Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovan má pred sebou strategicky obrovskú skúšku, myslí si Sapara pred Celticom

Belasí počas predzápasového tréningu v Celtic Parku.
Belasí počas predzápasového tréningu v Celtic Parku.TASR - Martin Baumann
Slovan Bratislava má pred sebou krst ohňom. V stredu večer zažije niečo, čo doteraz, v novodobej histórii nezažil. Vstúpi do ligovej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe. A rovno na horúcej pôde Celticu Glasgow. Čo bude kľúčové a možno rozhodujúce, prezradil Flashscore Správam bývalý slovenský reprezentant a dnes futbalový expert Marek Sapara (42).

Celtic - Slovan Bratislava (streda, 21:00)

Ako hráč nórskeho Rosenborgu (07/08) či tureckého Trabzonsporu (11/12) si miliónarsku súťaž zahral. Predstavil sa v nej v deviatich zápasoch. Síce Marek Sapara neskóroval ani raz, ale za to trikrát na zásah prihral spoluhráčom. 

"Najprv je potrebné uvedomiť si, kam ste sa dostali. Hlavne pred prvým zápasom, čo to vôbec znamená hrať Ligu majstrov. Oveľa väčšie emócie som prežíval premiérovo počas pôsobenia v Rosenborgu. Debut bol na Stamford Bridge proti Chelsea. Niečo neskutočné už len keď sme prišli. Vedeli sme, čo nás čaká, aká obrovská sila sa proti nám postaví. Akokoľvek keď sa dostanete do hlavnej fázy, ste tam zaslúžene. Tu sa nedá hovoriť o náhode. Máte svoju kvalitu, ale o ďalšie levely vyššia je pred vami," uviedol bývalý hráč aj slovenského Ružomberka či ďalších tureckých celkov ako Ankaragücü a Gaziantepspor. 

Sapara v súboji s Caneirom z Valencie.
Sapara v súboji s Caneirom z Valencie.Profimedia / Kai Foersterling

Nielen proti Chelsea, ale aj Interu Miláno, Schalke 04 či Valencii mal Sapara tú česť vyskúšať si na vlastnej koži európsky futbal najvyššej kvality. "Musia si ustáliť v hlave, čo ich čaká a pripraviť sa na to a udržať emócie na uzde. To je najdôležitejšie. Keď ste tam, máte nejakú kvalitu. Podstatné je aj prežiť zápasový deň. Počas neho sa stupňuje tlak a máte očakávania. V hlave si prehrávate, čo chcete na ihrisku urobiť. Vždy je to však o tom danom momente, ako zareagujete prvých pätnásť možno dvadsať minút."

"Ako outsider chcete začiatok zachytiť, aby ste nedostali favorita na koňa. Následne vychádzate z konkrétnych situácií, ktoré sa dejú v priebehu. Na Chelsea sme s Rosenborgom dlho vyhrávali, domáci vyrovnali na konci. Dominovali, boli lepší. Lenže náš tímový duch bol veľmi silný a myslím, že je na tom rovnako aj Slovan v tomto smere," pokračoval dnes 42-ročný Marek Sapara.

Podobne veľkí a ešte väčší súperi čakajú aj na nikéligistu z Bratislavy. Mimo výjazd do Celtic Parku sa belasá výprava môže chystať aj na cestu do Katalánska, Madridu i Mníchova. Doma Slovan hostí Manchester City, AC Miláno, Dinamo Záhreb a Stuttgart

"Je to ustrelené, sú to akési futbalové oscary. Niečo, na čo sa reálne nepripravíte, pokiaľ sa nezačne samotný zápas. Je to výnimočné. V slovenských pomeroch sa s týmito tímami nestratávame vôbec. Futbal sa neskutočne rýchlo vyvíja. Štrnásť rokov od nášho posledného zástupcu je dlhá doba. Je nádherné, aké kluby Slovan dostal. Musí sa im pokúsiť vyrovnať na ihrisku, čo bude zložité."

"Verím, že to Slovan bude uhrávať so cťou a nebude v pozícii fackovacieho panáka. Svoju kvalitu ukáže. Samozrejme, mužstvá ako City či Bayern, keď sa pozrieme na to, čo urobil s Dinamom... Nezachytíte úvod, niečo podceníte a bude vás to fackať. Slovan je však dostatočne skúsený, aby sa nič podobné nestalo," myslí si Sapara.

Ako dôležitý je tým pádom štart, resp. vstup proti Celticu z hľadiska ďalšieho obdobia? 

"Jednoznačne vám negatívum vie ovplyvniť aj domácu ligu, čo je dôležité pripomenúť, keď dostanete nejakú facku. Pôjde to s vami dlhšie. Prvý zápas je dôležitý, aby si hráči otestovali, proti komu hrajú a že aj s väčšími môžu dokázať pozitívne veci. Nehovorím ani tak o výsledku, ale porovnaní tímovej kvality. Individuálna, samozrejme, rozhoduje duely, čo vidíme veľmi často, no kde je jasný favorit, tam potrebujete súdržnosť a tímového ducha. Kľúčové bude aj to, kto sa ako vyspí v daný deň. Môžete hrať v sobotu výborne, ale v utorok či stredu vás čaká úplne niečo iné."

Spomínali ste vašu skúsenosť so Stamford Bridge. Slovan nastúpi na vyhlásenom Celtic Parku. Ako veľmi hrá rolu domáce prostredie? 

"To je niečo, na čo si nezvyknete. Sú to skúsenosti. Na chvíľu vás to môže uspať, niektorých hráčov dokonca vystrašiť. Myslím, že Slovan je dostatočne skúsený, aby sa tej atmosféry nezľakol. Bude fantastická, Celtic je ňou známy. Tým pádom inak komunikujete na ihrisku medzi sebou a rovnako s trénerom. Na všetko je potrebné prihliadať a pripraviť sa. Treba to zvládnuť v hlave, o nič iné nejde."

Tréner Weiss na predzápasovej tlačovej konferencii.
Tréner Weiss na predzápasovej tlačovej konferencii.TASR - Martin Baumann

Tréner Vladimír Weiss st. proti Celticu hral a zároveň aj uspel. Rovnako sa predstavil v Lige majstrov. Je dôležité, že môže časť svojich skúseností preniesť na mužstvo?

"Absolútne. Tréner vie, čo ho tam čaká a do čoho mužstvo ide. Možno niektorí hráči si to ani nevedia predstaviť a práve v tej chvíli je kľúčové, ako sa s nimi rozpráva. Aj to, ako prenáša na nich informácie, aby si ich zapamätali. Nemôže hráč pociťovať stres a tréner ho nevníma."

Z hráčov zažili atmosféru Ligy majstrov Weiss ml., Mak a Wimmer. Taktiež je to výrazná pomoc do kabíny v rámci sebadôvery?

"Samozrejme, ale sú tam aj ďalší. Kucka hral veľké ligy a za AC Miláno. Jeho skúsenosť je neuveriteľná, aj keď sa mu ešte nepodarilo zahrať si hlavnú fázu Champions League. Ide o typ hráča, ktorý to vie zvládnuť. Je učesaný z reprezentácie ťažkými zápasmi, napríklad naposledy na Eure. Majú Kašiu, ktorý je taktiež skúsený borec. Tak ľahko sa nezľakne. Spomínaní traja si tým prešli, vedia zvýšiť sebadôveru ďalším, ktorí nemajú také skúsenosti. Iné je hrať predkolá, teraz je pred Slovanom akoby iná liga. Spomeniem aj Marcelliho, ktorý má európsky potenciál do budúcna. Nič podobné nezažil, ale nasledujúce obdobie ho môže formovať."

Spisovateľ dejín slovenského futbalu. Weiss doprial krajanom ďalší klub v Lige majstrov

Ako sa podľa vás bude vyvíjať duel so Celticom a čo od neho očakávate?

"Slovan čaká veľmi rýchle mužstvo, hrajúce možno jednoduchší prechod, ale vždy ide aj o to, čo súperovi dovolíte. Každopádne, je to veľmi strategický bod aktuálnej sezóny. Keď Slovan v stredu vydá zo seba všetko a hráči zistia, že sa môžu porovnávať so Celticom, aj keby im to výsledkovo nevyjde, ale nevybuchnú, bude to mať vplyv na budúcnosť. Keď sa nenechajú strhnúť atmosférou, nezlomí ich prípadný prvý či druhý gól, to je obrovská, dôležitá skúška. Pevne verím, že tréner je natoľko skúsený a trafí sa do základnej zostavy a mužstvo bude na trávniku dostatočne vyrovnané."