Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Proti City sa nabehá aj Real. Guardiola je ako Gaudí, tvrdí pred bitkou v LM tréner Weiss

Weissovci na tlačovej konferencii pred duelom so Citizens.
Weissovci na tlačovej konferencii pred duelom so Citizens.TASR / Pavel Neubauer
Futbalové Slovensko a jeho metropola sa tešia na výnimočný deň. Tehelné pole bude hostiť zápas hlavnej fázy Ligy majstrov, v ktorom sa na ihrisku v Bratislave predstaví Manchester City. Na tlačovej konferencii pred veľkolepým súbojom odpovedali na otázky novinárov kapitán mužstva Vladimír Weiss ml. (34) a tréner Vladimír Weiss st. (60).

Odpovede Vladimíra Weissa st.

Veľký deň je tu. Aká je charakteristika atmosféry a plán pred duelom so City?

"Privítame jedno z dvoch alebo troch najlepších mužstiev sveta. Pred rokom vyhrali Champions League, predtým boli vo finále. Tím je vynikajúci na čele s výborným Pepom Guardiolom, ktorý to budoval niekoľko rokov. Na zápas sa tešíme, náš oponent je favoritom nielen duelu, ale aj celej súťaže. Budeme musieť odrobiť si to, odbehať a užiť. Uvidíme, s akým výsledkom. Verím, že ľudia, pre ktorých to hráme, nás dostanú do varu a pôjdeme na hranicu našich fyzických aj technicko-taktických možností. Dúfam, že ľudia uvidia vynikajúci futbal."

Čo bude hlavným cieľom zápasu?

"Pre mňa? Prežiť (smiech). Teším sa, Vlado a Robo Mak v City vyrastali. Bol som tam na viacerých zápasoch a teraz proti nim a Pepovi Guardiolovi hráme Ligu majstrov. Je to pre mňa ako z rozprávky. Prešli sme cez štyri predkolá a zaslúžili sme si to. Oponenti sú velikáni európskeho futbalu, rešpektujeme to, ale dáme do toho všetko."

Weissa čaká náročná výzva.
Weissa čaká náročná výzva.TASR / Pavel Neubauer

V zápase to bude asi bez lopty a o trpení. Ako to bude vyzerať?

"Proti City sa nabehá aj Real Madrid. Vieme, čo nás čaká, bude to asi bez lopty. Gro mužstva budú tvoriť hráči, ktorí vybojovali LM. Chceme hrať tak, aby sme boli dôstojným súperom. Ako tréner sa na to teším. Uvidíme, akú budeme mať kvalitu v prechode a po strate lopty. Budeme musieť mať dynamickú techniku a byť presní. Chceme hrať tak, aby nás ľudia po zápase vytlieskali."

Bude pre súpera problémom absencia Rodriho či prípadné vynechanie Haalanda?

"City má široký káder 22 hráčov, z ktorých každý môže hrať v základe. Samozrejme, že Haaland, Rodri či De Bruyne je len jeden. Je to určite zásah do myšlienok Pepa, no ostatní ich dokážu nahradiť, sú to top hráči sveta. Pepa by som prirovnali ku Gaudímu, pretože budoval niečo, čomu dlhé roky možno nikto nerozumel. V tomto je geniálny, mal svoju myšlienku ako Gaudí s katedrálou, budoval svoj cieľ a dosiahol ho. Rozumie futbalu ako nikto iný, svojím postojom a kreativitou zmenil tento šport. Jeho hráči presne vedia, kam sa majú pohnúť. V tom je skvelý."

Videopreview duelu Slovan - Manchester City.
Flashscore

Je motiváciou priblížiť sa klubovej úrovni českého futbalu?

"Postúpili sme do Champions League, priblížili sme sa Sparte a Slavii. Je to náš splnený sen a realita. Som tu tri a pol roka, celý klub veľmi tvrdo pracoval, Slovan sa stále vyvíja, ale máme vytvorené prostredie, v ktorom keď vylepšíme tréningové podmienky, tak toto bude veľký klub. Myslím si, že česká liga je lepšia ako naša, ale sme v LM, môžeme sa porovnávať s mužstvami z Prahy, máme krajší, modernejší a luxusnejší štadión ako oni. Chceme sa priblížiť v ligovej návštevnosti, ale aj to sa už zlepšuje. Vypredalo sa 13-14 tisíc permanentiek. Želali sme si za súpera Spartu, ale máme City."

Odpovede Vladimíra Weissa ml.

Čo pre vás na sklonku kariéry znamená možnosť zmerať si sily so súperom, u ktorého ste pôsobili?

"Pre všetkých je to veľká udalosť, ale pre mňa je to niečo viac. Odchádzal som tam ako chlapec a keď som sa vrátil a prišiel som do reprezentácie, tak otec povedal, že už bol zo mňa muž. Veľa som v Manchestri City prežil a za veľa som mu vďačný. Mám krásne spomienky aj na rodinu, v ktorej som tam vyrastal. Je to pre mňa citlivá téma. Neuveriteľné, že prvý domáci zápas hráme proti City. Budeme sa snažiť užiť si to tak, ako nám dovolia."

Váš otec chcel Real či Barcelonu. Vy osobne ste si želali City?

"Bolo by nádherné, keby tu pre otca naozaj prišiel Real Madrid. V mojich očiach je však City najsilnejšie mužstvo na svete. Pre všetkých ľudí v klube a fanúšikov je to vďaka za všetko, čo nám dali. Malo by to byť o tom, aby sme si to všetci spoločne užili, ale futbal je naša práca a musíme spraviť všetko pre to, aby sme sa snažili o zázrak a čo najlepší výsledok."

Weiss ml. bude čeliť dobre známemu protivníkovi.
Weiss ml. bude čeliť dobre známemu protivníkovi.TASR / Pavel Neubauer

Vek spôsobuje možno bolesť, no vo futbalistovi je aj dieťa, ktoré chce súperovi ukázať, že to vie hrať. Máte to stále v sebe?

"Viem, že moje výkony nie sú vždy, ako by som si predstavoval. Som už starší, no mužstvu chcem dať to, čo mu viem dať. Pred sezónou som povedal, že keď toho už nebudem schopný, tak skončím, ale ešte som tu a budem sa snažiť. To, čo dávam tímu na ihrisku alebo mimo neho, tak mi vracia, to si vážim zo všetkého najviac."

Slovan - Manchester City (utorok, 21:00)