Sancho vo finále LM ukáže svetu, že je späť, prehlásil športový riaditeľ Dortmundu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sancho vo finále LM ukáže svetu, že je späť, prehlásil športový riaditeľ Dortmundu

Sancho si hosťovanie v Dortmunde užíva.
Sancho si hosťovanie v Dortmunde užíva.AFP
Jadon Sancho (24) je odhodlaný k svojmu vykúpeniu na domácej pôde. Anglický krídelník sa vráti na britský trávnik pri sobotňajšom finále Ligy majstrov, v ktorom o jednu z najcennejších trofejí zabojujú Borussia Dortmund a Real Madrid.

Sancho bude mať poslednú šancu dokázať, že jeho nešťastné pôsobenie v Manchestri United bolo skôr dôsledkom problémov v klube než osobným zlyhaním. Stále ešte pomerne mladý hráč sa v januári 2024 vrátil do Dortmundu, kde ako mladík strávil takmer štyri roky.

V tejto sezóne Sancho opäť upútal pozornosť, keď sa mu počas krátkeho hosťovania podarilo s Borussiou dostať do finále Ligy majstrov, čo nemecký celok dokázal len tretíkrát v histórii klubu.

Ukáže svetu, že je späť

Sancho sa v roku 2017 rozhodol prestúpiť z akadémie Manchestru City do Borussie Dortmund, vtedy mal iba 17 rokov. Mnoho ľudí tento odvážny krok prekvapil, pretože tínedžeri v tom čase opúšťali akadémie na britských ostrovoch len zriedka.

Jeho prestup odštartoval trend presúvania anglických talentov do zahraničia, ale Sancho sa zároveň stal aj kľúčovou postavou v útoku BVB. Počas štyroch sezón na Westfalenstadione odohral 137 zápasov, strelil 50 gólov a na ďalších 64 prihral. Krátko pred transferom do Manchestru United za 85 miliónov eur dokázal v roku 2021 vyhrať Nemecký pohár.

Na Old Trafford sa však ofenzívny hráč trápil, v 82 dueloch sa presadil iba 12-krát. Tento rok v zime sa presunul na polročné hosťovanie do Dortmundu po tom, čo sa dostal do sporu s trénerom Red Devils Erikom ten Hagom a od septembra v červenom drese nenastúpil.

Športový riaditeľ Dortmundu Sebastian Kehl, ktorý sa zásadným spôsobom zaslúžil o Sanchov návrat do klubu, uviedol, že Angličan počas skúšobného obdobia ukázal svoje odhodlanie. "Priviesť Jadona do Dortmundu v januári nebolo jednoduché, ale vedeli sme, že má schopnosti na to, aby podával výkony a bol pre náš tím prínosom," povedal Kehl a pokračoval:

"Jadon je dobrý človek, skvelý hráč a skúsenosti, ktoré získal v Manchestri, mu pomohli k tomu, aby z nich teraz ťažil. V sobotu pre nás bude veľmi dôležitý. Ukáže svetu, že Jadon Sancho je naozaj späť."

Motivácia navyše

Sancho od nepremenenej penalty na Eure 2021 a presunu do United nastúpil za národný tím iba raz. Z jeho 23 vystúpení v anglickom drese je to teda pomerne mizerné číslo. Vzostup formy mu však nezaistil miesto v rozšírenom kádri (33 hráčov) na prípravné zápasy s Islandom a Bosnou pred Eurom.

Kapitán Borussie Dortmund Emre Can vyhlásil, že Sancho je "prvotriedny hráč" a pokračoval: "Šesť mesiacov nehral, ​​takže nie je ľahké sa vrátiť a okamžite predvádzať také výkony."

Can sa do nemeckej nominácie pre EURO tiež nedostal, povedal však, že jeho a Angličanova absencia v národnom tíme dodá obom hráčom do sobotňajšieho finále Ligy majstrov motiváciu.

"Samozrejme, nemá z toho radosť. Nie som v nemeckom tíme a ani mňa to neteší. Dodáva nám to však ďalšiu motiváciu ukázať trénerom národných tímov, že si zaslúžime byť pri tom, a o to sa v sobotu pokúsime."

Impulz Borussie podčiarkuje obrovský rozdiel v počte získaných titulov v Lige majstrov. Real Madrid sa môže pochváliť 14 trofejami, zatiaľ čo Dortmund má len jednu z roku 1997.

Los Blancos v lete minuli astronomickú čiastku presahujúcu 100 miliónov eur za príchod anglického stredopoliara Juda Bellinghama práve z Dortmundu. Dvadsaťročný hráč sa v španielskej metropole rýchlo zabýval a stal sa neodmysliteľnou súčasťou madridskej zálohy. Sám najproduktívnejší hráč Realu v tejto sezóne priznal, že finále Ligy majstrov je splneným snom.

Okrem Sancha si Dortmund v januárovom prestupovom období požičal na pol roka aj krajného obrancu Iana Maatsena z Chelsea. Rýchlosť a kontrolola ľavej strany ihriska holandského beka boli úplne kľúčové, aby sa Sanchovi začalo dariť. Maatsen ho označil za "úžasného hráča" a povedal: "Na ihrisku sme si hneď od začiatku rozumeli. Naše spojenie je veľmi dobré." Sancha i celú Borussiu tak čaká dôležitý boj, v ktorom budú mať čo dokazovať.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)