Liga majstrov: Lepšie ako sen. Úžasná sezóna Bellinghama sa končí doma proti bývalému klubu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lepšie by si to nevysníval. Úžasná sezóna Bellinghama sa končí doma proti bývalému tímu

Ukončí Bellingham sezónu ziskom trofeje z Ligy majstrov?
Ukončí Bellingham sezónu ziskom trofeje z Ligy majstrov?AFP
Anglický mladík Jude Bellingham (20) prišiel do Realu Madrid v lete za 103 miliónov eur a aj keď bolo jasné, že bude predvádzať kvalitné výkony, tak sezóna 2023/24 pre neho dopadla oveľa lepšie, ako mohol aj on sám očakávať.

Jeden z najlepších hráčov súčasného futbalu doslova zmenil hru kráľovského veľkoklubu. Po odchode Karima Benzemu nemal Real Madrid k dispozícii klasického hrotového útočníka. Joselu nebol hráčom do základnej zostavy, aj keď neskôr ukázal, že má nesporné kvality. Preto sa Carlo Ancelotti rozhodol zmeniť systém.

Bez typickej deviatky sa rozostavenie 4-3-3 upravilo na akési 4-4-2 s diamantom v strede poľa, primárne s Viníciusom a Rodrygom na špici, ktorí síce boli zvyknutí hrávať hlavne z krídla, avšak teraz sa sťahovali viac do centrálnych pozícií. Práve Bellingham ich najčastejšie dopĺňal v ofenzíve.

Z toho pre odchovanca Birminghamu pramenilo veľké množstvo gólov. Fantasticky mu vyšiel hlavne úvod sezóny, keďže skóroval v každom z úvodných štyroch kôl a na prvú reprezentačnú prestávku išiel s bilanciou 5+1. Zásahy mu pribúdali aj naďalej, trikrát po sebe proti Girone (1+1), Neapolu (1+1) a Osasune (2+0) v podstate sám rozhodol zápasy.

Bellingham prežíva skvelú premiérovú sezónu v Reale Madrid.
Bellingham prežíva skvelú premiérovú sezónu v Reale Madrid.Flashscore

Ak v októbri niekto spochybňoval jeho hru a tvrdil, že ide o náhodu, tak Bellingham ho vyviedol z omylu počas El Clásica, v ktorom dvomi trefami otočil výsledok na konečných 2:1. Hlavne jeho parádna rana z diaľky stála za to. Do konca decembra zaznamenal osemnásť súťažných gólov.

V druhej polovici sezóny ich síce nedal až toľko, ale takisto mal veľký prínos. V jednom z kľúčových duelov v boji o ligový titul sa dvakrát presadil do siete Girony, pričom na to potreboval iba 57 minút. Tento úsek ročníka poznačili aj zdravotné problémy. Nejaký čas hral so zraneným ramenom, potom pauzoval pre problémy s členkom.

Dva razy nemohol nastúpiť pre trest po protestoch zo súboja vo Valencii, kde síce strelil víťazný gól, avšak hlavný rozhodca stretnutie krátko predtým hvizdom ukončil. La Liga ho v sezóne 2023/24 vyhlásila za najlepšieho hráča. Angličan sa postaral o veľmi zaujímavé zápisy do histórie nielen Realu Madrid.

Nastúpil do 28 ligových stretnutí, v nich strelil až 19 gólov, z toho sedem bolo víťazných a pridal šesť asistencií. Úspešnosť prihrávok mal na hranici takmer 90 percent. Stal sa prvým stredopoliarom v 21. storočí, ktorý v La Lige vsietil počas jednej sezóny 15 alebo viac zásahov a zároveň prvým hráčom na tomto poste so štyrmi gólmi v úvodných štyroch dueloch.

V prvých ôsmich zápasoch dal za Real Madrid rovnaký počet gólov, čím prekonal rekord Cristiana Ronalda (7). V rámci všetkých súťaží má pred posledným stretnutím sezóny fantastickú bilanciu 23+12. Okrem ligového titulu sa tešil aj z výhry v Španielskom Superpohári. Teraz ale chce pridať do zbierky tú najcennejšiu trofej.

Postaví sa proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. V drese Borussie Dortmund zažil úspešné roky a v devätnástich sa stal najmladším kapitánom v histórii Bundesligy. Pásku v stretnutí s Kolínom dostal napriek tomu, že v tíme boli aj legendy ako Marco Reus a Mats Hummels.

"Prišiel som do Madridu vyhrávať trofeje. Chcem ich získať, som veľmi hladný. Na finále som pripravený. Lepšie som si to vysnívať nemohol. Bude to pre mňa veľký zápas. Moje prvé finále Ligy majstrov, navyše doma v Anglicku a proti môjmu bývalému klubu - to je naozaj niečo šialené," povedal Bellingham.

"Prišiel som sem, aby som víťazil. Nič iné som ani neočakával. Možno to znie príliš chamtivo, ale keď hráte v jednom tíme s toľkými skvelými hráčmi, musíte mať iba najvyššie ciele," tvrdí.

Finále milionárskej súťaže sa hrá v sobotu 1. júna v Londýne, takže v podstate pre Bellinghama doma. Prípadné víťazstvo môže byť ešte sladšie. A potom šup na EURO...

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)