Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvý futbalista za milión libier nesmel hrať Ligu majstrov. Potom rozhodol finále

Trevor Francis mohol hrať len vo finále PMEK, ale Nottinghamu to stačilo.
Trevor Francis mohol hrať len vo finále PMEK, ale Nottinghamu to stačilo.Profimedia
Skôr než sa začne dnešné finále Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Borussiou Dortmund, pripomeňme si jeden z najznámejších príbehov, ktoré najprestížnejší zápas v klubovom futbale ponúkol. Stalo sa to pred 45 rokmi, keď Trevor Francis (†69) nemohol nastúpiť v súťaži až do finále - ktoré vtedy rozhodol jediným gólom.

Fanúšikovia mladšieho dátumu narodenia poznajú Nottingham Forest len ako tím, ktorý v Premier League bojuje skôr v druhej polovici tabuľky. Bola by však škoda zabudnúť, že tím z mestečka West Bridgford patril v 70. a 80. rokoch minulého storočia k špičke anglického a európskeho futbalu. Manažér Brian Clough ho dokonca priviedol k dvom triumfom v Pohári majstrov európskych krajín (PMEK), predchodcovi dnešnej Ligy majstrov. Dokonca v dvoch po sebe nasledujúcich ročníkoch.

Práve prvé víťazstvo v roku 1979 sprevádza zaujímavý príbeh. Hlavnou postavou nebol Clough, ale jeho vysnívaná posila Trevor Francis.

Útočník narodený v Plymouthe strávil väčšinu svojej kariéry v Birminghame City, kde za deväť rokov strelil 133 gólov. V roku 1978 okúsil slávu v Amerike, keď na hosťovaní v Detroit Express zaznamenal 22 presných zásahov v 19 zápasoch a dostal sa do All-Star tímu vtedajšej NASL. Keď sa vrátil do svojho domovského klubu, všetkým bolo jasné, že ho prerástol a musí sa natrvalo presťahovať inam.

Namiesto zahraničných záujemcov sa vo februári 1979 ozval Nottingham, ktorý chcel ukončiť dlhú prestupovú ságu. "Prvýkrát sme Francisa chceli pred ôsmimi rokmi, potom sme sa o to pokúšali ešte niekoľkokrát," potvrdil Cloughov kolega Peter Taylor. Povedal to na tlačovej konferencii, o ktorú bol veľký záujem, pretože Forest urobil z Francisa rekordný podpis. Zaplatil zaňho Birminghamu rovný milión libier - dovtedy zďaleka najvyššiu prestupovú sumu, akú jeden anglický klub poslal inému.

Nálepka "miliónového hráča" a všetka váha s ňou spojená bola na svete. Viac ako Francis však fotografov zaujal tréner Clough, ktorý prišiel v športovom oblečení a so squashovou raketou v ruke. Chcel si ho ísť zahrať  a mediálne povinnosti ho len zdržovali...

Ešte väčšou iróniou bolo, že do dvoch z troch súťaží, ktoré Forest hral, Francis vôbec nemohol nastúpiť. Do Ligového pohára sa nemohol zapojiť, pretože v tej sezóne už hral za Birmingham. Finálové víťazstvo 3:2 nad Southamptonom sledoval len z tribúny.

V PMEK, vtedajšej verzii Ligy majstrov, mu účasť znemožnilo iné administratívne pravidlo. "Nottingham by ho musel podpísať do 15. januára, aby ho mohol nasadiť do semifinále," stálo vtedy vo vyhlásení anglickej futbalovej asociácie. Prestup bol potvrdený až vo februári.

Nottingham sa však prebojoval vyraďovacou fázou a postúpil do mníchovského finále proti švédskemu Malmö. Tam mohol Clough vytiahnuť svoju tajnú zbraň, keďže na finále bolo možné zaregistrovať nových hráčov.

Debut v najprestížnejšej európskej súťaži priamo vo finále a s nálepkou najdrahšieho hráča Anglicka? To by mohlo zviazať nohy a zatemniť myseľ každej hviezde. Nie však Francisovi.

Krídelník John Robertson poslal z ľavej strany presný center na zadnú žrď napriek tlaku dvoch obrancov. Francis tam číhal úplne sám. Akoby švédski zadáci, ktorí ho videli po prvýkrát, zabudli, že existuje. Nakoniec bola presná hlavička milionárskeho útočníka jediným gólom finále. Vďaka Francisovi sa Nottingham stal jedným zo šiestich anglických klubov, ktoré vyhrali PMEK alebo Ligu majstrov. O rok neskôr, hoci s Francisom len na maródke, tento úspech zopakoval.

Dortmund - Real Madrid (21:00)