvoch trefách Toliča a víťaznom zásahu Barseghjana zdolali svojho protivníka 3:2 a historicky prvýkrát prenikli do hlavnej fázy Ligy majstrov. Mená súperov sa dozvedia na žrebe v Nyone, ktorý štartuje 29. augusta o 18:00.