Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City môže proti Sparte vytvoriť nový rekord Ligy majstrov v neporaziteľnosti

John Stones oslavuje po strelení gólu, ktorý zabezpečil víťazstvo Citizens vo Wolverhamptone.
John Stones oslavuje po strelení gólu, ktorý zabezpečil víťazstvo Citizens vo Wolverhamptone.News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia
Na svete dnes neexistuje lepší tím ako Manchester City. Dôkaz? Ak v stredajšom domácom zápase so Spartou neprehrá, vytvorí nový rekord Ligy majstrov s 26 duelmi v rade bez prehry (mimo penaltového rozstrelu). V prospech anglickej strany hovorí aj aktuálna forma. Veď po nedeľňajšom víťazstve 2:1 na pôde Wolverhamptonu neokúsila v Premier League už 31 stretov príchuť porážky, čo je najdlhšia séria v klubovej histórii. Na druhej strane, Sparta vyhrala z ostatných štyroch súťažných konfrontácií len jednu - v sobotu s Libercom (2:1).

Neporazení doma, neporazení v Európe

Začiatkom mája 2022 Citizens podľahli Realu Madrid 1:3 po predĺžení v odvete semifinále LM. Odvtedy z 25 zápasov v súťaži neprehrali ani jeden v 90 alebo 120 minútach. A ak sa im to isté podarí aj proti Sparte, vytvoria v tomto smere nový rekord a prekonajú odvekého rivala United, ktorý túto sériu vytvoril od septembra 2007 do mája 2009.

Na spomínanej prehre City je symbolické, že Real vtedy vyhral Ligu majstrov a zaviedol zaujímavú tradíciu. Oba tímy sa v nasledujúcich dvoch edíciách súťaže stretli vo vyraďovacej fáze a kto vtedy uspel, ovládol aj milionársku súťaž.

Hoci Citizens pôjdu do súboja so Spartou oslabení bez kapitána Kylea Walkera a mozgu tímu Kevina De Bruyneho, nemusí to vôbec nič znamenať, aj vzhľadom na spomínaný nedeľňajší zápas na pôde Wolves.

Po góle nórskeho útočníka Wolves Jorgena Stranda Larsena, hostia prakticky do konca priebehu obliehali šestnástku domácich. To nakoniec viedlo ku gólom Joška Gvardiola a Johna Stonesa, ktorý po rohovom kope v 95. minúte zasadil Wolves smrteľný úder. Citizens tak natiahli svoju sériu v PL bez prehry na 31 zápasov, naposledy prehrali 6. decembra minulého roka na pôde Aston Villy 0:1.

"Veľa sme pracovali na tom, aby sme zlepšili naše štandardné situácie a vyťažili z nich maximum. Na oboch stranách ihriska sú štandardky nesmierne dôležité. Ukázali sme náš nový prístup a dúfam, že to bude prvý z mnohých takýchto gólov. Pre mňa osobne je to skvelý pocit streliť víťazný zásah v takomto náročnom vystúpení," povedal po zápase Stones.

Slabšie úvody City

Napriek obom pôsobivým neporazeným rekordom zažívajú obhajcovia majstrovskej trofeje z Premier League na svoje pomery tradične slabší začiatok sezóny. V 12 súťažných zápasoch prebiehajúceho ročníka si udržali čisté konto len trikrát - v lige proti Chelsea (2:0) a v oboch doterajších dueloch LM proti Interu Miláno (0:0) a Slovanu Bratislava (4:0). Okrem toho kanonier Erling Haaland v uplynulých šiestich stretoch vyšiel hneď štyrikrát naprázdno.

Na čo sa však Sparta musí pripraviť najviac, sú prihrávky na jeden dotyk, ktorých modrý Manchester na trávniku Wolves vyprodukovali neuveriteľných 539, teda takmer šesť za každú minútu hry.

Aj to podľa trénera Pepa Guardiolu viedlo k víťazstvu. Spomenul si aj na svojho úhlavného rivala - bývalého trénera Liverpoolu Jürgena Kloppa. Citizens zaostávajú za lídrami tabuľky, ktorých vedie Arne Slot, o jeden bod.

Najzaujímavejšie štatistiky.
Najzaujímavejšie štatistiky.Opta by StatsPerform

"Je ťažké presadiť sa proti jedenástim mužom v pokutovom území, ale všetci boli ľadovo pokojní. Nikto sa zbytočne neponáhľal, neunáhlil sa. Náš výkon bol výborný. Nie sme zvyknutí vyhrávať v posledných minútach ako Liverpool pod Kloppom, ale je to skvelý pocit," priznal Guardiola.

Manchester City - Sparta (streda, 21:00)