Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta Salzburg takticky prešla. V novom formáte má šancu postúpiť, verí bývalý útočník Koller

Koller verí, že Sparta v Lige majstrov dokáže postúpiť.
Koller verí, že Sparta v Lige majstrov dokáže postúpiť.Eibner-Pressefoto / Alamy / Alamy / Profimedia
Bývalého futbalového reprezentanta Jana Kollera (51) zaujala reforma Ligy majstrov a verí, že Sparta sa v nej napriek ťažkej konkurencii bude usilovať o postup. Rekordman českého národného tímu v počte strelených gólov je nadšený zo štvornásobného zastúpenia českých klubov v ligovej fáze európskych pohárov.

Aj preto sa domnieva, že reprezentácii nezostane nič iné ako v najbližšom čase staviť práve na hráčov z českej ligy. Sparta začala Ligu majstrov hladkou domácou výhrou nad Salzburgom (3:0), čo bývalého kanoniera príjemne prekvapilo.

"Vstup sa mi veľmi páčil, ani som to nečakal. Takticky súpera prešli. Ďalšie zápasy ale budú ťažké. Myslím si však, že sa poučili z dvoch jarných zápasov s Liverpoolom. Verím, že sa Sparta môže pobiť o postup," povedal Jan Koller, ktorý sa práve z Letnej vydal do sveta veľkého futbalu.

Aj on si zvyká na jednu spoločnú tabuľku s 36 účastníkmi a ďalšie novinky. "Chvíľu mi trvalo, kým som nový formát Ligy majstrov pochopil, asi som nebol sám, ale páči sa mi. Prinesie ešte viac atraktívnych zápasov," zhodnotil.

Sparta nastúpi v utorok v Stuttgarte a príkladom jej môže byť Plzeň. Tá minulý týždeň v Európskej lige vybojovala bod vo Frankfurte (3:3).

"Ako bývalý hráč Dortmundu naďalej pozorne sledujem Bundesligu, takže ma Plzeň remízou vo Frankfurte veľmi milo prekvapila. Veď Eintracht je popredný nemecký tím, momentálne druhý v tabuľke za Bayernom. Rovnako tak budem zvedavý na Spartu v Stuttgarte. Určite sa tam o nejaký bod taktiež pokúsi," poukázal rodák zo Smetanovej Lhoty.

Slavia vstúpila do Európskej ligy výhrou v bulharskom Razgrade a Mladú Boleslav čaká štart Konferenčnej ligy. "Je úžasné, koľko tímov máme v novovytvorenej ligovej fáze pohárových súťaží. A ako náš koeficient rastie, malo by to tak byť aj v ďalších sezónach. Obe pražské S a s nimi aj Plzeň ekonomicky aj strategicky zvyšujú svoju silu. Ruka v ruke s tým cielia na najlepších hráčov. Sparta si vybojovala Ligu majstrov v predkolách, nabudúce už tam náš šampión postúpi rovno," pripomenul Koller.

Za klubovými úspechmi naopak v poslednej dobe zaostáva národný tím. Na tohtoročnom Eure v Nemecku vypadol už v skupine, do Ligy národov potom vstúpil debaklom v Gruzínsku.

"Reprezentácia sa teraz trochu hľadá. Problém je, že niektorí hráči, ktorí odchádzajú do zahraničia, to tam nezvládajú a pravidelne nenastupujú. V zápase s Ukrajinou sa ukázalo, že potom je lepšie spoľahnúť sa na rozohraných futbalistov zo silnej trojky českej ligy. Pre domácich chlapcov je to aj veľká motivácia makať a posúvať sa ďalej," uviedol bývalý kanonier.

Tréner Ivan Hašek si pri nástupe do funkcie vytýčil ako hlavný cieľ postup na MS. Tak ďaleko sa ale populárny Dino zatiaľ nepozerá. 

"Ešte ani nemáme vyžrebovanú skupinu pre kvalifikáciu. Náš tím nečaká nič ľahké, ale nechal by som tomu čas. Ideálne to teraz, samozrejme, nie je. Ak nebudú v zahraničí vyťažení legionári, budú musieť za národný tím hrať chlapci z domácej ligy. Keď iné riešenie nie je, musíme sa vydať touto cestou," poradil by realizačnému tímu.

Tretiu sezónu pôsobí ako ambasádor domáceho pohára. Klubový boom na európskej scéne podľa neho prospieva aj tejto súťaži.

"Každý rok ide MOL Cup dopredu, kluby mu dávajú väčšiu prestíž. Víťaz ide do predkola Európskej ligy, je to najkratšia cesta do pohárov. Myslím si, že zlom nastal, keď sa pred rokmi rovno do Európy dostal Zlín ako menší klub. Vynieslo mu to šesť skvelých zápasov. Cez Spartu a Slaviu v lige reálne veľmi veľká šanca nie je, z pohára je predsa len väčšia. Takto to vnímam ja a aj kluby," dodal Koller.