Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neuhne zo súboja, ubránil najväčšie hviezdy. 37-ročný Kašia žiari v klube aj reprezentácii

Kašia je po svojom príchode veľkým lídrom Slovana.
Kašia je po svojom príchode veľkým lídrom Slovana.TASR - Martin Baumann
V roku 2021 sa Slovan Bratislava rozhodol zaloviť v gruzínskych vodách. Tréner Vladimír Weiss (59) ako bývalý tréner tamojšej reprezentácie veľmi dobre poznal pomery a rozhodol sa staviť na skúsenosti. Jednou z posíl sa stal skúsený stopér Guram Kašia (37).

Spoločne so spomínaným obrancom si v belasom drese zahrali aj jeho krajania Jaba Kankava či Giorgi Čakvetadze. Na začiatku sa klub nevyhol za tento krok kritike, keďže do ligy prichádzal Kašia ako pomerne neznámy hráč v pokročilom veku, vtedy mu ťahalo na 34 rokov.

Napriek tomu štatistiky a futbalový životopis hovorili samé za seba. Kašia bol dlhodobo kapitánom národného tímu Gruzínska a hrával na najvyššej úrovni, keďže počas bohatej kariéry obliekal osem rokov dres holandského Vitesse v Eredivisie, vyhral aj tamojší pohár, taktiež bol oporou San Jose v MLS.

Veľmi rýchlo sa zaradil medzi opory bratislavského tímu. Aj keď bolo jasné, že rýchlosť nebude jeho silnou stránkou, tak všetko dokáže skvele nahradiť nielen skúsenosťami, ale takisto fyzickou silou, výborným čítaním hry a pravidelne má vysokú úspešnosť súbojov ako vo vzduchu, tak aj na zemi.

Štatistiky Gurama Kašiu.
Štatistiky Gurama Kašiu.Flashscore

Výborné EURO

V júli oslávil 37. narodeniny, napriek tomu podáva výkony na najvyššej svetovej úrovni. V národnom tíme absolvoval 117 stretnutí. Dokázal to aj na letnom európskom šampionáte, na ktorom ako líder svojej krajiny výrazne prispel k historickému postupu zo skupinovej fázy až do osemfinále.

Nevynechal ani jedinú minútu a bol jedným z nosných článkov pri postupe zo skupiny, v ktorej jeho tím inkasoval iba dvakrát. Aj vzhľadom na jeho výborné výkony tak mohli zažiariť ofenzívnejší hráči na čele s Mikautadzem. Kašia dirigoval defenzívu a vyhral väčšinu svojich súbojov.

Pri senzačnej výhre proti Portugalsku mal podľa Flashscore jedno z najvyšších hodnotení spomedzi všetkých hráčov na ihrisku. Prestávku medzi sezónami v podstate nemal, resp. bola veľmi krátka. Už 11 dní po prehre proti Španielsku hral za Slovan v úvodnom stretnutí 1. predkola Ligy majstrov proti Struge.

Hlavná fáza Ligy majstrov ako čerešnička

Kašia počas ôsmich súbojov v predkolách miliónárskej súťaže nevynechal ani minútu. Celkovo od štartu aktuálneho ročníka chýbal na hracej ploche iba raz - v súboji s Košicami. Ako člen Slovana vyhral v ostatných rokoch zakaždým titul.

Bol pri troch účastiach v skupinovej fáze Konferenčnej ligy, z toho dvakrát aj pri jarnej vyraďovacej časti. Teraz si prvý raz v kariére zahrá hlavnú fázu LM, čo by sa dalo označiť ako čerešnička na torte. Koncom júna predĺžil zmluvu so slovenským majstrom do konca tejto sezóny.

"V podaní Gurama Kašiu sme po jeho príchode v roku 2021 získali osobnosť nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Spoločne sme debatovali o jeho budúcnosti v klube. Dospeli sme k dohode a predĺžili sme našu spoluprácu o ďalšiu sezónu," vyzdvihol jeho kvality Ivan Kmotrík ml., generálny riaditeľ klubu.

Pracovitý futbalista sa činí aj mimo ihriska. Pred šiestimi rokmi dostal od gruzínskeho prezidenta štátne vyznamenanie za podporu LGBTQ+ komunity. Za túto činnosť ho ocenila aj UEFA.