Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na Slovan čaká Celtic, ktorý od marca neprehral. Dôležité bude odhodlanie, avizuje Kitka

Slovan zavíta na škótsku pôdu.
Slovan zavíta na škótsku pôdu.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Futbalisti Slovana Bratislava odcestovali v utorok na prvý zápas hlavnej fázy novej sezóny Ligy majstrov s Celticom v kompletnom zložení a aj s hlavným trénerom Vladimírom Weissom st. (59), ktorý sa už uzdravil z chrípky. Práve ostrieľaný kouč má úspešnú skúsenosť s glasgowským klubom, pred 19 rokmi ho s Artmediou vyradil v 2. predkole a nakoniec sa prebojoval až do skupiny najprestížnejšej klubovej súťaže.

Asistent trénera Boris Kitka pred odletom k absencii hlavného kouča uviedol: "Týždeň bez neho sme nejak zvládli a sme radi, že je zdravý. Pomôžu nám hlavne jeho skúsenosti. On sám prežil ten zápas na Celticu pred 19 rokmi. Potrebovali postúpiť a urobili pre to všetko."

Aj Slovan má skúsenosti so škótskym veľkoklubom, na ktorého pôde sa predstaví po dlhých 60 rokoch. Vo februári 1964 prehrali belasí v Glasgowe vo štvrťfinále Pohára víťazov pohárov tesne 0:1 a po rovnakom výsledku v domácej odvete sa so súťažou rozlúčili.

Vtedy na duel prišlo takmer 52 000 divákov a aj teraz sa očakáva vypredané. Štadión má momentálne kapacitu už pre 60-tisíc fanúšikov. "Myslím si, že bude veľmi dôležité pripraviť mužstvo na tú atmosféru a na veľmi silný Celtic, ktorý dlho neprehral," pokračoval Kitka.

Tréner Weiss sa môže tešiť na premiéru Slovana v LM.
Tréner Weiss sa môže tešiť na premiéru Slovana v LM.TASR / Pavel Neubauer

Celtic od prehry s Hearts z konca marca 2024 ťahá sériu 18 zápasov vo všetkých súťažiach bez prehry (16-2-0). V prebiehajúcom ročníku inkasoval v šiestich dueloch len jeden gól, v piatich ligových má plný počet bodov a skóre 14:0.

"Vieme, že veľmi dobre začal aj túto sezónu a dostáva málo gólov. Čaká nás veľká výzva a z nášho pohľadu bude veľmi dôležité, ako budeme odhodlaní, akým spôsobom sa dokážeme v určitých fázach zápasu vyrovnať s tlakom a ich kvalitou. Bavili sme sa o tom aj s hráčmi. Dôležité bude, aby sme boli nebezpeční a ukázali dobré veci, ktoré nám v predkolách zaručili postup," uviedol Kitka.

Košice, Petržalka, Žilina a už aj Slovan. Ako si v LM počínali zástupcovia Slovenska?

Slovan sa stal štvrtým klubom zo Slovenska v novodobej histórii súťaže s miestenkou v hlavnej fáze. Naposledy v nej v sezóne 2010/11 účinkoval MŠK Žilina. Predtým sa podarilo preniknúť medzi elitu tímom 1. FC Košice a spomínanej Artmedii.

"Pre nových hráčov i niektorých trénerov je to nová skúsenosť ísť do najlepšej súťaže na svete. Myslím si, že veľmi dôležitý bude začiatok, ktorý nám ukáže realitu, kam sme sa dostali. Musíme akceptovať kvalitu Celticu, ale musíme byť aj sebavedomí," vravel Kitka.

Súperi Slovana v LM 2024/25.
Súperi Slovana v LM 2024/25.Flashscore

"Máme hráčov, ktorí dokážu potrápiť súpera a bude podstatné, koľkokrát sa nám to podarí. Čím budeme nebezpečnejší, tým bude možno väčší aj rešpekt protivníka. Potom môžeme pomýšľať aj na to, že by sa mohlo zrodiť nejaké prekvapenie," uzavrel.

Celtic - Slovan (streda, 21:00)