Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Osemnásť rokov dominancie. Messi si pripomína výročie prvého gólu v drese Barcelony

Messiho zmluva s PSG vyprší v júni.
Messiho zmluva s PSG vyprší v júni.FRANCK FIFE / AFP
Argentínčan Lionel Messi (35) momentálne púta pozornosť pre možný návrat do Barcelony, v drese ktorej odštartoval svoju legendárnu kariéru.

Messi strelil svoj prvý profesionálny gól 1. mája 2005. Uplynulo osemnásť rokov, odkedy sa svetu predstavil tým najzjavnejším a najdôležitejším spôsobom. Začínal robiť veľké pokroky v tíme s obrovskou kvalitou, v ktorom bol hlavnou hviezdou Ronaldinho. Ikonický Brazílčan mu pri spomínanom zásahu nádherne asistoval.

"Leo" bol v tom čase ešte tínedžerom. Barcelonu čakal ľahký zápas doma proti Albacete a Frank Rijkaard sa rozhodol dať šikovnému mladíkovi šancu. Po tom, čo Samuel Eto'o po hodine hry otvoril skóre, strelil Messi z hranice šestnástky druhý gól (2:0). 

V tej istej sezóne debutoval v Lige majstrov, ktorú vyhral štyrikrát, čo je pravdepodobne menej, ako by sa od hráča, ktorého mnohí považujú za najlepšieho futbalistu histórie, očakávalo. Je to najmä preto, že od posledného víťazstva uplynulo osem rokov. Nevyhral ju v roku 2022 s Parížom Saint-Germain a nepodarí sa mu to ani tentokrát po vypadnutí s Bayernom Mníchov. Jeho budúcnosť a situácia "Barcy" v Európe (kvôli kauze Negreira), teraz visia vo vzduchu.

Niečo vyše roka po svojom debute medzi elitou zdvihol nad hlavu svoj prvý európsky pohár, hoci stále bez mimoriadne pútavých individuálnych čísel. Neskôr, v čase svojej futbalovej zrelosti, strelil 50 gólov v 37 ligových zápasoch. Odvtedy uplynulo desaťročie a sú to rekordy, ku ktorým sa už nepriblíži. Spomienka, našťastie s nespočetnými obrázkami na všetky výkony "desiatky", však zostáva stále výrazná.