Liga majstrov: Štatistické zaujímavosti pred finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štatistické zaujímavosti pred finále LM: Kroos kráľom prihrávok a Hummels ako Ronaldo

Na legendárnom štadióne Wembley je všetko pripravené na veľkolepé finále.
Na legendárnom štadióne Wembley je všetko pripravené na veľkolepé finále.Profimedia
Húževnatá nemecká obrana proti útočnej sile Realu Madrid. Zákroky Gregora Kobela proti pôsobivým číslam Viníciusa Júniora. Flashscore Správy ponúkajú pestrý zoznam štatistických zaujímavostí pred sobotňajším finále Ligy majstrov medzi Dortmundom a Realom Madrid na základe čísel spoločnosti Opta.

Real Madrid sa chystá na svoje 18. finále, jeho hráči zdvihli "ušatý pohár" nad hlavu 14-krát, Borussia na tretie. V roku 1997 uspel Dortmund proti Juventusu, pred 11 rokmi nestačil v nemeckom dueli na Bayern.

Biely balet a BVB sa v milionárskej súťaži stretli 15-krát, naposledy v roku 2017 v skupinovej fáze, keď sa v oboch prípadoch radoval Real. Posledný úspech Dortmundu sa datuje na apríl 2014, keď v domácej štvrťfinálovej odvete zvíťazil 2:0, no s LM sa rozlúčil po predchádzajúcej prehre 0:3.

Podľa dátových predpovedí spoločnosti Opta je Real Madrid vo finále pomerne veľkým favoritom, šanca na triumf je 63,5 %.

V aktuálnom ročníku Ligy majstrov sú zverenci Carla Ancelottiho stále neporazení - osemkrát vyhrali a štyrikrát remizovali. V prípade úspechu by hráči z Pyrenejského polostrova v tomto smere vyrovnali rekord Barcelony z ročníka 2005/2006.

Na druhej strane Borussia si počas sezóny LM pripísala dve prehry - s PSG v skupinovej fáze a s Atléticom v úvodnom štvrťfinále.

Kroosa čaká 465. zápas

Marco Reus a Toni Kroos. Dvaja Nemci, dve obrovské osobnosti. Obaja nedávno oznámili, že odohrajú svoj posledný zápas vo svojich kluboch. Zatiaľ čo Reusova budúcnosť je neistá, Kroos po nadchádzajúcich majstrovstvách Európy zavesí kopačky na klinec.

Jeho desaťročné pôsobenie v Reale sa skončí v sobotu večer. Ak skúsený dirigent stredu poľa nastúpi, odohrá svoj 465. zápas za španielskych majstrov. V prípade víťazstva bieleho baletu by sa Kroos stal prvým hráčom po Xavim (2015), ktorý triumfoval v LM vo svojom poslednom súťažnom stretnutí.

Pre Kroosa to bude siedme finále Champions League. Bývalý hráč Bayernu Mníchov a Leverkusenu absolvoval v 150 vystúpeniach v milionárskej súťaži 10 004 prihrávok, čo je viac ako hociktorý hráč od sezóny 2003/04.

Železný muž Hummels

Na ME 2024 si nezahrá, tréner nemeckej reprezentácie Julian Nagelsmann na neho neukázal. O to väčšiu motiváciu má Mats Hummels v poslednom súboji sezóny vo Wembley. Po tom, čo jeho gól rozhodol dvojzápas s PSG, sa obranca usiluje o unikátny rekord - vo veku 35 rokov nevynechal v aktuálnej sezóne LM ani minútu.

Ak to tak zostane aj vo finále, Hummels sa stane prvým "nenahraditeľným" hráčom v milionárskej súťaži od sezóny 2017/18, keď sa úlohy železného muža ujal Cristiano Ronaldo. Medzi obrancami sa to v sezóne 2004/05 podarilo mužovi menom Sami Hyypiä z Liverpoolu.

Okrem gólov Hummels vyniká aj defenzívnymi zákrokmi - v tejto sezóne ich má 48, čo je najviac od čias Lucia z Interu (2009/10, 53 zákrokov). Spolu s Reusom si Hummels zahral vo Wembley aj pred 11 rokmi, keď Dortmund vo finále podľahol Bayernu.

Napodobní Vinícius Figa?

Real Madrid v tohtoročnej Lige majstrov nebol dominantný, aspoň čo sa týka skóre. Hráči bieleho baletu strávili v šestnástke súpera iba 7,5 % hracieho času, teda 90 minút z 1200.

Borussia sa môže spoľahnúť na svojho brankára, keďže počas sezóny inkasovala len 12 gólov. To je najmenej od sezóny 2003/2004. Skvelými číslami sa môže pochváliť Gregor Kobel, ktorý zlikvidoval 84 % striel (42/50).

Jednou z otázok pred sobotňajším večerom je: Budú lepší Brazílčania (Vinícius Júnior. a Rodrygo) alebo Angličania (Jude Bellingham a Jadon Sancho)? Za pozornosť stojí najmä prvý menovaný, pretože v posledných troch sezónach nikto nestrelil v LM viac gólov ako Vinícius.

Brazílsky útočník strelil 16 gólov a pridal 15 asistencií. Hneď 17 zásahov, na ktorých sa podieľal, padlo vo vyraďovacej fáze súťaže.

V tejto sezóne skóroval päťkrát a ak zaznamená asistenciu vo finále, stane sa prvým hráčom, ktorý strelil viac ako päť gólov a pridal viac ako päť asistencií v dvoch po sebe nasledujúcich sezónach LM od čias Luísa Figa (Barcelona a Real) v rokoch 1999/00 a 2000/01.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)