Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pancierový hrot vs. skala v obrane. Finále LM ponúkne súboj Füllkruga s Rüdigerom

 Füllkruga čaká veľký kariérny večer.
Füllkruga čaká veľký kariérny večer. AFP
Nepatrí medzi vyhlásených svetových kanonierov, ale je jednou z hlavných nádejí Borussie Dortmund vo finále proti Realu Madrid. Reč je o Niclasovi Füllkrugovi (31), ten sa okrem iného bude musieť popasovať aj s istým Antoniom Rüdigerom (31), s ktorým hráva v reprezentácii a v lete sa spolu predstavia na domácom európskom šampionáte.

Futbal sa zmenil, to vie každý. V konečnom dôsledku je však najdôležitejšie dostať loptu do siete viackrát ako súper. Pokiaľ ide o to, Niclas Füllkrug vie byť jedným z najlepších, pretože sa narodil a vyrástol s talentom niekoho, kto vie, ako sa bojuje v súperovej šestnástke.

Hoci nie je ani príliš vysoký, ani mimoriadne mohutný, rodák z Hannoveru predstavuje návrat do minulosti, ktorá kedysi počítala s klasickým "pancierovým mužom" venujúcim sa bitkám vo vzduchu a bojom v poli. Po kariére strávenej takmer výlučne mimo nemeckej seniorskej reprezentácie prešiel útočník narodený v roku 1993 viditeľným zlepšením. Najbližšie ho čaká najväčšia výzva, ktorou nie je nikto iný ako európska veľmoc Real Madrid.

Na rozdiel od vysokej skaly v podobe Jana Kollera, českého vyše dvojmetrového obra, ktorý za Borussiu Dortmund skóroval aj proti Los Blancos, predstavuje Füllkrug dokonalú kombináciu staromódneho futbalu a rýchlosti, ktorú si moderný futbal vyžaduje.

Radosť Füllkruga z postupu do finále LM.
Radosť Füllkruga z postupu do finále LM.Profimedia

V tíme, ktorému sa s Edinom Terzičom tento rok nepodarilo prekročiť piate miesto v Bundeslige, sa Füllkrug stal dôležitým hrotom. Po prvé preto, že Sébastien Haller má za sebou problematickú a zraneniami poznačenú sezónu. Po druhé z dôvodu, že napriek hre prevažne po zemi pozostávajúcej z kolmých prechodov dokázal, že je pohyblivý a efektívny aj ako zakončovateľ.

Najlepším dôkazom toho bol jeho gól v prvom semifinálovom zápase proti Parížu Saint-Germain, keď sa v šprinte predral okolo Lucasa Hernándeza a potom výborne zakončil svojou slabšou ľavou nohou.

V tejto sezóne je zodpovedný za 16 gólov a 10 asistencií v celkovo 45 zápasoch a najmä v posledných dueloch sa stal v Lige majstrov nenahraditeľným. Tým, že do siete sa trafil aj pri víťazstve 4:2 nad Atléticom vo štvrťfinále a aj v spomínanom semifinále proti PSG, sa stal pre Terziča v jeho debutovej sezóne dôležitým článkom mužstva.

Obrancom, ktorý bude mať za úlohu ustrážiť Füllkruga v sobotňajšom finále vo Wembley, bude Antonio Rüdiger, jeho rovesník a krajan, s ktorým sa neskôr stretne v tréningovom kempe Nemecka pred letnými ME 2024.

Útočník, ktorý bol prvýkrát povolaný do národného tímu len pred dvoma rokmi vo veku 29 rokov, prežíva najlepšie obdobie svojej kariéry. Po neskorom vstupe na najvyššiu úroveň je klasickým príkladom toho, že tvrdá práca sa vypláca. 

Avšak napriek tomu, že na vrcholnom podujatí nastúpi proti Realu Madrid vo skvelej forme a so sebavedomím na najvyššej úrovni, jeho starý priateľ Rüdiger ho v tomto kvalitnom a súťažnom dueli určite nebude šetriť.

V konečnom dôsledku účel svätí prostriedky a ani on, ani stopér Realu si nebudú chcieť nič darovať v zápase, ktorý pravdepodobne rozhodnú malé rozdiely. Füllkrug bude nepochybne jedným z hlavných hráčov Dortmundu, ktorí sa budú snažiť prekaziť plány Carla Ancelottiho a Realu na zisk rekordnej 15. trofeje z Ligy majstrov.

Obklopený hráčmi svetovej triedy a najťažším možným súperom musí byť nemecký útočník pripravený na historicky najcennejší večer svojej kariéry.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)