Šialený svet Viníciusa Júniora: Milovaný, nenávidený a nenásytný. Radí sa aj s Ronaldom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šialený svet Viníciusa Júniora: Milovaný, nenávidený a nenásytný. Radí sa aj s Ronaldom

Real očakáva, že Vinícius bude kľúčovou postavou finále LM.
Real očakáva, že Vinícius bude kľúčovou postavou finále LM.Profimedia
Real sa bude vo finále Ligy majstrov vo Wembley proti Dortmundu spoliehať na Viníciusa Júniora (23), rovnako ako v roku 2022. Zatiaľ čo madridskí fanúšikovia rázneho Brazílčana milujú, iní ho neznášajú a urážajú. Čo ich k tomu vedie a čím brazílsky kúzelník rozdeľuje Španielsko na dva tábory?

Život medzi láskou a nenávisťou niekedy privádza Viníciusa do šialenstva. "Mám len 23 rokov a niekedy ani neviem, ako to všetko zvládam," hovorila hviezda Realu, ktorú stovky nahnevaných fanúšikov označujú za "opicu" a inokedy oslavujú ako "najlepšieho hráča na svete". "Je to šialený svet," vravel Brazílčan.

A bláznivý zostáva aj naďalej. Vinícius bude najnebezpečnejšou zbraňou Realu, keď biely balet v sobotu nastúpi proti Borussii Dortmund. Práve jeho gól rozhodol finále v roku 2022 proti Liverpoolu. "Bolo to skvelé. Môj hlad však nie je ukojený, chcem oveľa viac," uviedol sebavedomo odhodlaný útočník.

Fanúšikovia Realu svojho "Viniho" za takéto vyhlásenia milujú, zatiaľ čo iní si jeho vyjadrenia a štýl hry vysvetľujú ako aroganciu. "Samozrejme, že nie som svätec. Niekedy príliš veľa rozprávam, niekedy driblujem spôsobom, ktorý nie je nutný," povedal nedávno s nádychom sebakritiky. V semifinále proti Bayernu jednoducho hodil loptu späť na zem smerom od Joshuu Kimmicha, ktorý sa ponáhľal rozohrať.

Niet pochýb o tom, že Vinícius je polarizujúca osobnosť a je aj terčom nepriateľstva znepokojivého počtu hráčov, ktorí nie sú madridskými fanúšikmi. Neexistujú žiadne hranice. Len pred niekoľkými týždňami ho stovky fanúšikov Valencie v skandovaní označili výrazom "mono“, čo má v preklade rovnaký význam ako opica. "Nebolo to ani prvýkrát, ani druhýkrát, ani tretíkrát", povedala hviezda Los Blancos po zápase.

Pri tom všetkom sa takmer zabúda na to, že Vinícius je predovšetkým vynikajúci hráč, ktorý má veľkú šancu byť tento rok vyhlásený za najlepšieho futbalistu sveta a získať Zlatú loptu. Jeho spoluhráč Jude Bellingham by za neho dokonca hlasoval namiesto seba. "Pre mňa je to najlepší hráč na svete. Je ťažké ho brániť. Vytvára kúzla z ničoho," povedal bývalý hráč Dortmundu.

Vinícius prišiel do Madridu pred šiestimi rokmi z tradičného brazílskeho klubu Flamengo za 45 miliónov eur po iba 12 mesiacoch v dorasteneckom veku. Odvtedy s pribúdajúcim časom žiari. Len v tejto sezóne Ligy majstrov strelil päť gólov, dva proti Bayernu a jeden proti Lipsku, a ďalších päť pripravil.

K tomu mu vraj pomáha jeho krajan a niekdajšia futbalová hviezda Ronaldo. Majster sveta z roku 2002 mu voláva, "aby mi znova a znova dával tipy", prezradil Vinícius nedávno v rozhovore pre UEFA. "Povedal mi, že jeho správanie v situácii jeden na jedného proti brankárovi je jeho najväčšou prednosťou a od tej doby na to veľmi myslím," dodal brazílsky ťahúň Realu. Jeho kvality v sobotu vo Wembley pocíti aj obrana BVB.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)