Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nedávna minulosť proti blízkej budúcnosti. Klopp je témou aj v dueli Lipska s Liverpoolom

AFP
Klopp ukončí svoj oddych od futbalu až v novom roku.
Klopp ukončí svoj oddych od futbalu až v novom roku.Zac Goodwin / PA Images / Profimedia
Na ihrisko Lipska v rámci zápasu Ligy majstrov pricestuje Liverpool. Po oznámení novej pracovnej pozície Jürgena Kloppa (57) v radoch Red Bullu tak pôjde o stret jeho nedávnej minulosti s nie príliš vzdialenou budúcnosťou. V nemeckom celku sa však všetci sústredia na anglického protivníka, nie na reči o skúsenom manažérovi.

Klopp údajne na štadióne prítomný nebude, ale jeho tieň sa nad stretnutím bude vznášať. Nemec po uplynulej sezóne odstúpil z funkcie trénera Liverpoolu s odvolaním na vyčerpanie po úspešnom deväťročnom období, počas ktorého vyhral Ligu majstrov či Premier League.

V októbri však oznámil svoj návrat k futbalu, nie v úlohe trénera, ale ako vedúci futbalových operácií spoločnosti Red Bull, ktorá dohliada na kluby vo viacerých mestách vrátane Lipska, Salzburgu i New Yorku. Novej pracovnej náplne sa ujme v januári.

Takýto krok bol síce prekvapením v Nemecku aj v Anglicku, pozornosť sa ale sústredí najmä na Lipsko. Zaujímavosťou je, že v pätici zápasov Lipska po tomto oznámení sú ukryté súboje proti každému z Kloppových bývalých klubov - Mainzu, Liverpoolu a Dortmundu.

Zošalel si? Fanúšikovia Mainzu v minulosti Kloppa velebili, teraz u nich stratil tvár

Klopp bol po sobotňajšom víťazstve Lipska 2:0 v Mainzi opäť témou rozhovorov fanúšikov aj médií. Niektorí diváci držali transparenty protestujúce proti jeho vymenovaniu, zatiaľ čo novinári sa pýtali, či tréner Marco Rose požiadal kolegu o tipy, ako v stredu poraziť Reds.

Rose hral pod Kloppom niekoľko rokov práve v Mainzi a obaja udržiavajú dobré vzťahy: "Kloppo je na Malorke, stará sa o svojho psa, manželku a deti. Urobím všetko pre to, aby som porazil Liverpool, ale volať mu nebudem. Potrebuje svoj pokoj, trochu si oddýchnuť a ja mu to doprajem."

Lipsku sa podarilo udržať väčšinu svojich talentov, čo dáva nádej na zisk ligového titulu a dlhé pôsobenie v Európe. V Bundeslige je aktuálne druhé za Bayernom, Liga majstrov je však iný príbeh a v predchádzajúcich dvoch dueloch prehralo s Atléticom aj s Juventusom. Stredajší stret s lídrom Premier League je teda veľmi dôležitý.

Anglický celok začal ročník pod vedením Kloppovho nástupcu Arneho Slota, v LM si zatiaľ poradil s obomi talianskymi súpermi - milánskym AC i Bolognou. Brankár Péter Gulácsi vidí podobnosť medzi svojím mužstvom a The Reds.

"Liverpool je mimoriadne stabilný a vzadu toho veľa nedovolí - presne ako my. Nebude to ľahké. Ich štýl hry sa trochu zmenil, hrajú viac s loptou a sú veľmi štruktúrovaní. V prvých dvoch zápasoch sme ukázali, že sa súperovi vyrovnáme, ale teraz sa musíme konečne odmeniť za našu tvrdú prácu," vravel gólman pred duelom.

Lipsko - Liverpool (21:00)