Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Septembrové dátové kuriozity: Z 0:3 na 3:3 od 92. minúty i nádej Manchestru z Gibraltáru

James Scanlon v drese Manchestru United.
James Scanlon v drese Manchestru United.Tony Ding / Icon Sportswire / Newscom / Profimedia
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Súperovi prakticky celý zápas nemusíte požičať loptu, snažíte sa k zblázneniu, avšak jeho bránu budete neustále míňať ako čísla v Športke. Nakoniec nielenže nedáte gól, ale ešte možno odídete porazení. Datoví špecialisti v vo Flashscore sledujú v aktuálnej sezóne zhruba 1800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú denne na monitore. Aké boli v septembri tie najzaujímavejšie?

Bayernu Mníchov sa podarilo ako prvému tímu v histórii Ligy majstrov streliť deväť gólov v jednom zápase a primátov celej súťaže mal ešte viac. Na bránu Dinama Záhreb vyslal v úvodnom kole rekordných 19 presných rán (najviac od sezóny 2003/04, keď sa táto štatistika začala sledovať) a nazbieral hodnotu xG vo výške 6,13. Čo bolo viac, než dokázalo za celý minulý ročník medzi európskou elitou pozbierať šesť klubov dohromady! A to ešte bavorský veľkoklub dal ďalšie dva góly, ktoré mu rozhodca neuznal pre ofsajd.

Iste, kanonier Harry Kane sa trikrát trafil z penalty, avšak Bavori ukázali mimoriadnu efektivitu. Čo by za ňu dali hráči izraelských tímov Maccabi Netanya a Kiryat Shmona, v ktorých vzájomnom ligovom dueli videli fanúšikovia dokopy 45 striel medzi žrde (29:16), avšak len dva góly. Svoj podiel na tom majú aj výborní gólmani - domáci Nir On Omer Yaacov a hosťujúci Tzur Assaf dostali v známkovaní Flashscore najvyššiu možnú desiatku, čo je veľká rarita.

Tej boli svedkami aj fanúšikovia na zápase štvrtej španielskej ligy medzi Esteponou a Torremolinos, rivalmi z oblasti okolo Málagy. Domáci prehrávali ešte v 92. minúte 0:3, hostí nezastavilo ani vylúčenie na začiatku druhého polčasu, po ktorom zvládli vsietiť dva góly. Proti húževnatému súperovi a za takého stavu a času by kdekto dávno rezignoval. Nie však zverenci Oriola Rieru, niekdajšieho ligového útočníka so skúsenosťami z Anglicka. Svoju úlohu možno zohral aj fakt, že išlo o derby, každopádne Estepona zvládla gólmi v 92., 94. a 95. minúte triumfálne vyrovnať!

Trápenie Manchestru United je nekonečné a fanúšikovia vzhľadom na tvrdohlavosť trénera Erika ten Haga nevidia svetlo na konci tunela. Pre tých trpezlivejších tu možno jedna nádej je. V tíme do 18 rokov totiž rastie veľmi zaujímavý hráč - James Scanlon. Stredopoliar, ktorý v lete naskočil do piatich zo šiestich prípravných zápasov United, oslávil svoju plnoletosť na konci septembra vo veľkom štýle. Presne v tento deň totiž zničil juniorku Blackburnu štyrmi gólmi!

Jeho tím je po piatich kolách stopercentný a je na opačnom póle tabuľky severnej skupiny súťaže ako posledný Liverpool. To najzaujímavejšie? Anglický rodák si vďaka španielskej babičke mohol vybrať na reprezentáciu tieto dve krajiny, zvolil však Gibraltár, vlasť svojej mamy, bývalej elitnej šprintérky. V drese malej krajiny s 30-tisíc obyvateľmi sa začiatkom septembra dočkal gólu proti Lichtenštajnsku (2:2) a stal sa tak najmladším strelcom v histórii tamojšej seniorskej reprezentácie (17 rokov a 346 dní).

Pozoruhodne sa vyvíja sezóna vo Švajčiarsku. Obhajca titulu Young Boys Bern je zatiaľ v tabuľke posledný a vicemajster z Lugana márne hľadá cestu na vrchol. Keď sa naň mohol dostať, vôbec mu nevyšiel duel na ihrisku Sionu. Šláger kola totiž ponúkol nudný pohľad s jedinou strelou medzi tyče. Hostia netrafili bránu ani raz, a to sa o to pokúšali 14-krát!

Nejde to ani Znojmu v MSFL. Rozporuplný klub, ktorému v minulej sezóne neklapla snaha o postup do druhej ligy, je teraz na dne tej tretej. Pred ročníkom vyhlásil jeho fínsky majiteľ marockého pôvodu, že už ho financovať nebude, zahraničný kontingent hráčov hrozil tým, že sa do Česka nevráti, pokiaľ nedostane zaplatené. Cudzincov bolo v minulej sezóne na súpiske 100%...

Nakoniec sa ich na začiatku sezóny hlásilo v Znojme päť, zvyšok kádra vedenie narýchlo pozháňalo v auguste a v septembri. Logicky sa to premietlo do výsledkov na ihrisku. Tím z ôsmich úvodných duelov ročníka prehral sedem, ​​na ihrisku Zlínska napríklad inkasoval z prvých dvoch útokov v zápase, pričom druhýkrát priamo z rohu! V dueli navyše dostal deväť žltých kariet (jednu asistent trénera) a pozoruhodné na tretiu najvyššiu súťaž je, že boli potrestaní hráči zo šiestich rôznych krajín...

Bol to jeden z posledných súbojov kouča Ruia Amorima na lavičke, na ktorej sa počas septembra vystriedali celkom traja Portugalčania! Jeho nástupca Filipe Moreira vydržal jediný zápas, kým ho zlákala ponuka z Arábie, po ňom opraty prevzal Jorge Casquilha. V Znojme dúfajú, že sa mu bude dariť rovnako ako v Moreirense, ktoré kedysi vytiahol z tretej ligy až medzi elitu. Zatiaľ v dvoch zápasoch získal štyri body…