Man City - Inter. Posledné tri finále LM: Prvé talianske treble i Guardiolov sľub

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Man City - Inter. Posledné tri finále LM: Prvé talianske treble i Guardiolov sľub

Po prehratom finále 2021 Pep Guardiola míňa trofej, ktorá mu so City doteraz uniká.
Po prehratom finále 2021 Pep Guardiola míňa trofej, ktorá mu so City doteraz uniká.Profimedia
Je to síce zvláštne, no okrem dvoch prípravných zápasov sa Manchester City a Inter Miláno nikdy nestretli. Majú však už skúsenosti z finále Ligy majstrov, tie najčerstvejšie, ale negatívne, má anglický veľkoklub. Čierno-modrí ho vyhrali už trikrát. Aké boli posledné tri finále súťaže s účasťou aspoň jedného z týchto súperov?

31. mája 1972, Ajax - Inter Miláno 2:0

Zaujímavosť - počet striedaní: 0:2

Keď sa hovorí o slávnom totálnom futbale, tento zápas sa považuje za jeho vrcholný príklad. Taliani prišli do Rotterdamu proti Cruyffovi a spol. ukázať svoje obávané defenzívne catenaccio, lenže neuspeli. Obhajcovia titulu, na lavičke ktorých Rinusa Michelsa pred sezónou nahradil rumunský lodivod Stefan Kovács, predĺžili nadvládu holandského futbalu v Európe na tri roky.

Finále si podmanil Cruyff, ktorý sa v druhom polčase postaral o oba góly stretnutia, oba netradične po centroch. Ajax, ktorý v zápase nestriedal, neinkasoval od štvrťfinálovej odvety s Arsenalom. Jeho brankár Heinz Stuy si o rok neskôr udržal čisté konto v rekordnom treťom finále vtedajšieho Pohára majstrov európskych zemí za sebou.

22. mája 2010, Inter Miláno - Bayern 2:0

Zaujímavosť - úspešné prihrávky: 176:536

Inter pod vedením Josého Mourinha mnohých prekvapil. V semifinále vyradil Guardiolovu favorizovanú Barcelonu, ktorej niekoľko mesiacov predtým v skupinovej fáze nestrelil ani gól. V odvete na San Sire sa mu to podarilo trikrát a rovnako ako vo finále zohral kľúčovú úlohu Argentínčan Diego Milito, ktorý prežíval svoju životnú sezónu. Historicky prvý duel o najcennejšiu európsku klubovú trofej, ktorý sa hral v sobotu, rozhodol dvomi ranami.

Tréner Louis van Gaal sa na lavičke Bayernu pokúsil o prístup v barcelonskom štýle, to však bola voda na Mourinhov mlyn. Portugalčan ho vie svojím povestným defenzívnym štýlom neutralizovať a na Santiago Bernabéu sa mu to podarilo. Mníchovčania síce mali loptu v držaní 68 % času, ale veľa šancí si nevytvorili. A tak sa Inter stal prvým talianskym mužstvom v histórii, ktoré oslavovalo treble.

29. mája 2021, Chelsea - Manchester City 1:0

Zaujímavosť - strely na bránku v 2. polčase: 0:0

Doposiaľ najbližšie, čo boli "Citizens" k prestížnej trofeji. Jeden z najbohatších klubov na svete sa po piatich rokoch pod Guardiolovým vedením konečne dostal do vytúženého finále, aby v poslednom kroku neuspel. Pritom keď si v semifinále poradil s (podobne prekliatym) Parížom Saint-Germain, zdalo sa, že ho už nič nezastaví. Najmä keď v súboji dvoch anglických rivalov mal mať ako čerstvý majster krajiny navrch.

Nemal... Za celý zápas vyslal medzi tri žrde jedinú strelu, vyrovnaný súboj v Porte rozhodol v 42. minúte Nemec Kai Havertz, ktorého skvelou prihrávkou za obranu uvoľnil Mount. Chelsea zdolala protivníka tretíkrát v priebehu dvoch mesiacov a zopakovala tak svoj triumf v súťaži z roku 2012. Porazený Guardiola vtedy prisľúbil, že sa s najlepším tímom sveta vráti silnejší...