Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Podľa superpočítača vyhrá Ligu majstrov Manchester City. Aké sú šance Slovana Bratislava?

Bude sa Manchester City opäť tešiť z triumfu?
Bude sa Manchester City opäť tešiť z triumfu?Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Moritz Mueller
Podľa údajov analytickej spoločnosti Opta je Manchester City hlavným favoritom na triumf v Lige majstrov. Predikcia bola vypracovaná pomocou superpočítača, ktorý pre čo najpresnejšie určenie vykonal 10-tisíc simulácií. Najväčšiu šancu zastaviť anglického majstra ma obhajca prvenstva Real Madrid.

Šance Manchestru City na celkový triumf vyčíslil superpočítač na 25,3 %. Jeho najväčším súperom by mohol byť Real Madrid (18,2 %), ktorý v minulej sezóne vyradil tím Pepa Guardiolu vo štvrťfinále na penalty. Biely balet sa štvrtý rok po sebe dostal aspoň do semifinále, v boji o ušatú trofej napokon zdolal Dortmund.

Taliansky šampión Inter Miláno (10,9 %), ktorý v roku 2023 prehral vo finále s Manchestrom City, je podľa superpočítača jediným ďalším tímom, ktorý má väčšiu šancu ako 10 %.

Ak neuspeje ani jeden z troch najväčších favoritov, víťaz pravdepodobne vzíde z vyrovnanej skupiny ďalších šiestich silných klubov - Arsenalu, Barcelony, Leverkusenu, Bayernu Mníchov, Liverpoolu a Paríža Saint-Germain.

Na základe výsledkov systému obstál najhoršie spomedzi všetkých protagonistov zástupca z hlavného mesta Slovenska. Slovan Bratislava má podľa analýzy 1,2 % šancu na postup medzi šestnásť najlepších. Pravdepodobnosť, že sa zverenci hlavného trénera Vladimíra Weissa prebojujú do štvrťfinále je 0,1 %. V tabuľke náročnosti konkurentov zaujali ôsme miesto, čo znamená, že papierovo kvalitnejších súperov má len sedem ďalších tímov. 

Sparta so slovenským reprezentantom Lukášom Haraslínom sa do hlavnej súťaže dostala po 19 rokoch. Za súpera jej bol pridelený Manchester City, ale aj Inter Miláno a Leverkusen. "Ťažších súperov dostalo len PSG," uviedla po žrebe agentúra Opta.

Podrobná predpoveď vyčíslila šance celku z Letnej na postup medzi 16 najlepších na 24,5 %. Nádeje na štvrťfinále sú 7,6 %, semifinále 1,9 %, finále 0,5 % a celkový triumf 0,2 %.

Liga majstrov prešla veľkou reformou. Počet účastníkov sa zvýšil z 32 na 36 tímov. Pôvodných osem štvorčlenných skupín nahradila ligová fáza, v ktorej budú všetky kluby zaradené do jednej spoločnej tabuľky. Každý z nich odohrá osem zápasov namiesto predchádzajúcich šiestich.

Umiestnenie na prvých ôsmich priečkach zaručuje okamžitý postup medzi najlepších 16 tímov, zatiaľ čo mužstvá na deviatom až 24. mieste budú bojovať o možnosť pripojiť sa k nim. Záchranná sieť v podobe presunu do Európskej ligy bola zrušená. Všetky vyradené celky v tejto sezóne v pohároch okamžite skončia.