Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto je prvý súper Slovana? Nedávno ani neexistoval, teraz vládne krajine a má veľké ciele

Struga sa chce po úspechoch na domácej scéne presadiť aj v Európe.
Struga sa chce po úspechoch na domácej scéne presadiť aj v Európe.Profimedia
Futbalisti bratislavského Slovana odštartujú cestu Ligou majstrov prvým predkolom proti severomacedónskemu tímu FC Struga. Celok síce vznikol len pred deviatimi rokmi, ale za ten čas sa stihol zo štvrtej najvyššej súťaže prepracovať na úplný vrchol, čoho výsledkom sú dva majstrovské tituly.

Celý názov klubu znie FC Struga Trim-Lum, pretože ho v auguste 2015 založila spoločnosť venujúca sa stavebníctvu a realitám s názvom Trim & Lum, ktorá je v Macedónsku veľkým hráčom na trhu. Od začiatku sa majitelia netajili tým, že majú v pláne budovať veľmi ambiciózny projekt.

Už počas premiérovej sezóny 2015/16 vo štvrtej najvyššej súťaži začali s prípravami podľa najmodernejších štandardov. Okamžite ovládli súťaž s osemnástimi výhrami v 21 kolách. Rovnako dominantne si počínali aj v tretej lige, vďaka čomu oslavovali druhý postup v rade.

Postupne sa zároveň formovala silná fanúšikovská základňa, keďže v meste dlho chýbal profesionálny futbal a aj podpora športu bola v tom čase veľmi slabá. V druhej lige najskôr skončila Struga na štvrtom mieste, následne sa dočkala vybojovanej miestenky medzi macedónsku elitu. Stalo sa tak štyri roky od založenia, čo v histórii nedosiahol nikto iný.

Mužstvo hrajúce na malom štadióne Gradska Plaža, ktorý má kapacitu iba 800 miest na sedenie, začal lákať čoraz kvalitnejších hráčov. Pri premiére v najvyššej súťaži skončil na desiatom mieste, o rok neskôr už z toho bola tretia priečka a historický postup do pohárovej Európy.

Posledné zápasy, ktoré Struga odohrala.
Posledné zápasy, ktoré Struga odohrala.Flashscore

Na začiatku sezóny 2021/22 však prišla stopka v Konferenčnej lige už v prvom predkole, keďže po výhre 4:1 a remíze 1:1 bola úspešnejšia lotyšská Liepāja. Neuspokojivé síce bolo aj šieste miesto v domácej súťaži, no projekt bol na správnej ceste. Naplno sa to ukázalo počas ostatných dvoch sezón.

V ročníku 2022/23 vyhrala Struga historicky prvý titul. Išlo o nesmierne dominantný rok, nakoľko tento celok bol na prvej priečke od prvého do posledného kola a súťaž ovládol s desaťbodovým náskokom, pričom vyhral 20 zápasov, osem remizoval a len dvakrát prehral.

Besart Ibraimi (19) sa stal najlepším strelcom, na druhom mieste bol Bunjamin Shabani (12). Nasledoval postup do prvého predkola Ligy majstrov, avšak tam znova prišla pobaltská prekážka. Žalgiris Vilnius oslavoval po výsledkoch 2:1 a 0:0. Struga si chcela chuť napraviť v Konferenčnej lige, kde bola veľmi blízko k skupine.

Vyradila čiernohorského súpera Budućnost Podgorica (1:0, 4:3) a aj luxemburský Swift Hesperange, nad sily bol v poslednom predkole až islandský Breiðablik (0:1, 0:1). Na konci ročníka 2023/24 nasledoval druhý titul, ten však bol o poznanie dramatickejší, keďže s rovnakým počtom 64 bodov skončila aj druhá Shkëndija.

Struga potrebovala na druhý titul 64 bodov.
Struga potrebovala na druhý titul 64 bodov.Flashscore

Rozhodli vzájomné zápasy, tie mala lepšie Struga (2-0-1). Besart Ibraimi a Marjan Radeski boli s pätnástimi gólmi spoločne na delenom druhom mieste medzi najlepšími strelcami. K obom titulom dotiahol tím albánsky tréner Shpetim Duro.

Napriek tomu ho pred štartom aktuálneho ročníka nahradil v Macedónsku veľmi známy a úspešný kouč Qatip Osmani. Ten by mal zaručiť, že Struga bude úspešná aj na európskej scéne. Pravdou ostáva, že proti Slovanu bude outsiderom a so slovenským súperom hrať tento klub nechcel.

Hráčsky káder Strugy je zložený zväčša zo skúsených domácich hráčov a niektorí z nich majú za sebou aj viacero štartov v národnom tíme. Medzi takých futbalistov patria Kire Ristevski (59 zápasov za Macedónsko), Stefan Spirovski (55), Marjan Radeski (17) či kapitán a bývalý člen Schalke Besart Ibraimi (16).

Ďalším reprezentantom je Bassirou Compaoré z Burkiny Faso. Oporou v strede poľa je Effiong Hogan Ukpa z Nigérie. Útočník Senad Jarovič pomohol k poslednému titulu, ale následne sa mu skončilo hosťovanie. Na Slovensku je známy z pôsobení v Trnave, Zlatých Moravciach či Seredi.