Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Celje. Trpezlivý majiteľ chce európsky úspech, hviezdy zatiaľ ostávajú

Matko je veľkou oporou Celje.
Matko je veľkou oporou Celje.Profimedia
Druhým súperom Slovana Bratislava v predkolách Ligy majstrov 2024/25 bude slovinský majster NK Celje, ktorý je určite náročnejšou prekážkou ako macedónska Struga. Flashscore Správy sa na tohto súpera pozreli bližšie.

Klub bol založený už v roku 1919, a tak čoskoro oslávi 105. výročie vzniku. Až teraz však zažíva historicky najlepšie obdobie. Prvý titul vyhral v sezóne 2019/20, keď ukončil dominanciu Mariboru a Ľubľany. Následne trochu ustúpil z pozícií, ale naposledy počas predošlého ročníka 2023/24 oslavoval druhý raz a to s dvanásťbodovým náskokom.

Celje - Slovana Bratislava (streda, 20:15)

Celje má v zbierke aj jedno víťazstvo v domácom pohári (2005). Majiteľom klubu je ruský biznismen Maxim Demin, ktorý medzi rokmi 2011 a 2022 vlastnil anglický Bournemouth. Ten práve počas jeho éry postúpil do Premier League, kde sa už adaptoval. Projekt Celje je dlhodobo a postupne zlepšovaný, pričom má vysoké ambície.

Slovinský tím momentálne disponuje najširším kádrom v domácej súťaži, ktorý má na tamojšie pomery najvyššiu kvalitu. Jeho cieľom je pravidelne hrávať v skupinovej fáze európskych pohárových súťaží, ideálne v Lige majstrov. Niečo také sa ale klubu ešte nikdy nepodarilo.

Jediný raz hral v skupine ešte Intertoto Cupu v roku 1997. Najbližšie bolo Celje pred rokom. Vtedy v predkolách Konferenčnej ligy vyradilo Guimarães a Grodno, v play-off ho zastavil Maccabi Tel Aviv. V roku 2001 mal slovinský tím jediný oficiálny kontakt so slovenským futbalom. V druhom kole Intertoto Cupu postúpil cez Petržalku (5:0, 1:1).

Súčasným trénerom je Damir Krznar, ktorý prišiel pred sezónou 2023/24 z Mariboru a hneď oslavoval titul. V minulosti sedel aj na lavičke Dinama Záhreb a ako asistent pôsobil v kluboch ako Al-Nassr, Al-Ain alebo Al-Hilal. Ako hráč nastupoval v domácej chorvátskej lige, raz si obliekol dres seniorského národného mužstva.

Predtým viedol tím s prezývkou Grofje bývalý španielsky futbalista Albert Riera, ktorý v drese La Furia Roja odohral šestnásť zápasov, pôsobil tiež v Liverpoole či Manchestri City. Celje hráva domáce zápasy na štadióne Stadion Z'dežele, ten medzi rokmi 2004 a 2013 hostil šestnásť súbojo reprezentácie Slovinska.

Najbližší program Celje.
Najbližší program Celje.Flashscore

Najznámejším menom v súčasnom kádri slovinského majstra je krajný obranca Žan Karničnik, ktorý zažil výborné EURO. Strelil aj jeden gól do siete Srbska. V minulej sezóne sa v lige presadil štyrikrát, k tomu pridal desať asistencií. Zaujal viacero klubov, zatiaľ ostáva na svojom mieste. David Zec je ďalším lídrom zadných radov, ide o spoľahlivého stopéra.

Posledné týždne sa do povedomia slovenských fanúšikov dostal útočník Aljoša Matko. Ten bol veľmi blízko k tomu, aby prestúpil do Slovana Bratislava. Jeho transfer za 500 tisíc eur bol prakticky dohodnutý, súčasťou transakcie mal byť aj Marko Tolič. Sám hráč chcel zamieriť do Bratislavy, všetko bolo dohodnuté, ale nakoniec z toho zišlo.

Skúsenosti do tímu prináša krídelník Rolando Aarons, ktorý bol deväť rokov hráčom Newcastlu, no väčšina času hosťoval v iných tímoch. Luka Bobičanec má takisto kvalitu. V bráne je jednotkou 37-ročný Matjaž Rozman, na jeho miesto sa postupne tlačí mladý Lovro Štubljar. 

Belasí 1. predkolo najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe zvládli, v druhom ich však čaká ťažšia a kvalitnejšia prekážka.