O Zlatej lopte nepremýšľa. Vinícius túži po ďalšom tímovom úspechu v Lige majstrov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

O Zlatej lopte nepremýšľa. Vinícius túži po ďalšom tímovom úspechu v Lige majstrov

Vinícius sa vypracoval na jednu z najväčších futbalových hviezd.
Vinícius sa vypracoval na jednu z najväčších futbalových hviezd.AFP
Cesta Viníciusa Júniora (23) za ziskom svojej premiérovej Zlatej lopty sa vďaka jeho výkonom otvára stále viac. Útočník Realu Madrid má však vo svojich prioritách jasno a vyjadril názor, že jeho myšlienky smerujú k triumfe v Lige majstrov, nie k individuálnemu oceneniu.

Predtým, ako sa začne zaujímať o osobné trofeje, chce brazílsky útočník v sobotu, keď sa Los Blancos stretnú vo Wembley s Borussiou Dortmund, získať svoj druhý triumf v Lige majstrov. Vinícius bol mužom, ktorý v roku 2022 priniesol Realu Madrid rekordný 14. európsky pohár.

Pri výhre 1:0 nad Liverpoolom sa vkradol do pokutového územia súpera a z ľavej strany sa zblízka postaral o jediný presný zásah duelu. Bolo to jednoduché zakončenie, ktoré mu však predtým viackrát nevyšlo pri zložitom štarte života v drese Realu.

Brazílčan, ktorý bol v roku 2018 hodený do veľkej vody po odchode najlepšieho strelca klubovej histórie Cristiana Ronalda, sa spočiatku stával terčom posmechu. Po návrate trénera Ancelottiho v roku 2021 sa však začal prejavovať ako hlavný ťahúň.

Po 14 góloch v troch sezónach pred príchodom talianskeho kouča sa následne postaral o 22 zásahov. Dvadsiatydruhý bol práve v parížskom finále proti The Reds pod vedením Jürgena Kloppa, čo bola spravodlivá odmena za Viníciusovu premenu.

Nebola to náhoda, v nasledujúcom roku pridal 23 gólových rán a pred finále proti bundesligovému Dortmundu ich má opäť 23. Vinícius v tejto sezóne profitoval aj z toho, že Ancelotti zmenil systém, aby sa prispôsobil príchodu Bellinghama a odstránil nedostatky v defenzíve.

"Teraz môžem hrať na viacerých pozíciách, moja hra sa tak stala oveľa lepšou, ako keď som sem prišiel. Stále sa vyvíjam a chcem to robiť až do posledného dňa svojej kariéry tak, ako to robí Toni Kroos," povedal rodák zo São Gonçala pred finále LM.

Lepšie by si to nevysníval. Úžasná sezóna Bellinghama sa končí doma proti bývalému klubu

Nemecký tvora hry v strede poľa Kroos bol jedným z niekoľkých dobrých vplyvov, ktoré Viníciusa udržiavali v pokoji uprostred sústredenia sa a práce pod tlakom. Ancelottiho štýl vedenia je však kľúčový a jedným z jeho najväčších výkonov bolo premeniť Viníciusa z neopracovaného diamantu na elitnú hviezdu.

"Cítim sa pohodlne pri všetkom, čo mi tréner povie, pretože ma zmenil ako hráča. Dodal mi sebadôveru, ktorú potrebujem. Spočiatku som nebol presvedčený o tom, že mám hrať v strede, teraz som veľmi rád, že tam hrám - vždy mi hovoril, že budem dávať góly, neveril som mu, ale nakoniec sa to podarilo," vravel Vinícius.

Po troch góloch v prvých 11 zápasoch sezóny a príchode efektívneho Bellinghama, ktorý sa dostal do popredia, Brazílčan asi neveril vo svoju vysokú produktivitu. Ako ďalšia komplikácia sa javilo natrhnutie stehenného svalu v novembri, ktoré ho vyradilo z hry až do januára. Tieto týždne sa však ukázali ako dobre strávený čas, pretože lepšie pochopil svoju úlohu a vrátil sa s veľkou chuťou.

"Mal som čas pracovať na tom, na čom bežne nepracujem, premýšľať o svojej hre a o všetkom, čo by som mohol urobiť, aby som ju rozvinul. Do najdôležitejšej fázy sezóny som prišiel na vyššej úrovni," vysvetlil.

Rýchlonohý technik strelil 17 gólov v posledných 23 zápasoch vrátane toho proti Bayernu Mníchov v semifinále. Niektorí fanúšikovia súpera sa už nemôžu z Viníciusa smiať, no svoje pocity zmenili na nenávisť. V posledných dvoch sezónach sa na jeho adresu počas zápasov v Španielsku objavilo množstvo škaredých rasistických urážok. "Rasizmus je niečo, čo nemôžem ovplyvniť, ale vždy sa snažím zachovať pokoj," povedal.

V posledných týždňoch urážky utíchli a Vinícius sa mohol sústrediť iba na futbal. Na otázku, či by bral víťazstvo 1:0 nad Dortmundom ako pred dvoma rokmi proti Liverpoolu, keď strelil víťazný gól, odpovedal: "Určite áno, nech už dá gól ktokoľvek."

Vyjadril sa tiež, že Ligu majstrov uprednostňuje pred všetkými individuálnymi cenami. "Nikdy som nepremýšľal o zisku Zlatej lopty. Najlepšia vec, ktorá sa môže stať v tejto sezóne, je vyhrať Ligu majstrov," uzavrel.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)