Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovan privíta svetovú kvalitu. Weissa poteší až potlesk divákov po zápase proti City

Tréner Weiss stojí pred obrovskou výzvou.
Tréner Weiss stojí pred obrovskou výzvou.TASR / Martin Baumann
Celé Slovensko a najmä jeho hlavné mesto žijú v týchto dňoch v očakávaní veľkého futbalového sviatku. ŠK Slovan Bratislava si v 2. kole ligovej fázy Ligy majstrov zmeria sily s jedným z najlepších tímov sveta Manchestrom City, ktorý túto súťaž v sezóne 2022/23 vyhral a pravidelne v nej už roky múti vodu v neskorších vyraďovacích fázach. Duel slovenského a anglického šampióna na vypredanom Tehelnom poli má úvodný výkop v utorok o 21:00.

Líder svetového rebríčka klubov a víťaz uplynulých štyroch ročníkov najvyššej anglickej súťaže zavíta do Bratislavy v pozícii jasného favorita. Po bezgólovej remíze s Interom pri štarte novej edície LM by jeho ďalšia strata znamenala senzáciu.

Citizens po sobotňajšom výsledku 1:1 z Newcastlu prepustili Liverpoolu pozíciu lídra Premier League. Proti Slovanu sa chcú vrátiť na víťaznú vlnu, no nepomôže im v tom zranený kľúčový stredopoliar Rodri, ktorý nebude hrať do konca sezóny.

Situácia na čele tabuľky Premier League.
Situácia na čele tabuľky Premier League.Flashscore

"Bolo by skvelé mať k dispozícii Rodriho a rovnako aj Oscara Bobba, Kevina De Bruyneho či Nathana Akého. No musíme sa zmieriť s tým, že sú zranení. Dokázali sme sa s početnými zraneniami vyrovnať v minulosti a som presvedčený, že sa nám to podarí aj teraz," uviedol kouč  Pep Guardiola.

V strede poľa sa proti Magpies predstavili 19-ročný mladík Rico Lewis s Mateom Kovačičom, ale podľa trénera musí tím nájsť ustálené riešenie. Španielsky kouč od roku 2016 vyhral s tímom šesťkrát anglickú ligu, dvakrát FA Cup, štyrikrát Ligový pohár, trikrát Community Shield a na medzinárodnej scéne sa okrem "ušatej trofeje" tešil z triumfu v Superpohári UEFA a na MS klubov.

V sobotu sa prvýkrát v sezóne PL nepresadil nórsky kanonier Haaland, ktorý v predchádzajúcich piatich ligových dueloch nastrieľal 10 gólov. Proti Newcastlu ho viackrát zasiahli do oblasti achilovky a jeho zdravotný stav podrobne sledujú lekári, pričom nad jeho štartom visí otáznik.

V začínajúcej sa sezóne odohrali Guardiolovi zverenci celkovo deväť súťažných zápasov, šesťkrát vyhrali a trikrát remizovali so skóre 17:8. Trhová hodnota hráčskeho kádra je podľa špecializovaného portálu Transfermarkt 1,2 miliardy eur oproti 29 miliónom eur, koľko stojí celý A-tím Slovana.

Slovenský šampión mal o niekoľko hodín viac času na oddych ako jeho anglický súper. Duel v Michalovciach si predohral a po piatkovom víťazstve 4:2 si udržal jednobodový náskok na čele tabuľky pred MŠK Žilina. Na východ republiky sa výprava belasých presunula letecky, pred duelom so City sa snažili ušetriť sily.

"Samozrejme, všetci to máme v hlavách. To sa nedá vymazať, rovnako ako únava. V zápase v Michalovciach som po prvom polčase zvýšil hlas, lebo sme to neboli my. Hráčov však chápem, tiež som hral futbal a viem, čo môžem čakať. Musel som ich motivovať," uviedol Vladimír Weiss st. a dodal:

"Príde k nám obrovská kvalita, na ktorú sa tešíme. Je to spoločne s Realom Madrid jeden z najlepších tímov sveta. To, čo my máme v lige, kvalitu a držanie lopty, bude teraz určite na ich strane. My musíme byť odvážni a kvalitní vzadu."

Prvá pätica tabuľky Niké ligy.
Prvá pätica tabuľky Niké ligy.Flashscore

Duel v Michalovciach bol pre "belasých" siedmy v priebehu 27 dní. Kormidelník Slovana dal svojim zverencom v sobotu voľno. Potom ich čakala záverečná fáza prípravy na druhý duel v LM a zároveň prvý domáci. Pred dvoma týždňami absolvoval Slovan premiéru v hlavnej fáze súťaže, na pôde Celticu Glasgow prehral 1:5.

S anglickým súperom sa naposledy stretol v K-skupine Európskej ligy v sezóne 2019/20, oba zápasy s Wolves prehral (1:2 doma, 0:1 vonku). "Spokojný budem vtedy, keď nám budú ľudia po zápase tlieskať. City je obrovský favorit celej sezóny. Oni, Real Madrid, Bayern Mníchov, možno i niekto ďalší. Tá kvalita je inde, no sme medzi 36 najlepšími mužstvami Európy a musíme si to užiť a dobre sa na to pripraviť," vravel tréner Weiss. Zápas povedie v pozícii hlavného rozhodcu Talian Davide Massa. 

Slovan - Manchester City (utorok, 21:00)