Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Plní sa nám ultimátny cieľ, vraví Rosický po postupe do LM. Vychválil fanúšikov aj trénera

Rosický po rokoch opäť oslavuje postup do LM.
Rosický po rokoch opäť oslavuje postup do LM.ČTK / Šimánek Vít
Športový riaditeľ pražskej Sparty Tomáš Rosický (43) považuje postup do Ligy majstrov po 19 rokoch za splnenie ultimátneho cieľa po dvoch tituloch za sebou. Zároveň sa už zaoberá tým, ako bude jeho tím v milionárskej súťaži konkurencieschopný. V rozhovore pre Nova Sport uviedol, že by si v ligovej fáze prial naraziť na svoje bývalé tímy Dortmund a Arsenal.

Sparta - Malmö 2:0

Klub z Prahy sa vysnívaného návratu do LM dočkal po tom, ako v kvalifikácii postupne vyradil írsky Shamrock Rovers, rumunské FCSB a Malmö. "Vždy som o tom hovoril ako o ultimátnom cieli pre Spartu po dvoch tituloch. Samozrejme sa vždy snažíte premýšľať dopredu, aby Sparta neustále pokračovala vpred," povedal Rosický po výhre v domácej odvete play-off nad Malmö. Rovnakým pomerom Sparta zvíťazila aj vo Švédsku.

"Pre nás sa tým plní tento cieľ, ale rovnako tak mám v hlave ďalší, a to je ako byť konkurencieschopný v Lige majstrov. Z minulej sezóny vieme, že môžeme hrať dôstojnú úlohu s určitými tímami, ale tiež veľmi dobre vieme o tom, čo sa stalo v Liverpoole," pripomenul marcové osemfinále Európskej ligy so slávnym mužstvom, ktorému Sparta najprv doma podľahla 1:5 a na Anfield Road dokonca 1:6.

V tohtoročnej kvalifikácii LM sa cítil najhoršie po úvodnom domácom dueli  s FCSB, ktorý sa skončil 1:1. V Bukurešti však futbalisti z Letnej triumfovali 3:2. "To bol zápas, ktorý sa nám vôbec nepodaril. Od začiatku sezóny sme mali jasný plán. Bolo to veľmi zložité tým, že veľa chalanov bolo mimo. Snažili sme sa im dávkovať všetko postupne a jednotlivo, pretože bolo EURO, Copa América. Vracali sa nám postupne a bolo to zložité aj pre nového trénera,“ vyhlásil bývalý reprezentant.

"Urobili sme si jasný plán, ako budeme postupovať. Jeden z najdôležitejších bodov bol, že koho privedieme v tomto prestupovom období, chceli sme, aby čo najviac hrali chlapci, ktorí majú skúsenosti z minulého roka. Kontinuita a skúsenosti nabrané z ťažkých zápasov z minulosti pre nás boli zásadné. Hlavne v týchto dvoch zápasoch, teraz sa to prejavilo,“ uviedol odchovanec klubu.

Skvelý večer Haraslína. Gólom a asistenciou poslal Spartu po 19 rokoch do Ligy majstrov

Ligu majstrov zažil na Letnej už ako hráč, teraz ju prežije z pozície funkcionára. "Vo funkcii športového riaditeľa je to oveľa ťažšie. Keď ste na ihrisku, viete, že s tým zápasom môžete niečo urobiť, ale tu neurobíte nič. Trpíte počas zápasu. Musím povedať, že emócie sú krásne. Sparta skoro po 20 rokoch v Lige majstrov, to je neuveriteľné. Je to fantastické," konštatoval Rosický.

Nesmierne pyšný bol nielen na hráčov, ale aj dánskeho trénera Larsa Friisa, ktorý v júni nahradil krajana Briana Priskeho. "Pre Larsa je to tiež obrovská satisfakcia. Hneď po titule sme na druhý deň riešili trénera Priskeho, ktorý mal ponuku z Feyenoordu. Bolo to ťažké rozhodnutie, či Briana držať v úvodzovkách na silu. Niekoho, kto už tu mysľou a srdcom nechce byť, alebo ísť inou cestou, cestou vášne. Lars ukazuje, že je dobrý tréner a že to zvláda výborne," vravel.

Sparta sa v novom formáte stretne s ôsmimi súpermi. Naraziť môže aj na Rosického bývalých zamestnávateľov Dortmund a Arsenal. "To by bolo fajn," podotkol niekdajší stredopoliar a ocenil aj fanúšikov.

"Je to jeden zo zásadných bodov. Trvá to už nejaký rok a pol, prepojenie celého klubu, jednota všetkých zložiek a nadviazanie na fanúšikov je absolútne neuveriteľné. Každý zápas je vypredaný, záujem je obrovský. Za jednotu celého klubu s fanúšikmi som veľmi šťastný, rovnako aj za to, že to takto pokračuje," uzavrel Rosický.

Liga majstrov 2024/2025: Nový formát, dôležité dátumy, žreby a informácie