Kroos sa s klubovou kariérou rozlúčil víťazne, Real Madrid získal rekordný 15. titul v Lige majstrov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kroos sa s klubovou kariérou rozlúčil víťazne, Real Madrid získal rekordný 15. titul v Lige majstrov

Aktualizované
Real Madrid je opäť na futbalovom výslní.
Real Madrid je opäť na futbalovom výslní.Profimedia
Futbalisti Realu Madrid vylepšili svoj vlastný rekord a na štadióne Wembley získali po víťazstve nad Dortmundom 15. trofej v prestížnej Lige majstrov. O triumfe bieleho baletu rozhodli presné zásahy Daniho Carvajala (32) a Viníciusa Júniora (23).

Dortmund - Real Madrid 0:2

Začiatok zápasu poznačili nepoučiteľní fanúšikovia, no po úvodnom hvizde sa každý sústredil už len na futbal. Marcel Sabitzer usmernil loptu do pokutového územia, ale nebezpečenstvo po odkope súpera nehrozilo. Následne sa o strelu zo strednej vzdialenosti pokúsil Federico Valverde, jeho pokus letel vysoko nad brvno. Krátko po úvodnej pätnásťminútovke mal dobrú šancu Julian Brandt, ktorý zvnútra pokutového územia zakončil, jeho pokus však tesne minul bránu španielskeho veľkoklubu.

Následné minúty sa niesli vo veľkom tempe. Najskôr to skúšal Karim Adeyemi, ktorý obišiel Courtoisa, ale loptu si posunul príliš ďaleko a jeho pokus tak na roh zblokoval Carvajal. Ten istý hráč bol pri nebezpečnej akcii aj v 25. minúte, keď sa mu v pokutovom území pod nohami ocitol Nacho. Füllkrug vzápätí nastrelil tyč.

Hodnotenie hráčov.
Hodnotenie hráčov.Flashscore

Obrana Realu značne nestíhala. Po polhodine hry opäť hrýzol Adeyemi, jeho strelu vyrazil brankár Realu a hoci sa ešte snažil dorážať Jadon Sancho, hrací predmet do siete dostať nedokázal. O desať minút neskôr tvrdo vystrelil Sabitzer a Courtois musel byť opäť v permanencii. Z následného rohového kopu však Dortmund nevyťažil nič a diváci do konca prvého dejstva presný zásah nevideli.

Po zmene strán ukázal svoju silu aj Real. Po faule na Viníciusa pred pokutovým územím sa k štandardnej situácii postavil Toni Kroos, jeho strelu z priameho kopu však zlikvidoval gólman Kobel. Fanúšikovia potom sledovali pomerne chudokrvnú pasáž, počas ktorej sa nič zásadné neudialo, zaujala len zrážka Carvajala s Adeyemim, po ktorej sa Španiel hneval. Tento hráč o chvíľu na to vyslal na svätyňu súpera strelu, ktorú však Kobel zneškodnil.

Dortmund sa snažil stupňovať tempo, po pase Adeyemiho vyskúšal pozornosť belgického gólmana hlavičkou Füllkrug. 16 minút pred koncom riadneho hracieho času udrel kráľovský klub zásluhou Carvajala, ktorý si vyskočil na roh Kroosa a prekonal brankára. O niekoľko minút neskôr mohol vedenie Realu zvýšiť Bellingham, v dobrej príležitosti však netrafil bránu.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Sedem minút pred koncom riadneho hracieho času bolo o víťazovi rozhodnuté. Zadné rady BVB zazmätkovali, Maatsen poslal loptu "do náručia" Kroosa, ktorý prihral Víníciusovi a ten sa nemýlil. Füllkrugov kontaktný gól vzápätí neuznal systém VAR pre postavenie mimo hry. Záverečný hvizd rozhodcu sprevádzala obrovská eufória hráčov Realu.

Svoj posledný zápas v klubovej kariére odohral Toni Kroos, zastavil sa na čísle 465 a svoje desaťročné pôsobenie v Madride zakončil najlepším možným spôsobom. Navyše sa stal prvým hráčom po Xavim (2015), ktorý triumfoval v LM vo svojom poslednom súťažnom stretnutí. V tejto súťaži odohral 151 zápasov, z nemeckých futbalistov sa rovnakým číslom môže pochváliť len Thomas Müller. Na opačnej strane sa s Dortmundom rozlúčil Marco Reus, ktorý nastúpil v 72. minúte.

Kroosov výkon vo finále rečou čísel.
Kroosov výkon vo finále rečou čísel.Statsperform / Profimedia

Klubu z Vestfálska sa nepodarilo zdolať merengues vo finále Ligy majstrov ako prvému tímu v tomto storočí. Real získal už 15. titul v najprestížnejšej európskej súťaži a jeho kouč Carlo Ancelotti vyhral LM piatykrát v trénerskej kariére, čo z neho robí rekordmana. Real zaznamenal svoju doteraz poslednú prehru vo finále pohárovej Európy v roku 1983. Vtedy podľahol vo finále Pohára víťazov pohárov UEFA škótskemu Aberdeenu. Premiéru absolvoval slovinský arbiter Slavko Vinčič, rozhodoval svoje prvé finále.

Biely balet prešiel sezónou milionárskej súťaže bez prehry, čo sa stalo vôbec prvýkrát v histórii. Strelil 28 gólov, inkasoval 15 a udržal si štyri čisté kontá. Klub od roku 2014 získal šesť titulov v Lige majstrov, čo je o jeden viac ako všetky ostatné tímy spolu (Barcelona, Liverpool, Bayern Mníchov, Chelsea a Man City - každý po jednom titule).

Vinícius Júnior sa priamo podieľal na 22 góloch vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov (11 gólov, 11 asistencií), čo je spolu s Lionelom Messim najviac zo všetkých hráčov pred dovŕšením 24 rokov. Dani Carvajal sa stal vo veku 32 rokov a 142 dní najstarším strelcom Realu vo finále LM.